Prebiotische voeding|Voeding voor je darmflora

Prebiotische voeding is voeding om je darmflora je darm bacteriën te voeden en deze voeding noemen we Prebiotische voeding. Prebiotische voeding zijn: verse groenten en fruit en gepekelde- en gefermenteerde groenten en fruit.

  • Zoals: Aardpeer, Prei, ui, knoflook Pastinaak Bamboe Artisjokken Witlof
  • Gefermenteerde producten zijn: Zuurkool, Kefir en/of Kombucha, Kimchi, Natto, Gezouten groenten en fruit (wat we pickles noemen).

Maar LET OP! Is jouw darmflora niet optimaal aanwezig. Als je darmflora niet optimaal is, kan het eten van veel prebiotica aanvankelijk gasvorming en darmongemak veroorzaken, omdat je darmbacteriën de prebiotica beginnen te verteren en fermenteren, wat tot tijdelijke spijsverteringsproblemen kan leiden. 

Als jij last krijgt van je darmen na het eten van Prebiotische voeding neem boek dan een gratis mini consult met mij, want dan is er duidelijk iets mis met je darmen en dan kunnen we even samen kijken hoe we jouw darmen kunnen fixen. Boek hier je gratis mini consult

Alles wat wij niet in de dunne darm kunnen opnemen, noemen we ‘voedingsvezels’

PREBIOTICA

Prebiotica zijn voedingsvezels die alleen door goede bacteriën kunnen worden gegeten. Slechte bacteriën kunnen prebiotische vezels niet of nauwelijks verteren en daaruit dus ook geen schadelijke stoffen produceren. De goede bacteriën worden daarentegen sterker en veroveren steeds meer terrein ten opzichte van de slechte bacteriën. We consumeren echter vaak te weinig voedingsvezels, en dus ook te weinig prebiotica. We zouden elke dag 30 gram voedingsvezels moeten eten, wat neerkomt op bijna 1 kilogram groenten per dag. Het belangrijkste aspect van prebiotica is dat bewust eten de groei van goede bacteriën bevordert.

Een belangrijke vereiste is dat er al goede darmbacteriën aanwezig moeten zijn in je darmen! Want wie gaan anders deze vezels allemaal op eten als er niet genoeg darmbacterie in je darmen aanwezig zijn.

ESSENTIËLE SUIKERS

De meest uitgehongerde darmflora zijn juist degene die het beste gevoed zouden moeten worden: deze darmflora zijn onze ‘residente flora’. Essentiële suikers zijn van groot belang voor onze darmen. Onze darmslijmvliezen zijn hieruit opgebouwd. Ze vormen de structuren voor de hechting van onze vriendelijke darmflora en onze intestinale afweereiwitten, zoals de SigA. Dit zegt je misschien niet veel, maar wat belangrijk is, is dat ze hierdoor een prebioticum genoemd kunnen worden. Naast hun prebiotische functie hebben ze ook een dodend effect op zogenaamde ziekmakende micro-organismen zoals schimmels, gisten, parasieten en ongunstige bacteriën.

BOTERZUUR

Groenten en boterzuur: groenten vormen de voedingsbron voor onze goede bacteriën. Zij zorgen weer voor gezonde slijmvliezen in onze darmen. Onze slijmvliezen vormen een sterk afweermechanisme in het lichaam, dus we hebben ze hard nodig. Deze goede bacteriën produceren boterzuur, ook wel bekend als korte- keten-vetzuren. Deze stoffen helpen het darmmilieu op de juiste pH-waarde te houden.

SUIKERS DIE GOED ZIJN VOOR JE DARMGEZONDHEID

BOTERZUURVOEDING

  • Broccoli, vis, 2 paranoten, 40o gr groenten

ESSENTIELE SUIKERS

  • Zeegroenten (zeewier), noten, zaden, groenten en paddenstoelen

PRE-BIOTICA

  • Koude aardappel-, pasta-, rijst salade Artisjoken, Witlof, Asperges, Groene bananen Aardpeer Pastinaken Schorseneren, Tarwe (naakte haver),rogge, haver, Peulen, Inuline Appels Bieten Vijgen, Bessen, Vezels (acacia, bamboe)

GEFERMENTEERD

  • Tempeh, Kombucha, Miso, Tamari, Zuurkool, Kimchi, Kefir Zuurdesembrood, Appelazijn, Geiten- & Schapenkaas

Prebiotische voeding heb je dagelijks nodig in je voeding, maar let op als jouw darmen niet goed functioneer is dit wel het laatste waar jouw darmen op zitten te wachten om te consumeren. Fix eerst je darmen om daarna tippie top gezond te leven. Lees hier hoe je darmen het besten kan herstelen.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik ze graag janneke@jannekedeboer.nl

Liefs,

Janneke

Leave a Comment