Voed je darmen met voeding uit de blue zones
Ik ben al mijn hele leven gefascineerd door lekker eten, echt als kind was ik al dol op gezond eten en vooral groenten (dit is nog steeds, ik ben niet dol op zoet en ben absoluut niet dol op fruit, maar kom met een bak broccoli aanzetten en ik ben een gelukkig mens).
Mijn hele leven ben ik ook al dol op bewegen, niet echt dat keiharde sporten, maar vooral buiten zijn, wandelen, yoga etc. Vroeger deed ik wel echt heftig aan sport, ik stond 6 keer per week in de sportschool, deed aan wedstrijd zwemmen en tennis en op latere leeftijd deed ik aan crossfit. Ik heb echt een sport lichaam en als ik het echt helemaal fantastisch had gevonden had ik een topsporter kunnen worden. Maar zo dol ben ik nou ook weer niet op bewegen, een beetje met mate. Vroeger sloeg ik een beetje door, nu niet meer, beetje wandelen en yoga vind ik meer dan genoeg.
En zo kwam ik er ook achter dat dit het beste is voor je lichaam.
Ik vind het altijd fascinerend hoe wij vroeger leefden (moet ook wel als ex docent geschiedenis, yup ben ik ook nog). En zo werd mijn interesse ook gewekt naar de mensen die in de blue zones leven. Ik had mij daar nooit echt 100% in verdiept tot laatst.
Wat is normaal voor ons lichaam?
Mijn visie in mijn werk en leven is altijd geweest om te kijken; wat is normaal voor ons oerlichaam, hoe leefden wij de afgelopen 1000 jaren, dus wat hoort bij ons leven en lichaam? En absoluut niet kijkend naar wat wij de laatste 100 jaar aan het doen zijn.
Vroeg gingen we niet na ons werk naar de sportschool, ben je gek of zo? Je liep in de ochtend al aardig wat meters achter je kudde aan of om op het land te komen. Daar was je vervolgens aardig in de weer met het land, staan, bukken, ploegen etc. Rusten bij een boom, heerlijk in rust wat eten, in contact met de aarde zijn, en daarna weer bewegen. Dus je had echt genoeg beweging op een dag, dan ging je niet nog eens ff buikspieroefeningen doen. In de avond had je leven, je eten bereiden, vuur maken, je was en afwas doen of wat er ook te doen was.
Je was eigenlijk constant in beweging en in de weer, je gebruikte al je spieren in je lichaam en zat niet uren op een bank te hangen. In de avond las je een boek, had je goede gesprekken en zat je ook nog vaak op oncomfortabele stoelen.
We leefden ook niet alleen
Je had elkaar nodig om te kunnen overleven. In de tijd van de jagers en verzamelaars leefden we vaak in groepen van ongeveer 30 man, anders werd het te groot en gevaarlijk, dan was je niet zo makkelijk wendbaar tegen gevaar van wilde dieren. En als de groep te klein was dan was je te kwetsbaar. Je was dus nooit alleen, je leefde in een groep en iedereen hielp elkaar. Grootouders hielpen met kinderen opvoeden en ooms en tantes ook. Later bij nederzettingen was het net zo, je leefde in een commune, je hielp elkaar om de oogst van het land te halen en elkaar te beschermen tegen gevaren van buiten.
Je was dus nooit alleen en vereenzaamde dus niet. Het kan misschien soms vervelend zijn geweest als je even op jezelf wilde zijn. Ik kan mij voorstellen dat je dan even alleen het bos in ging en eventjes alleen was met je gedachtes, soort van mediteren, of als je ging vissen kon je ook alleen zijn. Maar je zorgde voor elkaar en voor de ouderen. Je werd niet in een bejaardentehuis weg gezet, maar bleef in de groep met een taak wat je geest jong hield.
Je at wat het land je kon geven, en wat je in je eigen tuin kon verbouwen. Vaak had je dieren om je heen. Je at wat de seizoenen je gaven en soms was er schaarste en andere keer was er overvloed. Dus je over at je nooit het hele jaar door, soms had je honger en soms at je in over vloed. Je zat met je vingers constant in de aarde, waardoor je goede bacteriën binnen kreeg die in onze aarde zitten. Je at voornamelijk plantaardig, lekker veel groenten en hier en daar wat vlees en of vis (die je wel zelf ving).
Zoetigheid kreeg je van goede en gezonde honing, rauwe honing (die niet gekookt werd waardoor alle goede en gezonde eigenschappen verloren gingen). Zo geeft honing je energie door de suikers die er inzitten, daarnaast is het een super goede antioxidant, heeft het antibacteriële eigenschappen en bevat het enzymen dus is het goed voor je spijsvertering)
Daarnaast dronk je water en thee getrokken van kruiden die op het land te vinden waren. Vele kruiden zijn ontstekingsremmend (rozemarijn, tijm en salie), antioxidanten (groene thee en rozemarijn), bevorderen of helpen de spijsvertering (pepermunt en gember), geven een kalmerend effect (Kamille en lavendel) en je dronk ook wel gefermenteerde dranken (goede wijn en in Schotland lekker whisky).
Geen geld en geen stress
Je had geen geld nodig, je leefde van het land. Natuurlijk kon je wel eens stress hebben over hoe je de winter moest door komen als er een slechte oogst was. Maar al die prikkels en stress die wij tegenwoordig ervaren, die waren er niet. We noemen dit ook wel de ratrace waarin we leven, we zijn alleen maar bezig met dingen aan het najagen. We laten ons leven door de agenda en de to do lijsten en we nemen geen enkel moment rust.
En we staan nauwelijks stil bij de dingen die we echt willen. Ik heb ooit iemand horen zeggen die zei: “Wat vind je het allerleukste om te doen, maak daar je werk van, en je zal altijd een gelukkig mens zijn”. En natuurlijk is dat voor iedereen wat anders. Maar we jagen zo vaak iets na wat we misschien helemaal niet willen, het moet mooier, en groter en nieuwer. Bv we gaan meer verdienen en gaan groter wonen. Eigenlijk blijven je uitgaves dan hetzelfde, alleen je woont wat groter. Ik ging meer verdienen en ging toen kleiner wonen, hierdoor had ik eigenlijk meer geld over als daarvoor, dit gaf mij meer mogelijkheden en meer vrijheid. Ik kon hierdoor iets meer doen wat ik echt wilde doen en waar ik gelukkig van werd. Het gaf mij dus minder stress en een positieve mindset.
Feesten, dansen en lachen: Je kwam vroeger vaak samen, had live muziek, we dansten en lachten met elkaar. Dit is goed voor je geest om alle spanning die je in je hebt los te kunnen laten, het eruit dansen en dus weer lekker en goed bewegen, en met elkaar zijn, geeft een samenhorigheid gevoel, en positief zijn, en lachen met elkaar is goed voor de geest.
Blue zones
Ik vind dit toch zo fascinerend dat dit allemaal mogelijk is door middel van voeding en lijfstijl. Daarom gaat mijn passie hier ook naar uit en ben ik niet alleen maar bezig met welke voeding goed voor je is, maar ook alle facetten daarom heen, gezond bewegen en die mind gezond voeden. Meditatie is zo mega goed en gezond voor je, de impact daarvan is onderschat.
Ik kom wel eens mensen tegen die alleen maar met voeding bezig zijn, (die er een beetje in door geslagen zijn), die kasten vol hebben staan met goede gezonde superfood, 40 verschillen “gezonde” voedingspillen slikken. Maar daar zo mee bezig zijn, dat ze eigenlijk het doel waarvoor ze het doen uit het oog verliezen. Alles met mate is ook dit, je kan niet alles doen en slikken wat goed voor je is.
Stel je voor dat je een breed scala aan activiteiten leuk vindt, zoals duiken, parachutespringen, bergbeklimmen en skiën. Als je al deze activiteiten elke dag zou doen, zou je in eerste instantie genieten van de opwinding en de dopamine die ze teweegbrengen. Maar na verloop van tijd, misschien al na een week, zou je lichaam en geest vermoeid raken en zouden ze aangeven dat het tijd is om het wat rustiger aan te doen. Ongeacht hoeveel plezier je aan deze activiteiten beleeft, je lichaam heeft zijn limieten, en op een gegeven moment zal het zeggen: “Genoeg is genoeg.”
Dit principe geldt ook voor goede en gezonde voedingsproducten, inclusief de zogenaamde superfoods die vaak in de schijnwerpers staan. Er zijn talloze voedingsmiddelen die fantastisch zijn voor ons lichaam, en ze bieden allemaal unieke voordelen. Maar, hoe goed en gezond ze ook zijn, als je deze voedingsmiddelen dag in dag uit blijft consumeren, zal het op den duur niet meer zo goed en gezond zijn voor je lichaam. Je lichaam heeft ook hier grenzen, en het zal je laten weten wanneer het genoeg is geweest.
Stel je voor dat je voortdurend voedingsmiddelen en supplementen gebruikt die goed zijn voor je lever, nieren, galblaas, pancreas, maag en darmen. Bedenk dan eens wat er allemaal in je lichaam gebeurt. Het is alsof je van je lichaam elke dag vraagt om een grote schoonmaak te doen. Maar net zoals je niet dagelijks een grondige schoonmaak van je huis doet, kun je ook niet van je lichaam verwachten dat het voortdurend bezig is met het verwerken van allerlei verschillende stoffen.
Het draait allemaal om matiging en gezond verstand. Als gezondheidstherapeut geef ik mijn klanten over het algemeen niet meer dan zeven verschillende producten per dag (soms kan dit meer zijn, maar dit is dan tijdelijk en onder mijn begeleiding). Op die manier zorg ik ervoor dat hun lichaam optimaal kan profiteren van wat het nodig heeft zonder overbelast te raken. Het gaat erom dat je bewuste keuzes maakt en naar je lichaam luistert.
En naar je lichaam luisteren is dus niet alleen maar je lichaam voeden maar ook je geest.
Blue zones en darmen therapie van Janneke
Waarom heb ik het nou als darm therapeut over de blue zones?
Omdat mijn therapie van de heling van darmen overeenkomen met de blue zones. Hoe fantastisch is dat?
In mijn darm therapie behandeling kijk ik naar twee facetten om het lichaam te helen:
- De zakelijke wetenschappelijke aanpak; 1) Wat geeft het ontlastingsonderzoek aan wat er moet gebeuren 2) Welke supplementen moeten er ingezet worden?
- De holistische aanpak; 1) Wat geeft het lichaam aan wat hij nodig heeft (mentale hulp, stress vermindering, rust etc) 2) Welke kruiden thee kunnen we inzetten.
En na bijna 8 jaar mijn praktijk te draaien heb ik toch wel bewezen dat deze aanpak goed werkt 😉
Hoe kan jij dit nou zelf gaan doen?
- Volg mijn mooie online training waarin ik je in korte en leuke videos uitleg hoe jij zelf jouw lichaam kan fixen zodat je goed, mooi, fit en gezond oud wordt (zonder allemaal ongemakken). Hoe geweldig zou dat zijn.
- En pas de regels van de blue zone toe in je dagelijkse of wekelijkse leven.
Leven volgens de Blue Zone principes is;
- Plantaardig Dieet: Voed je lichaam met plantaardige goedheid, een hoeksteen van het Blue Zone-leven
- Stressvrij Leven: Minimaliseer stress in je leven om een gezonde darm te ondersteunen
- Beweging: Omarm dagelijkse wandelingen en yoga om je lichaam actief te houden en je spijsvertering te bevorderen
- Rauwe Honing: Een natuurlijke zoetstof rijk aan antioxidanten en darmvriendelijke enzymen
- Meditatie: Kalmeer je geest, verminder stress en bevorder een gelukkige darm door regelmatig te mediteren
- Lachen & Dansen: Dit zijn de ultieme darmboosters! Lachen en dansen verminderen stress en tillen je stemming op
- Kruiden Thee: Geniet van kruidenthee boordevol spijsverteringsbevorderende kruiden
- Eet paarse zoete aardappel (let op de aardappel moet van binnen paars zijn, hoe weet je of dat je de goede paarse aardappel in je handen hebt, kras een klein stukje van de schil weg met je nagel en je ziet meteen of het paars, wit of geel is)
Waarom is dit nou zo belangrijk?
1 op de 4 mensen heeft (soms onbewust) last van darmklachten.
Ben jij daar een van? Check de gezonde darmen quiz.
80% van je gezondheid komt uit je darmen. Dus laten we de focus van jouw acties om gezond te worden leggen op de plek waar je de grootste impact maakt. In je darmen!
Dus niet intermittend fasten, sapkuren, vegan of carnivore gaan eten zonder dat je weet wat er aan de hand is. Je kunt je gezondheid er zelfs slechter mee maken!
Doe de Online Sh*tshow Academie dan weet je precies welke dingen je wel en niet moet doen om jouw darmen gezond te krijgen.
Tot ziens in de Academie!