VAN ZIEKTE NAAR PROBLEEM: NIEUWE POSITIEVE MINDSET VOOR GENEZING

Je hebt geen ziekte, maar een probleem.

En ook:

Jij bent helemaal niet ziek, je hebt een probleem dat opgelost moet worden.

Waarom noem ik iets liever geen ziekte, maar een probleem? Ik zal je mijn filosofie hierover vertellen. Mensen die als ziek worden bestempeld, dragen meteen het stempel van ‘ziek’ en worden gezien als ‘de zieke’, wat ervoor kan zorgen dat ze zich meteen slecht gaan voelen. Bovendien kijken andere mensen naar je als ‘die zieke’. Bij ziekte heerst ook het dogma dat je altijd ziek moet blijven. 

Het draait om de mindset die je zelf hebt. Als je griep hebt, voel je je ziek en vertel je dit aan iedereen, waardoor je je nog zieker kunt gaan voelen. Dit noem ik ook wel negatieve aandacht vragen.

Probleem in plaats van ziekte

Problemen zijn er om opgelost te worden, om van te leren, tot rust te komen en even stil te staan bij wat je op dit punt doet wat niet goed gaat. Als er iets lichamelijks met me gebeurt (en geloof me, ik heb soms echt wel dingen zoals een uit de kom geschoten schouder, ontstoken galblaas, longontsteking, CVS), denk ik: “Oké, wat wil mijn lichaam, mijn onderbewuste, me vertellen? Wat doe ik niet goed, of positiever gezegd, wat is het waarvan ik diep van binnen weet dat ik er niet blij of gelukkig van word?”

Positieve mindset

Geen fake positivisme maar echt voelen wat er is

Je hoeft niet altijd gelukkig te zijn, ik geloof daar echt niet in dat je altijd blij moet zijn of koste wat kost moet positief denken en positief blijven. Soms ervaar je gewoon verdriet of zware gevoelens en die mag je ook doorvoelen want wegdrukken heeft nog minder zin. Maar ik geloof wel in actie nemen als er iets in je leven is waar je lichaam eigenlijk al van weet dat het niet goed voor je is. 

Bijvoorbeeld: je zit vast in een relatie waar je niet wilt zijn en die je niet kunt veranderen, je hebt een baan die je niet leuk vindt, je hebt vrienden die je eigenlijk niets goeds brengen, je woont op een plek of in een stad die je niet gelukkig maakt. Je wilt iets, maar je doet het niet, bijvoorbeeld een kat nemen of elk weekend kamperen. Noem maar op, wat het ook is. Of je hebt het te druk, je rent jezelf voorbij, je eet ongezond, je beweegt te weinig. Wat het ook is, je geest en je lichaam willen je iets vertellen en hoe kun je beter luisteren dan door stil te staan. Zelfs dan kunnen we als individuen nog koppig zijn en niet luisteren.

Jouw gewenste uitkomst zien als vanzelfsprekend

En als je dan actie neemt is het handig om uit te gaan van de positieve uitkomst. Net als in de film ’the secret’, ervan uitgaan alsof het al gebeurt is. Net als met dat sneetje in je hand waar je ook niet gek van opkijkt dat het de volgende dag al dicht is en een week later genezen is. Dat vindt je doodnormaal. Die vanzelfsprekendheid wil je in alles voelen. 

Dus nee, ik praat niet over ziekte, want er hangt een heel ander dogma rondom ziekte. Maar ik moet eerlijk zijn, ik ben ook nog niet tevreden met het woord ‘probleem’. Ik ben nog op zoek naar het juiste woord, misschien even uit balans zijn, of stagnatie. Ik weet het nog niet. Maar ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel. Daarom werk ik ook niet met ziektes, ik werk met darmen die we kunnen verbeteren. Er moet hier en daar wel wat worden aangepast, we kunnen ze als nieuw maken of soms met ducttape aan elkaar plakken. Maar we gaan ervoor om alle problemen op te lossen.

Waar is je aandacht als zieke wat is jouw mindset dan?

You are where your attention is – ooit gehoord van Jim Fortin – Deze mooie quote zegt het al. Je manifesteert dat waar je je aandacht aan geeft want dat is waar jouw energie nu is.

Het positieve aan ziek zijn is: jij krijgt altijd aandacht, maar of je deze aandacht wilt. Het is altijd een beetje negatieve aandacht. Je aandacht gaat naar alles wat je wil veranderen en waar je nog niet blij mee bent.

Terwijl als jij naar genezing gaat kijken en gaat inzien wat jij allemaal wel kunt in plaats van wat je niet kunt, en je mindset richt op genezing en het oplossen van het probleem, zul je zien welke wonderen je kunt ervaren. En dan krijg je zoveel meer positieve aandacht, dat wil je niet weten. Mensen bellen je op om iets leuks met je te gaan doen in plaats van te vragen hoe het vandaag bij de dokter was.

Dus denk er zo over. Ik ben even uit balans en ik moet mijn balans in mijn lijf, mijn geest en in mijn leven zien te vinden en weer gaan voelen.

lieve groetjes,
Janneke

Leave a Comment

The Comments

  • Wat te doen bij Colitis Ulcerosa? – Janneke de Boer
    13 juni, 2023

    […] En waarom noem ik het een IBD probleem ipv een ziekte? Dat zit zo, als ik tegen mensen met colitis ulcerosa zeg, je hebt een ziekte, dan voel je je accuut ook ziek. Je hebt ineens zo’n stempel en gaat er over vertellen: “ik ben ziek”. En voor je het weet “ben” je dan heel lang ziek. Wat je aandacht geeft groeit zeg maar. Dus ik heb het over een probleem. Problemen zijn er om opgelost te worden en gaan voorbij. Lees hier ook over in mijn blogpost: mindset voor genezing. […]