Hoe snel gaat die sh*t!!

Hoe snel gaat die sh*t?

Het spijsverteringsproces duurt gemiddeld tussen de 24 à 48 uur, het is geheel afhankelijk van wat we eten en hoe jouw spijsvertering werkt.

Het is dus van veel zaken afhankelijk hoe het allemaal bij jou van binnen werkt, maar ik ga mijn best doen om het je zo duidelijk mogelijk uit te leggen.

Elke voeding heeft zijn gemiddelde eigen tijd hoe lang het erover doet om je maag te verlaten (zie het schema onderaan deze tekst).

Maar hebben we dan ook al een goed antwoord over hoe lang het duurt om jouw sh*t te vormen? Nee, eigenlijk nog steeds niet.

Want maak je nou een combinatie van bv aardappelen, rood vlees en groenten. Dan kan je er direct van uitgaan dat je maag langer bezig is met de groenten en aardappels dan normaal omdat er nog een lekker groot stuk rood vlees in de weg zit. Zo doet het er ongeveer 3 uur over om je maag te verlaten en het vlees kan er nog langer in blijven liggen.
Dit is al één van de redenen dat ik en ons lichaam niet heel erg dol is op vlees, VLEES is een Verdomd Lastig Etenswaar om te Elimineren uit je Systeem.

Download hier deze tips

De waarheid is dat mensen eigenlijk heel makkelijk zonder vlees kunnen leven. En als iemand het tegendeel beweert, is dat om zijn eigen vleesrijke dieet te rechtvaardigen of omdat hij er financieel belang bij heeft.

Rood vlees is verdomd lastig om je lichaam uit te krijgen, het blijft lang in je maag en darmen hangen en kan er wel 100 uur over doen om je lichaam te verlaten. Het gaat rotten en dat ruik je goed.

Oke, dus geen rood vlees. En verder?

Je hebt ook wel eens dat je iets eet en dan last krijgt van de buik / darmen. Maar kan je direct zeggen dat je last en pijn komt van wat je zojuist hebt gegeten? Dit doe je vaak wel. Je krijgt bijvoorbeeld last net nadat je een appel hebt gegeten. Maar ligt dat dan aan die appel? Nee, meestal niet, zo simpel ligt het nou eenmaal niet.

Ik weet niet of je wel eens een voedselvergiftiging hebt gehad, maar zelfs die pijn komt pas na een paar uur. Vaak kun je dan wel aangeven waardoor het kwam, omdat je dat vanuit een (onbewust) gevoel kunt koppelen aan iets wat je gegeten hebt. Bijvoorbeeld toen je dat broodje ei bij het tankstation naar binnen hebt gewerkt. Je vond het toen al een beetje raar ruiken.
Dus bij mensen zonder standaard klachten is het al lastig, maar bij mensen met chronische pijn en/of klachten kun je deze 1+1 som al helemaal niet maken, daarbij is het nóg lastiger.
Het goede nieuws is, dat dat wel kan!
Stap 1 is achterhalen hoe snel jouw voedsel als sh*t weer de achterdeur uit gaat.
Gelukkig kun je een makkelijke en goedkope test doen om te weten te komen hoe snel jouw spijsvertering werkt:

Je eet NU lekker wat maïs, de meeste mensen kunnen dit niet goed verteren en zien de maïsstukjes terug in hun ontlasting.
Dus laten we zeggen je eet op maandag om 15:00 uur flink wat mais.
Dan kijk je elke dag in de pot wanneer de maïs eruit komt. Komen ze er op dinsdag om 15:00 weer uit dan doet jouw spijsvertering er ongeveer 24 uur over.

Dus eet wat maïs, schrijf op welke dag en hoe laat dat is, wanneer het er weer uitkomt en tel uit hoe lang er tussen zit. Dan heb je een indicatie over hoe lang jouw spijsvertering duurt. Simpel toch.
Ook dit gegeven weten we, wat nu?
Nu ga je een voedseldagboek bijhouden en daarbij schrijf je op welke klachten je voelt op welke dag en hoe laat.
Laten we er voor nu even van uitgaan dat jouw spijsvertering er 24 uur over doet.

Je krijgt op dinsdagmiddag om 15:00 pijn in je buik.
Dan ga je in je voedseldagboek kijken wat je 24 uur geleden hebt gegeten, bv een banaan.

Je zou denken er is niks mis met die banaan…

Op woensdag ochtend eet je weer een banaan, maar hé op donderdagochtend krijg je nu last van je buik.

Ahhhhhhh jij kan niet tegen banaan. Zo kan jij gaan kijken tegen welke voedingsstoffen je wel en niet kunt.

Waarom schrijf ik nou banaan op??? Natuurlijk heeft dat een reden: veel mensen met darmklachten kunnen niet zo goed tegen banaan, of hij geeft verstopping, diarree of buikpijn

Ik ben benieuwd hoe jouw spijsvertering verloopt en waar je door dit simpele testje allemaal achter komt.

Schema

Voedingsmiddel met de gemiddelde tijd die het nodig heeft om je maag te verlaten
Kip/kalkoen 2 uur
Kaas 3 á 4 uur
Aardappels ong. 1 uur
Brood 3 uur
Rauw fruit en groenten 40 min
Rood vlees 3 tot 5 uur
Rijst 90 min
Vis 45 á 50 min
Groetjes,
Janneke