pds - prikkelbare darm syndroom

Wat te doen bij PDS

PDS staat voor Prikkelbaar Darmsyndroom

Aka PdS, IBS, spastische darm, pdsb, irritable bowel syndrome of spastische colon genoemd. Hoe je het ook noemt, je hebt last van klachten. Het is een zeer vervelend irritant gevoel in je buik. En vaak krijg je te horen dat het tussen je oren zit, en dat je maar wat stress moet verminderen.

Nou tussen je oren zit het niet maar wel tussen de hersenen en je darmen. Je darmen sturen de hersenen verstoorde signalen. Dus de uitspraak klopt een beetje en ook totaal niet. Want vaak is er zoveel meer aan de hand, dan alleen maar dat jouw darm overprikkeld is.

Neurotransmitters werken niet optimaal

Wat wel klopt is dat jouw neurotransmitters niet helemaal optimaal werken en ook geven je darmen verstoorde signalen aan de hersenen door, hierdoor ervaar jij sneller pijn. Jouw pijnreceptoren in de darmwand zijn gevoeliger en hierdoor ligt jouw pijngrens lager. Dus zit jouw pijn die elkaar afwisselt en komt en gaat tussen je oren? Nee, jij hebt gewoon sneller pijn dan “gemiddeld” maar wat is gemiddeld? 🤷‍♀️

Betekent dit dan dat jij geen pijn hebt? Zo echt wel, en nog heftiger ook dan gemiddeld, dit komt omdat jouw darmwand extra gevoelig is. Wees gerust want we moten dit positief zien. Jij krijgt sneller door dat er iets niet helemaal goed gaat in je darmen, dit is dmv pijn. Perfect toch? Zo weet je, dat je er meteen wat aan moet gaan doen.

Behandeling voor iedereen?

Is er één behandeling die bij iedereen werkt? Nee, niet iedereen is gelijk en de behandelingen die werken verschillen van persoon tot persoon. Maar er zijn wel zeker basis richtlijnen. Het is ook afhankelijk van welke klachten jij last hebt. Zo kan er bij deze aandoening diarree of juist verstopping ontstaan, een wisselend ontlastingspatroon of last van uw maag. Maar ook kan jij tegen bepaalde voedingsmiddelen of niet, wat zijn jouw buikklachten, verandert de pijn en hoe, heb jij last in je dikke darm (colon) of juist in de dunne darm, hoe staan jouw darmbacteriën erbij, etc.

Mensen met het prikkelbare darm syndroom is aan te raden om te kijken wat de oorzaak van hun pds is en dit doen we door middel van een darmonderzoek oftewel een goed uitgebreid ontlastingsonderzoek. Aan de hand hiervan kunnen we zien wat en hoe we jouw klachten kunnen verminderen of misschien zelfs wel helemaal genezen. Soms is er aanvullend onderzoek nodig omdat er misschien wel sprake kan zijn van een voedselallergie.

Bij PDS zeggen we niet meteen dat het een chronische darmontsteking is. Goed nieuws dus.

Maar goed, laten we even bij het begin beginnen….

Wat is het prikkelbare darm syndroom (PDS)?

Zoals hier boven al een beschreven is. Heb jij een overgevoelig darm die lekker snel op prikkels reageert. Prikkels van binnen uit maar ook van buiten af, je hersenen en darmen werken immers samen. Dit kunnen allerlei soorten prikkels zijn, van emotionele tot werk stress of de prikkel door verschillende soorten voeding. Mensen met het prikkelbare darmsyndroom kunnen zich vaak ook ongemakkelijk en opgejaagd voelen. Je darmen zijn gewoon overbelast, extra gevoelig, overprikkelt en kunnen het niet allemaal meer tegelijk aan. Je moet het eigenlijk zo zien, dat jouw darmen tegen de overspanning aanzitten en echt even 4 weken vakantie nodig hebben ergens rustig in de natuur.

Hoe ontstaat PDS?

 • Erfelijke aanleg
 • Dysbiose microbioom / pathogenen
 • Milieufactoren
 • Leefstijl
 • Stress met verhoogde prikkelbaarheid
 • Angst en depressie
 • Verstoorde darmmotoriek
 • Smaak- en geurstoffen, overgevoelig voor geur
 • Misbruik (traumatische ervaring)

Klachten bij Prikkelbare Darm Syndroom

Wat is een PDS aanval en hoe herken je die?

Je hebt minstens drie dagen per maand last van echt wel directe pijn, waarvan je vaak niet eens meer goed kan zitten, staan of ademen. Het is een zeurende, krampende of stekende pijn in de buik. Pijn kan echt overal in je buik gevoeld worden en kan ook afwisselen. Soms moet je boeren, of direct naar de wc. Dit laatste kan dan wel echt opluchten. Prikkelbaar darmsyndroom zonder pijn komt mijns inziens nooit voor. De pijn kan echt zeer zeer heftig zijn, zodat je niks dan doen van je dagelijkse leven, het kan heel erg je dagelijkse leven belemmeren of je kan helemaal niks meer doen.

Meest voorkomende klachten die PDS geeft

 • Buikpijn (acuut of zeurend)
 • Darmkrampen afgewisseld met rustige perioden
 • Diarree met slijm (geen bloed!)
 • Obstipatie

Secundaire symptomen

 • Angst
 • Concentratiestoornissen
 • Depressiviteit
 • Gasvorming
 • Gewichtsverlies
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Opgeblazen gevoel in de buik
 • Vermoeidheid

Andere voorkomende klachten bij PDS

 • Na lang gebruik van antibiotica
 • Rugpijn
 • Wisselende stoelgang zoals of diaree en verstoppingen
 • Wisselend reageren op voedingsmiddelen
 • Verschillende klachten aan je maag-darmkanaal
 • Darmklachten die samen gaan zoals misselijkheid en een opgeblazen gevoel

Wat lokt PDS uit?

Voeding speelt een belangrijke rol bij het uitlokken van PDS, verder is een goede en gezonde lijstijl van belang, rustige bewegingen zoals wandelen, weinig stress, meditatie en yoga. Doen wonderen.

Kan je op latere leeftijd PDS krijgen?

Ja, zeker.

Is het prikkelbare darm syndroom gevaarlijk?

Ja, en nee. PDS is op zich niet gevaarlijk maar wel heel erg vervelend en je kan niet direct een ernstige darmziekte krijgen van PDS. Echter ben ik wel van mening dat als jij een lange tijd ongezonde darmen / leefstijl hebt en veel stress hebt dat dit niet bevorderlijk is voor je gezondheid. Hierdoor heb je dan wel weer verhoogd risico op andere darmziekten.

2 Miljoen mensen hebben PDS

Niet normaal hé hoeveel mensen leven met prikkelbare darm syndroom. De meeste mensen zijn gewoon gewend geraakt aan deze klachten en vinden dit normaal. Het hoort bij het leven of dit is het normaal waar ik aan moet wennen. Helaas doet maar 25% er wat aan omdat zij echt last van pds ervaren om echt van deze ernstige klachten af te komen. Gelukkig zijn er ook mensen die weer zonder pds leven.

En wist je dat het vaak ook gewoon sibo kan zijn ipv PDS. Vaak worden deze twee met elkaar verwisselt en door elkaar gehaald. De klachten zijn over het algemeen hetzelfde maar de behandeling is geheel anders.

Bij sibo hebben we een probleem van bacteriën overgroei in de dunne darm, die ervoor zorgen dat de buik opzet (vaak tussen de 10-39 minuten na het eten), terwijl deze bacteriën in de dikke darm horen en niet in je dunnen darm horen te zitten. Bij prikkelbare darm syndroom is de oorzaak van opgezette buik onbekend, echter lijkt het erop dat het een reactie van de buikspieren is die zich ontspannen en het middenrif naar beneden gaat waardoor de buik naar voren komt. Dit kun je in je rug voelen, soms ook over de gehele rug.

Wat is de orthomoleculaire behandeling van PDS?

Binnen mijn praktijk zie ik verschillende behandelmogelijkheden voor mensen met PDS. Welke behandeling voor jou het beste is hangt af van de staat van jouw darmen.

Dus eerst is er een uitgebreid ontlastingsonderzoek nodig om te zien of er niet nog andere factoren de boosdoener zijn zoals pathogenen, we willen weten hoe de staat van je darmwand is, hoe de neurotransmitters er bij staan en/of er ontstekingen aanwezig zijn & natuurlijk hoe jouw tight junctions functioneren. Ja dit kunnen we allemaal achterhalen door een uitgebreid onderzoek van je ontlasting. Als u samen met uw huisarts nog niet op een ontlasting onderzoek bent uitgekomen, vraag dan vooral een second opinion aan. Er is zoveel mogelijk om te genezen of klachten te verminderen als je weet waar je mee te maken hebt.

Om PDS te fixen doorlopen we eerst de vier fases van het darmherstel formule:

 1. Eerst brengen we rust in de spijsvertering dmv van de goede voeding aan het lichaam toe te voegen
 2. Pathogenen afdoden en uit het lichaam verwijderen (indien nodig, dit weten we aan de hand van het ontlastingsonderzoek)
 3. We gaan de weerstand verhogen, de darmwand repareren en de tight junctions weer laten functioneren
 4. We gaan de goede bewoners van je darmen aanvullen, je microbioom wordt aangevuld dmv van pre- en probiotica.

Wil je nu wel eens echt je darmen heerlijk en goed gaan fixen? Vraag dan een gratis mini consult met mij aan of doe de Online Sh*t Show waarin je zelf aan de slag kunt gaan! Je hoeft dan niet naar een diëtist want in de Online Sh*t Show krijg je recepten en voedingsadvies die kloppen bij jouw aandoening en jouw darmen.

Wat kun je zelf doen bij het prikkelbare darmsyndroom?

Beweeg, beweeg en beweeg. En dan niet keihard intensief sporten nee, gewoon rustig bewegen zoals de oer mens het deed. Rustig wandelen, liefst 2 x per dag 20 á 30 minuten, doe een heerlijke meditatie om te ontstressen en te ontspannen en kijk of je misschien 1 á 3 keer in de week minimaal 20 minuten yoga kan doen.

En laat al die koekjes, snoepjes en pakjes maar in de winkel staan, deze kunnen alleen maar je klachten verergeren.

En laat je dieet bestaan uit veel groentes eten. Vooral groene groentes, ze helpen je darmen en ook nog een extraatje je darmflora. Dit is echt een belangrijke rol bij pds, om echt goed op je voeding te letten en de klachten van pds te verminderen.

Dit is al een heel begin wat jezelf kan doen om je pds-klachten te verminderen en in ieder geval er voor te zorgen dat ze niet verergeren.

Wat kun je beter niet eten als je prikkelbare darmen hebt?

Voedsel wat je darmslijmvliezen epitheel irriteren zoals nachtschade groenten. Denk daarbij aan knoflook, tomaat etc. Maar ook op koezuivel gaan veel mensen met pds niet goed.

En al die geraffineerde suikers laat die svp echt in de winkel staan en eet genoeg groene groentes die zitten boordevol voedingstoffen, vezels, vitaminen en mineralen.

Ik weet dat dit op dit moment misschien moeilijk lijkt, maar je wilt er echt alles aan doen om van deze klachten af te komen, want je wilt toch niet dat je huidige staat van je gezondheid je norm wordt en je wilt voorkomen dat het een chronische darmaandoening wordt.

Hoe krijg ik mijn darmen tot rust?

Door zelf rust te nemen. Plan je dag niet zo vol, luister naar je lichaam, het heeft rust en zuurstof nodig. Ga naar buiten, de zon in en geniet. Ons lichaam wil het liefst alleen maar buiten zijn. Geluiden van de natuur maken ons direct kalm. Ze geven je neurotransmitters rust. En dat is wat we nodig hebben. Je darmen zijn overprikkelt dus haal alle prikkels weg, in en rond om je lichaam. Geef het alleen maar goed en niet prikkelend voedsel.

Waarom wordt het Fodmap dieet gebruikt bij mensen met pds en waarom werkt dit niet?

FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosacchariden en Polyolen. Het is een dieet dat voedingsmiddelen met korte keten koolhydraten beperkt, waardoor de symptomen kunnen verminderen. Dit helpt bij het verminderen van de symptomen als gevolg van de verminderde voedingstoffen die de darm niet beschadigd.

FODMAP werkt echter niet voor iedereen (met darmproblemen / pds-patiënten), omdat sommige mensen meer voordelen hebben van een glutenvrij eten (dit echt pas doen nadat dit door de test is vastgesteld), en anderen weer van een vetarm eten.

Het is belangrijk om met een goede darm specialistische therapeut of arts te praten, waarbij er eerst de diagnose pds vastgesteld moet worden en vervolgens een goed en passend behandelplan hierop gemaakt moet worden, die voor jouw klachten van belang zijn. Ga niet zomaar zelf ergens mee aan de slag, omdat je ergens de bel hebt horen luiden maar geen idee hebt waar de klepel is.

Heb je klachten die lijken op Prikkelbare darm syndroom?

Herken jij jezelf hierin? Misschien is het begeleidingstraject dan wel echt iets voor jou, want hoe lang wil je nog met de klachten blijven lopen en denken “je moet er maar mee leren leven”. Lijkt mij onwijs leuk om samen met jou  aan de slag te gaan en je darmen te geven wat ze nodig hebben en dan kijken we samen wat goed werkt voor jouw darmen.

Ben je meer een doe-het-zelver? Dan is mijn Online Sh*t Show wellicht iets voor jou. Hierin leer je alles over de darmen en hoe je ze gezond houdt. En daarin krijg je ook een kant en klaar behandelplan met daarin alle valkuilen waar je op moet letten.

Liefs, Janneke

Ps ik kan me goed voorstellen dat je nog vragen hebt. Stel ze gerust! Dit kun je doen door contact op te nemen via de mailen door op deze blog te reageren of bel me op 070- 444 35 24 of mail mij naar janneke@gezondbegin.nu

Snelle veelgestelde vragen over prikkelbare darm syndroom

Q: Wat is Prikkelbare darm syndroom (PDS)?

A: Prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veelvoorkomende chronische darmaandoening waarbij klachten zoals diarree en verstopping elkaar afwisselen. Deze klachten komen voor zonder duidelijke lichamelijke oorzaak en kunnen optreden bij stress of bepaalde voedingsmiddelen.

Q: Is PDS een ernstige aandoening?

A: PDS is over het algemeen niet gevaarlijk en er is geen verhoogd risico op andere ziekten. Het kan echter wel veel impact hebben op de kwaliteit van leven van mensen met PDS en wanneer je er niets aan doet is er wel een verhoogd risico op chronische darm aandoeningen.

Q: Hoe ontstaat PDS?

A: Het ontstaan van PDS is niet volledig bekend. Mogelijke oorzaken zijn een verstoring van de bewegingen van de dikke darm, overgevoeligheid van de darmen of een onbalans in de darmflora. Daarnaast kan stress ook een rol spelen bij het ontstaan van klachten.

Q: Welke klachten komen voor bij PDS?

A: De meest voorkomende klachten bij PDS zijn buikpijn, opgeblazen gevoel, gasvorming, diarree en verstopping. Deze klachten komen vaak in combinatie met elkaar voor en kunnen variëren in ernst.

Q: Is PDS te behandelen?

A: PDS is zeker te behandelen, er zijn wel behandelingen mogelijk om de klachten te verminderen en soms helemaal te genezen. Zo kan er worden gekeken naar voeding, leefstijlveranderingen en supplementen en/ of kruiden.

Q: Kan ik leven met PDS?

A: Ja, het is mogelijk om te leven met PDS. Het is wel belangrijk om te kijken naar welke factoren de klachten verergeren en hierop in te spelen. Daarnaast kan het helpen om gezond te eten, voldoende te bewegen en stress te verminderen en wanneer je de oorzaak achterhaalt kun je de klachten verminderen en soms ook genezen.

Q: Is het nodig om aanvullend onderzoek te laten doen als ik PDS vermoed?

A: Bij vermoeden van PDS is het heel handig om aanvullend onderzoek te laten doen om de onderliggende oorzaak te achterhalen. Lees bovenstaand stuk over de orthomoleculaire behandeling.

Q: Kan ik probiotica gebruiken bij PDS?

A: Er is nog niet voldoende bewijs dat probiotica effectief zijn bij PDS. Sommige mensen met PDS ervaren echter wel verlichting van klachten door het gebruiken van probiotica. Het is dus handiger om eerst de onderliggende oorzaak te achterhalen d.m.v. een ontlastingsonderzoek.

Q: Hoe voelen de klachten bij PDS?

A: De klachten bij PDS kunnen verschillen per persoon, maar vaak wordt er pijn en een opgeblazen gevoel in de buik ervaren. Daarnaast kunnen de klachten zich ook in de rug voelen en soms gepaard gaan met vermoeidheid.

Q: Als ik alleen diarree of verstopping heb, heb ik dan ook PDS?

A: Nee, alleen diarree of verstopping betekent niet per se dat er sprake is van PDS. Deze klachten kunnen ook worden veroorzaakt door andere factoren zoals voeding of bepaalde medicatie.

The Comments

 • Hoeveel keer poepen per dag is gezond? - Janneke de Boer
  29 september, 2023

  […] A: Prikkelbare darm, ook wel bekend als het prikkelbare darm syndroom (PDS), is een aandoening die de dikke darm aantast. Het veroorzaakt symptomen zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, gas, constipatie en diarree. Het is een chronische aandoening, maar kan worden beheerd door middel van dieet- en levensstijlaanpassingen. Lees hier meer over PDS. […]