Pff dat stinkt! Wat vertelt de geur van jouw ontlasting jou

In mijn vorige bericht vertelde ik over de spijsverteringstest.

Maar wist je dat de geur je ook heel veel kan vertellen?

Eigenlijk vertelt jouw ontlasting je alles over wat er van binnen gebeurt, grappig hé. Maar wij spoelen al deze informatie binnen een seconde weg, om vervolgens naar de dokter te rennen om te vragen wat er mis is met ons. Terwijl je zelf al heel veel kan achterhalen door gewoon je kop eens in de kom te steken.

Zoals ik al vaker heb gezegd: goede ontlasting ruikt niet, veegt niet en zinkt lekker naar de bodem toe.

Maar wat zegt dit alles jou? Vandaag houden we het bij de geur, wat zegt dat over je gezondheid? Wil je meer weten over je ontlasting? Bekijk dan even het gratis ebook.

Het kan zo stinken op die wc! Je zou haast denken dat het zo hoort, maar niets is minder waar. Fantastische goeie ontlasting stinkt eigenlijk niet zo heel erg.

Als het ruikt naar rotting op de pot. Dan is er ook echt iets aan het rotten in die darmen, daarnaast geeft dit ook vaak winderigheid. Deze geur geeft aan dat jij eiwitten niet zo goed kan verteren. En dan met name de dierlijke eiwitten. Als jij deze geur hebt, laat dan even die dierlijke eiwitten staan. Vooral het vlees. Dit is namelijk heel erg lastig om te verteren. Er zijn ontzettend veel lekkere vegetarische recepten te vinden, dus leef je uit en eet een tijdje vegetarisch. Zelf ben ik fan van de vegetarische recepten die Jamie Oliver maakt, ik heb al de meest lekkere en verrassende dingen gegeten dankzij hem.

Ruikt het een beetje zuur op de pot? Dan komt het omdat het voedsel in je buik een beetje aan het gisten is. Bij gisting in de darmen krijg je ook vaak last van winderigheid, buikpijn en een opgezette buik. Dat gisten komt door de koolhydraten uit tarwe, zoals pasta, brood, rijst, pizza etc. Laat dat dus even een tijdje staan

Overigens komt gisting vaak niet uit de koolhydraten van groenten en fruit! Deze kun je gewoon blijven eten, sterker nog, die heb je heel hard nodig om gezond te worden en/of te blijven.

Mega weerzinwekkende stank? Dat kan duiden op parasieten, bacteriën die niet goed hun werk doen of bacteriën die helemaal niet in je darmen thuis horen.
Als je dit hebt is het beste om je ontlasting te laten onderzoeken.

Dus ik zou zeggen: “ga met de geurtest aan de slag”! En wil je nou echt precies weten wat er van binnen allemaal gebeurt, dan kun je natuurlijk altijd een ontlastingsonderzoek laten doen.

Heb een fijn geurend weekend,

Groetjes,

Janneke