Ontlastingsonderzoek en andere onderzoeken

Met welke onderzoeken werk ik het meeste en waarom is het zo fijn om onderzoeken te gebruiken?

Om direct antwoord te geven op het laatste: het is heel simpel. Door onderzoeken te gebruiken, weet ik wat er allemaal speelt in jouw lichaam en ben ik niet aan het gissen maar daadwerkelijk gericht aan het werk.

Standaard maak ik gebruik van het uitgebreide ontlastingsonderzoek. Dit is eigenlijk de basis van alles. Vanuit hier kan ik zien of er verder onderzoek nodig is.

Wat kan ik allemaal vinden in het uitgebreide ontlastingsonderzoek?

Hierin zie ik of je pH-waarde goed is (dus of je maag alles wel goed kan verteren). Maar ook zie ik of je je vetten, eiwitten en koolhydraten goed kunt verteren.

Hoe staat je darmflora erbij welke heb je wel en welke zijn er niet aanwezig (hier zie je dat er weinig aanwezig is)

Heb je last van schimmels en of gisten een bekende is de candida, wat we vaak zien dat bv een vaginale schimmel niet vanuit de vagina komt maar juist vanuit de darmen. Dus dat is slim op op te lossen en af te doden in je darmen

Deze virulente (factoren) micro-organismen kunnen bij een overgroei in je darmflora schade aanrichten. Aan de ene kant ontstaat er schade door speciale enzymen die deze schadelijke micro-organismen kunnen afgeven en er ontstaat schade aan de darmflora en slijmvlieswand door de afvalstoffen die ze produceren, ook wel toxinen. Je lever en je darmwand hebben het meest te lijden van deze agressieve toxinen. Klachten die deze virulente factoren kunnen veroorzaken zijn: moeheid, hoofdpijn en hormonale onbalans. Heel veel mensen hebben hier last van en vaak zien we dat mensen 1 of 2 virulente factoren in hun darmen hebben zitten

De helicobacter en ontstekingen

Is een bacterie die de productie van reactieve zuurstof- (ROS) en stikstofspecies (RNS) in de menselijke maag verhoogt. Dit heeft invloed op het ontstaan van (chronische) gastritis en de ontwikkeling van maagzweren en maagcarcinomen. Lees hier wat de de helicbater nog meer doet Hij maakt je maagzuur minder zuur waardoor je je eten minder goed kan verteren. Het kan uiteindelijk leiden tot ontstoken maagslijmvliezen, daarom is het van belang de helicobater af te doden en je de ontstekingen te remmen. 

Ontstekingen
Er wordt gekeken of er ontstekingen in je darmen aanwezig zijn.

De markers zijn verschillende stofjes en ze laten zien of er een (beginnende) ontsteking is en de heftigheid daarvan. Een darmontsteking is zeker niet fijn, vaak leidt dit tot chronische darmziekten die vallen onder de naam IBD.

Een ontsteking is eigenlijk een zwerende wond die in je darmen zit die de darmslijmvliezen aantast. Je moet het zien als een wond die maar niet dicht gaat.

Hierdoor kunnen veel bacteriën hun gang gaan of in/op de wond gaan zitten. Dit geeft heel veel nare klachten en veel mensen kunnen hierdoor niet goed functioneren, denk daarbij aan veel pijn in de darmen, veel diarree, vermoeidheid etc. Veel voorkomende ziektes die onder IBD vallen zijn: Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa.

Secretorisch IgA (Siga) is er voor de algemene afweer, die kan worden ingezet tegen alle soorten ziekteverwekkers. Slechte bacteriën, zoals parasieten en schimmels hebben ‘handjes’ waarmee ze kunnen vast grijpen aan de darmwand (en zo in je darmen kunnen gaan wonen). sIgA vormt een coating (laagje) rond deze handjes, waardoor de bacteriën zich niet meer kunnen vastgrijpen en met de ontlasting mee het lichaam uit spoelen.

Bèta-defensine 2: is een oer-afweerstof, die door bijna alle levensvormen wordt gebruikt voor de eerste verdediging.

Met deze test EPX (eosinofiele proteine x) testen we of je misschien allergisch bent voor voedsel.

Bij een verhoogde histamine kan dit ontstekingen geven aan je maag-darm slijmvliezen. Histamine is een biochemische stof, die een functie heeft in je afweersysteem. Histamine wordt in het maagdarmkanaal vrijgezet bij allergische reacties veroorzaakt door voeding, verteringsproblemen, parasitaire infecties of de aanwezigheid van de darmbacterie Helicobacter pylori. Wanneer het enzym DAO (Diamineoxidase) niet voldoende aanwezig is , wordt histamine niet (voldoende) afgebroken en zal de hoeveelheid histamine en daarmee samengaande klachten toenemen.

Pancreas- elastase hier kijken we of je alles nog goed kan verteren en of je genoeg vertering enzymen aanmaakt in je pancreas (alvleesklier) is deze afwijkend dan kan dit wijzen op een exocriene pancreas insufficiëntie en dus een verminderde opname van nutriënten, vooral van vitaminen en spoorelementen. Als deze verlaagd is dan verlopen de processen niet helemaal meer goed, en gaat de vertering achteruit.

Parasieten komen over de gehele wereld voor. Niet alleen als je op vakantie bent maar ook in Nederland komen ze voor. Veel chronische klachten kunnen door deze eencellige organismes worden veroorzaakt. Ze veroorzaken chronische ontstekingen en grijpen in het metabolisme van de gastheer in.

Parasieten kunnen bij een verstoorde darmflora en verstoorde barrièreresistentie (je slijmvliezen) een sterk ziektebeeld ontwikkelen.

Parasieten zijn niet heel gemakkelijk uit je darmen te verwijderen maar het is wel mogelijk. Ze zijn in staat om het slijmvlies van de darm te doorbreken, waarna ze een bio-film om zich heen bouwen ter bescherming. Daarnaast zijn ze ook nog eens erg slim en krijg je ze niet in 1 keer afgedood. Als we een bombardement van afdodende producten inzetten weten ze op een gegeven moment hoe ze zich hier tegen moeten weren. Daarom gaat het afdoden van parasieten in fases 3-1-3-1-3-1-3. Drie weken afdoden, één week rust en dit herhalen we vier keer of we doen de 2-2-2-2 bombardement

Hormonentest: Naast het ontlastingsonderzoek werk ik ook graag met hormoontesten die via speeksel worden uitgevoerd. Hiermee kan ik zien hoe de hormonen ervoor staan, vooral bij vrouwen tussen 35 en 45 jaar kunnen er plotseling ernstige problemen met hormonen optreden. Het kan zelfs zijn dat ze al in hun pre-menopauze zitten zonder dat ze dit weten, maar wel al veel klachten ervaren. Vaak gaat dit gepaard met wisselende menstruatie (hoewel dit niet altijd het geval is), zware depressies, stemmingswisselingen, een algemeen gevoel van onbehagen en lichamelijke klachten. Vaak wordt dan gedacht aan andere oorzaken dan hormonale disbalans. Deze problemen kunnen vaak al worden opgelost met een goede hormoonzalf, pillen of zelfs alleen al met een kruideninfusie of -tinctuur.

Met oestradiol, testosteron, progesteron en DHEA

Hier is een korte uitleg van wat oestradiol, testosteron, progesteron en DHEA betekenen:

Oestradiol: Dit is een vorm van oestrogeen, het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon. Oestradiol speelt een cruciale rol in de regulatie van de menstruatiecyclus en de voortplantingsfunctie. Het beïnvloedt ook de gezondheid van botten, huid, en bloedvaten.

Testosteron: Dit is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon, hoewel het ook in kleinere hoeveelheden bij vrouwen voorkomt. Testosteron is essentieel voor de ontwikkeling van mannelijke geslachtskenmerken, zoals spiermassa, lichaamsbeharing, en stemverdieping. Bij zowel mannen als vrouwen beïnvloedt het libido, energie, en stemming. *

Progesteron: Dit hormoon speelt een belangrijke rol in de menstruatiecyclus en de zwangerschap. Het helpt bij het voorbereiden van de baarmoederwand voor een mogelijke zwangerschap na de eisprong en ondersteunt de vroege zwangerschap. Progesteron heeft ook kalmerende effecten en kan de stemming beïnvloeden.

DHEA (Dehydro-epiandrosteron): Dit is een hormoon dat door de bijnieren wordt geproduceerd. DHEA fungeert als een voorloper van zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtshormonen (testosteron en oestrogenen). Het speelt een rol in de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken en kan invloed hebben op het energieniveau, de stemming en het immuunsysteem.

  * Testosteron wordt ook bij vrouwen getest omdat het belangrijke functies vervult, ondanks dat het in lagere hoeveelheden aanwezig is dan bij mannen. De redenen zijn:

  1. Libido en Seksuele Functie: Het draagt bij aan het seksuele verlangen en functioneren.
  2. Energie en Vitaliteit: Het helpt energie- en activiteitsniveaus te behouden.
  3. Stemming en Welzijn: Het speelt een rol in de regulatie van de stemming en kan stemmingswisselingen, depressie en angst beïnvloeden.
  4. Botgezondheid: Het helpt bij het behoud van botdichtheid en voorkomt osteoporose.
  5. Spiermassa en Lichaamssamenstelling: Het bevordert spiermassa en beïnvloedt de lichaamssamenstelling.
  6. Hormonale Balans: Het werkt samen met andere hormonen zoals oestrogeen en progesteron, en helpt een volledig beeld van de hormonale gezondheid te krijgen.

  Voedselallergietesten en/of inhalatietesten zijn ook belangrijke onderzoeken. Zonder dat je het weet, kun je gewoon last hebben van een allergie. Deze testen voeren we uit met behulp van serum (je bloed, en niet met een vingerprik), wat een veel beter beeld geeft van wat er speelt in je lichaam. We beginnen met een voedingstest waarbij we 31 verschillende stoffen testen, en van daaruit bepalen we of verder onderzoek nodig is.

  Benieuwd naar wat er in jouw lichaam speelt en hoe we het kunnen oplossen? Maak dan nu een afspraak en ontdek hoe we jouw lichaam kunnen fixen!

  Zo neem je contact met mij op via janneke@jannekedeboer.nl of klik hier

  Liefs, 

  Janneke

  Leave a Comment