Een ontlastingsonderzoek doen. Waarom en wat is het?

Waarom zou je een ontlastingsonderzoek laten doen?

Je ontlasting laten onderzoeken doe je omdat je klachten hebt. 80% van onze gezondheid komt uit de darmen en vaak is er wel iets met de darmen aan de hand als jij gezondheidsklachten hebt (gebroken benen uitgezonderd natuurlijk, die hebben niets met de darmen van doen). Met een ontlastingsonderzoek ga je dus echt op zoek naar de oorzaak van je klachten zodat je die kunt oplossen en genezen.

Probiotica, darmflora en het microbioom

Deze drie zijn eigenlijk allemaal hetzelfde;

  • Probiotica zijn levende micro-organismen die worden ingenomen om de darmgezondheid te bevorderen.
  • De darmflora is het geheel van micro-organismen die in de darmen leven, het is een verzamelwoord voor alle bacteriën die je darmen bewonen.
  • Het microbioom is het geheel van alle micro-organismen die in en op het lichaam leven, waaronder ook die in de darmen.

Allemaal goede organismes die we nodig hebben in onze darmen die ervoor zorgen dat we goed en gezond blijven functioneren

Ziekmakers

Echter kunnen ziekmakende micro-organismen zich verstoppen tussen een niet-optimale microbioom (darmflora). Hierdoor gaat zonder dat je het doorhebt je darmweerstand naar beneden.
AIs deze ‘verscholen ziektemakers’ je darmflora nog verder aantasten ontstaan er grotere ruimtes in de darmflora (leaky gut of lekkende darm), waar virussen, slechte bacteriën en parasieten hun plaats in kunnen nemen.

Darmwand wordt bewoond door ziekmakers

Je darmwand is dan bewoond met een niet gezonde darmflora, en hier kan je op korte of lange termijn erg veel last van gaan krijgen.

Het is een soort stoelendans in je darmwand

Jouw darmwand heeft maar een x aantal plekken aan stoelen waar darmbewoners op kunnen wonnen. Er kunnen geen stoelen bij gemaakt worden of bij gezet worden. Net zoals in een trein, en in jouw darmwand kan je niet blijven staan je wilt een en moet een stoel hebben (anders wordt je uit het lichaam gepoept). Dus om te kunnen overleven is het best wel belangrijk dat je een stoel bemachtig in jouw darmen. Je moet ervoor zorgen dat elke stoel die bewoont is bewoont wordt door een goede gezonde darmflora en niet bezet gaat worden door een saboteur; zoals een ziekmakende schimmel, bacterie, een virus of een parasiet.

De saboteur maakt je ziek

Deze saboteurs zorgen er voor dat jij ziek wordt en blijft. Want ze wonen prima in jouw darmen en gaan het gevecht aan met jouw goede bewoners en gaan ervoor zorgen dat zij heerlijk in jouw darmen kunnen blijven wonen. In een gezonde darm met een goede kwaliteit en sterk vertegenwoordigde goede darmflora krijgen deze ziekmakende saboteurs geen kans om op de stoelen te gaan zitten.

Zijn jouw darmen zwak

Dan is de kans groot dat de ziekmakers de overhand gaan nemen en zich gaan huizen in jouw darmen. En dat wil je niet hebben.

Waar zorgen deze saboteurs voor?

Deze saboteurs noemen we pathogene; bij een pathogene overbelasting in de darmen kunnen er verschillende klachten optreden, afhankelijk van de soorten pathogenen die aanwezig zijn en de ernst die ze veroorzaken. Zijn dit de meest voorkomende symptomen;

  • Buikpijn en krampen
  • Diarree of obstipatie
  • Misselijkheid en braken
  • Vermoeidheid
  • Bloed of slijm in de ontlasting
  • Winderigheid en opgeblazen gevoel
  • Slechte adem (ja, zeker deze kunnen uit je darmen komen)

Het is belangrijk om te weten dat veel van deze symptomen ook kunnen worden veroorzaakt door andere aandoeningen van het maag-darmkanaal. Daarom is het altijd belangrijk om altijd verder te onderzoeken dan alleen hoe jouw darmflora erbij staat.

Het ontlastingsonderzoek

Bij elke klant werk ik met een ontlastingonderzoek, zonder weet ik gewoon niet wat er in de darmen exact speelt, vaak heb ik wel een vermoeden maar meten is echt weten.

Welke test doen?

We beginnen gewoon bij het uitgebreide basis ontlasting onderzoek en deze is 9 van 10 keer al zo voldoende om te weten wat er aan de hand is. Heel soms hebben we meer onderzoek nodig zoals bijvoorbeeld een bloedonderzoek als uit het ontlastingsonderzoek blijkt dat er een voedselallergie is.

Wat testen we?

In dit onderzoek onderzoeken we hoe jouw spijsvertering verloopt van mond tot kont.

  • Kan jij je vetten, eiwitten en koolhydraten wel verteren?
  • Hoe is het gesteld met je pH in je maag?
  • Hoe functioneren je verteringssappen van uit je pancreas?
  • heb jij ontstekingen of beginnende ontstekingen?
  • Hoe is het met jouw darm immuniteit gesteld (jouw afweer)?
  • Hoe gaat het met je neurotransmitters?
  • Is er een histamine overschot aanwezig?
  • Is er eventuele een voedselallergie aanwezig?
  •  Heb je last van een chronische darmziekte (zoals de Ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa als dit aanwezig is er verder onderzoek nodig)?
  • Heb je een leaky gut (lekkende darm)?
  • Kun jij wel of niet tegen gluten?
  • Heb je een pathogenen overbelasting zoals; schimmels en gisten (candida), virulente factoren (darm virussen), helicobacter, parasieten?
  • Welke darmflora is er aanwezig is en doen ze hun werk nog wel goed (via de korteketen vetzuren)?

Hoe kom je aan zo’n onderzoek?

Je kan helaas niet los een onderzoek aanvragen, want wat ga je doen met de uitslag? Je moet weten wat er staat en hoe we je darmen kunnen fixen. Je kan je darmen samen met mij fixen via het 1:1 traject of het onderzoek los aanvragen bij de online training. Heb je daar interesse in? Vul dan mijn contactformulier in en ik stuur je het aanvraagformulier van het laboratorium toe met instructies hoe je de ontlasting kunt inleveren.

Hoe werkt een ontlastingonderzoek in de praktijk

Ja het lijkt natuurlijk nogal gek, je poep onderzoeken, hoe dan? Hoe vang je het überhaupt op? Nou daar geef ik je allemaal tips voor. En het laboratorium waar ik fecesonderzoek laat doen geeft je nette buisjes met lepeltje en instructies hoe je het kunt laten onderzoeken. Je stopt een klein beetje ontlasting in de buisjes en daarna gaan ze in de bijgeleverde retourenvelop en dan ontvang ik als jouw therapeut binnen enkele weken jouw resultaten.

Doe je een ontlastingonderzoek via jouw huisarts of ziekenhuis dan testen ze vaak minder en heb je maar één buisje nodig. Dan heb je alleen lang niet alle resultaten waardoor je ook geen conclusies kunt trekken over de staat van je darmen.

Het laboratoriumonderzoek

In het laboratorium wordt samen met het aanvraagformulier gekeken naar de ontlasting. Hier wordt onderzocht op bijvoorbeeld de aanwezigheid van parasieten, misschien ziekmakende bacteriën, of er sprake is van een chronische darmziekte zoals de ziekte van Crohn of het prikkelbare darmsyndroom en nog veel meer, zie ook de hele lijst hieronder.

resultaten van het onderzoek

Ik ga dan samen met jou door de uitslag van het onderzoek. Je leert dan meteen wat nou jouw klachten veroorzaken. Maar ik heb voor jou ook een persoonlijk behandelplan gemaakt zodat je ook precies weet wat je kunt doen om de problemen te fixen.

Onder deze video kan je de testen uitgebreid lezen. In de video leg ik je het onderzoek uit aan de hand van de tekening.

Wat wordt er in een basis screening onderzocht en wat kan dit ons vertellen?

Kleur feces Welke kleur heeft je ontlasting? Elke kleur vertelt ons iets anders over hoe het van binnen gaat.
Consistentie Welke structuur heeft je ontlasting? Dit verteld ons een hoop. Of je spijsvertering te snel of te langzaam gaat of dat je je voedsel bv. helemaal niet goed verteerd.
pH-waarde Een optimale pH-waarde van je darmen zit tussen de 5,8 en 6,8.    Bij een te hoge of te lage pH-waarde kunnen je verteringsenzymen (deze helpen je eten te verteren tot kleine bruikbare stukjes) niet optimaal werken. Dan kan je darmflora zich niet goed ontplooien. Bij een te hoge pH, dus boven de 6,8, is je ontlasting alkalisch, dat betekent dat het niet zuur genoeg is. Dit kan betekenen:

  • Gebrekkige Eiwit -of vetvertering
  • Te veel van eiwitten of vet in voeding
  • Niet voldoende maagzuur om je eiwitten goed te kunnen te verteren

Bij een te lage pH, dus onder de 5,8, is je ontlasting te zuur. Dit kan betekenen:

  • Dat je koolhydraten niet goed kan verteren
  • Eventueel een glutenallergie (dit moet verder onderzocht worden)
  • Te veel rauw voedsel, slechte vertering groenten
  • Schimmels of Parasieten
Spiervezels Vertelt ons iets over de vertering van eiwitten
Zetmeel Vertelt ons iets over de vertering van koolhydraten
Vetzepen Vertelt ons iets over de vertering vetten
Residente flora Dit zijn je GOEDE en vaste darmbewoners    De residente flora vormt een afweer barrière tegen lichaamsvreemde stoffen en zorgt ervoor dat je (darm)immuunsysteem zijn weerstand behoud. Dus dit is goed en moet daarom ook optimaal zijn Zijn deze niet op orde en niet voldoende aanwezig, dan kan dit leiden tot snellere rottingsprocessen, het aantasten van je darmslijmvliezen, makkelijkere toegang voor ziekmakers en achteruitgang van je weerstand (je slijmvliezen vormen het afweersysteem in je darmen, dus als die kapot zijn word je ziek). 
Transiente flora Hebben totaal geen nut, deze zijn altijd aanwezig in je darmen maar moeten in harmonie leven met de goede bewoners. Gebeurt dat niet, dan gaan ze vervelend worden en kunnen ze je aardig ziek maken.

  • Bij grote hoeveelheid schadelijk voor darmen
  • Komen binnen via voeding
  • Zoals Salmonella, pseudomonas en schimmels
Entterobacteriaceae groep 1 en 2    Rotting bacteriën
  • Overgroei moet worden tegengegaan
  • Zijn ze te veel aanwezig dan moet er koolhydraat beperkt gegeten worden, het zijn namelijke grote ziekmakers
  • Ze kunnen je slijmvliezen heel erg gaan irriteren, wat weer je darm weerstand ondermijnt
  • Histamine intolerantie kan een rol gaan spelen (en dat wil je niet hebben) * De histaminetest zit bij het uitgebreiden ontlastingsonderzoek inbegrepen
  • Het veroorzaakt ook dat je lever op alle fronten verhoogd belast wordt.
Anderen transiente flora zijn:
Pseudomonas sp
  • Leven op eiwitten
  • Dierlijke eiwit beperking
Clostridium sp
  • Leven op vetten
  • Vet beperking
Salmonella SP
Gisten Kunnen door verschillende oorzaken het lichaam binnen komen. Is je weerstand al laag dan vinden je gisten het erg fijn om in je darmen te blijven zitten.     Diverse oorzaken: stress, hormonale disbalans, dysbiose, laag residente flora. Bv. anticonceptiepil is bevorderlijk voor aangroei van schimmels Zij kunnen ook de slijmvliezen in je darmen aantasten. Zijn ze met te veel aanwezig dan kunnen ze overgroei veroorzaken, wat de volgende klachten kan geven.

  • Vermoeidheid
  • Winderig
  • Buikpijn
  • Flatulentie
  • Opgeblazen buik
  • Slijmvlies ontsteking
  • Hoofdpijn
  • Drang naar zoet
  • Benauwde longen

Wat moet je hieraan doen: LET OP! Niet zelf gaan aanmodderen, laat altijd onderzoek doen en vraag hulp van een goede darm therapeut. Wat je moet doen is zorgen dat je gisten en of schimmels gaat doden en zorgen dat ze verdwijnen uit je darmen. Hiervoor zijn speciale behandelplannen, wat ongeveer tussen de 3 à  6 maanden duurt.  Niet schrikken want vaak voel je je na 1 maand al beter.  Eerst moeten we je lever, nieren en anderen belangrijke organen gaan ondersteunen, dan moeten we de ziekmakers dood maken en uit je darmen weg knuppelen, vervolgens gaan we je darmslijmvliezen weer gezond maken en daarna je goede bacteriën voeden en aanvullen.   Dat zijn nogal wat stappen, maar geen zorgen, ik weet precies wat we moeten doen. Het enige wat jij hoeft te doen is: goed luisteren, goed en op de juiste tijdstippen de producten innemen die hiervoor nodig zijn en het allerbelangrijkste, op je voeding letten. Simpel toch.

Schimmels en gisten waar op getest worden
Candida albicans
Candida glabrata
Candida krusei
Candida parapsilosis
Candida tropicalis
Candida sp
Overige gisten
Schimmels
Aspergillus fumigatus
Aspergillus niger
Mucor species
Overige schimmels
Dysbiose factor Slechte samenstelling darmbacteriën     Disbalans in je darmflora. Dus of de bacteriën in jouw darmen wel of niet in harmonie met elkaar leven.
Virulente factoren Dit zegt of je wel of geen ziekmakers in je darmen hebt zitten. Deze horen er niet thuis, ze mogen er dus helemaal niet aanwezig zijn. Ook niet in harmonie met de andere bacteriën. Deze virulente micro-organismen kunnen bij een overgroei in je darmflora schade aanrichten.     Aan de ene kant ontstaat er schade door speciale enzymen die deze schadelijke micro-organismen kunnen afgeven en er ontstaat schade aan de darmflora en slijmvlieswand door de afvalstoffen die ze produceren, ook wel toxinen.  Je lever en je darmwand hebben het meest te lijden van deze agressieve toxinen. Klachten die deze virulente factoren kunnen veroorzaken zijn: moeheid, hoofdpijn en hormonale onbalans  Hieronder beschrijf ik op welke virulente factoren er wordt getest en in het kort beschrijf ik wat ze kunnen veroorzaken.  De virulente factoren zijn: katalyse, Heomolyse, Coagulase, urease en gelatinase Betekenissen voor virulentie zijn:

  1. Besmettende kracht
  2. Giftigheid
  3. Heftigheid
  4. Het aanvalskrachtig zijn van micro-organismen
  5. Venijn
  6. Vermogen om schade aan te richten
Katalase  Katalase verlaagt je immuniteit, je weerstand.
Haemolyse IJzer eters, ze breken je rode bloedcellen af. Dit kan zorgen voor bloedarmoede (anemie), ook kan het je immuunsysteem aantasten waardoor je weerstand naar beneden gaat.
Coagulase Coagulase maakt de beschermende eiwitten in je immuunsysteem inactief. Dus hij zorgt ervoor dat dit eiwit zijn werk niet meer goed kan doen.     Zoals het beschermde eiwit lysozyme (dit eiwit breekt slechte bacteriën af) en immuunglobuline (de afweer eiwitten). Dit betekent dat ziekmakende bacteriën hun gang kunnen gaan omdat je afweer het niet meer doet en de slechte bacteriën niet kapot worden gemaakt.  Ze kunnen dus hun immuunbeschermende functie niet meer uitoefenen. Coagulase verlaagt daardoor je immuniteit (je afweer tegen ziekmakers) 
Urease Deze breekt ureum (een product van de eiwitstofwisseling) af, waardoor ammoniak en bicarbonaat vrijkomt. Door de productie van deze twee stoffen wordt het minder zuur in zijn directe omgeving. Het wordt er dus geneutraliseerd. Hij doet dus een soort neutraal jasje aan zodat hij heerlijk kan overleven in de zure omgeving. Die zure omgeving is jouw weerstand die niks  kan doen om deze vervelende ziekmaker uit jouw lichaam te krijgen. Je weerstand is heel hard aan het knokken en dit kost hem heel veel energie.    Klachten die je hiervan kan krijgen zijn: je kan je wattig voelen, je transpiratie geeft een scherpe geur, vermoeidheid, vermindering van prestaties, jeuk, hoofdpijn en hormonale onbalans.
Gelatinase Gelatinase breekt eiwitten af. Wat betekent dit? Ze zijn in staat diverse bindweefsels af te breken waardoor de bacterie zichzelf sneller kan overplaatsen (transloceren). Dit heeft een vervelend gevolg voor je immuunsysteem.     Er kan dan sprake zijn van ontstekingen aan pezen, spieren en gewrichten
Darmontstekingen Er wordt gekeken of er ontstekingen in je darmen aanwezig zijn.    De markers zijn verschillende stofjes en ze laten zien of er een (beginnende) ontsteking is en de heftigheid daarvan. Een darmontsteking is zeker niet fijn, vaak leidt dit tot chronische darmziekten die vallen onder de naam IBD. Een ontsteking is eigenlijk een zwerende wond die in je darmen zit die de darmslijmvliezen aantast. Je moet het zien als een wond die maar niet dicht gaat. Hierdoor kunnen veel bacteriën hun gang gaan of in/op de wond gaan zitten. Dit geeft heel veel nare klachten en veel mensen kunnen hierdoor niet goed functioneren, denk daarbij aan veel pijn in de darmen, veel diarree, vermoeidheid etc. Veel voorkomende ziektes die onder IBD vallen zijn: Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa.  Colitis Ulcerosa: is een chronische ziekte van terugkerende ontstekingen aan de dikke darm.  Ziekte van Crohn: is een chronische ziekte van terugkerende ontstekingen in het hele spijsverteringskanaal, dus van mond tot kont.
a-1 Antitrypsine Dit is een eiwit dat wordt gemaakt  in de lever- en darmcellen. Als deze waarde is verhoogd kan dit duiden op een lekkende darm, darmontstekingen en/of voedselallergieën.     Deze test zit erbij omdat dit zeer goed is om in een vroeg stadium een ontsteking te kunnen opsporen. Zodat we deze meteen kunnen aanpakken.
Immuniteit slijmvliezen
Secretorische IGA Deze test geeft duidelijkheid over de functie van je darm immuunsysteem (je afweer). Zijn taak is onder andere het neutraliseren van antigenen (ziekmakers), toxinen en virussen.     Is deze te laag dan kan het wijzen op een infectiegevoeligheid van je darmslijmvliezen (je darm afweer). Het is het beschermschild binnen je darmslijmvlies. Medicatie tast je darmslijmvliezen aan waardoor er minder slijmvliezen aangemaakt kunnen worden. (LET OP! Heb je je medicatie nodig dan heb je die nodig, geen nood, je kan altijd je slijmvliezen ondersteunen)  Zijn je slijmvliezen niet intact dan kunnen bacteriën en antigenen makkelijker binnendringen.
Beta- defensine 2 Deze test geeft aan of er eventueel beestjes (pathogenen) aanwezig zijn in je darmen. Is deze test verhoogd dan is verder onderzoek nodig om erachter te komen welke  beestjes aanwezig zijn, zodat we deze uit je lichaam kunnen werken. Onder beestjes kunnen we bijvoorbeeld verstaan: parasieten
Voedingsmiddelen Allergie
EPX (eosinofiele proteine x) Met deze test testen we of je misschien allergisch bent voor voedsel, is deze verhoogd dan is verder onderzoek nodig om te zien of je ergens een intolerantie of allergie voor hebt. Deze test laat dus alleen zien of je overgevoelig of allergisch bent voor bepaalde stoffen, het laat niet zien voor welke stoffen dat is.     Hoe werkt dit nou? Bij een voedselintolerantie reageert je lichaam eigenlijk een beetje geïrriteerd (zoals een vrouw kan zijn tijdens haar menstruatie, altijd is ze heel leuk en lief maar soms…). Zo is dat ook met een intolerantie. Als je bijvoorbeeld soms een tomaat eet dan kan je nergens last van hebben, maar ga je deze elke dag eten, dan kan je lichaam zeggen “Hé dit vind ik echt niet prettig! Hup eruit”. Dit kan buikklachten geven zoals buikpijn en diarree. Gek hé! Bij 1 x geen last, bij meerder keren wel.  Je immuunsysteem kan op een bestanddeel reageren waarmee het in aanraking komt. Je lichaam maakt dan antistoffen aan en probeert dit (in zijn ogen) gevaarlijke stofje te vernietigen. Dit kan jou specifieke darmklachten geven, vaak direct na het eten van bepaalde voeding.  Een allergie is echt dat je lichaam het niet meer verdraagt en er meteen ziek van wordt, intolerantie is dat het een beetje tolereert maar te vaak en in grote hoeveelheden absoluut niet.  * Komt er uit het onderzoek uit dat je EPX verhoogt is, dan is verdere onderzoek nodig

“Janneke, ik heb toch echt best wel vaak last van mijn buik en darmen. Wat is nou bepaald voedsel waar bijna elk ‘darmklachten mens’ niet tegen kan”. 

Dit heeft echt te maken met de voedselintolerantie, je kan ervan uitgaan dat bijna elke darm die niet goed functioneert niet tegen nachtschade groenten kan. De nachtschadefamilie valt onder het stofje Lectinen en deze vallen weer onder Anti-Nutrienten. Anti-Nutrienten is een gifstof die een plant van zichzelf aanmaakt om vliegjes af te weren. Heel handig voor de plant. Maar soms niet voor ons. Een mens met gezonde darmen kan hier goed tegen en je lichaam werkt dit stofje zelf uit je lichaam.  Gelukkig heeft de manier waarop we ons eten bereiden de mogelijkheid dit stofje te elimineren. Door bijvoorbeeld je eten te fermenteren, te koken, te roosteren, te weken, door alleen de kiemen te eten of door het toevoegen van zuur of boekweit.  Eet dus vooral wel je groentes, want zij hebben erg veel gezondheidsvoordelen, maar bereidt ze goed.  Nachtschade groenten heeft dit stofje in grote mate en kunnen daardoor ontstekingen uitlokken.  De volgende groenten kun je dus beter even laten staan als je last hebt van je darmen:

  • Witte aardappels
  • Paprika
  • Aubergine
  • Tomaten
  • Pepers
  • Okra
  • Kruisbessen

Dit is een heel verhaal, en als je het mij vraagt, ontzettend interessant. Mocht je nu nog vragen hebben of een test willen aanvragen en samen aan het werk gaan om jouw darmen gezond te maken. Neem dan gerust contact met mij op.

Ja, Janneke ik wil contact met jou!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en

ontvang wekelijkse mooie tips voor gezonde darmen & 10% korting op de online curuse!