Jouw pijntjes in je darmen vertellen je waar je last van hebt.

Vorige week heb ik je verteld wat je ontlasting je allemaal kan vertellen, zoals wat er in je spijsvertering allemaal niet goed kan gaan. Maar ook dat je kan (leren) zien wat wél een goede stoelgang is. 
Maaaaar natuurlijk is er nog meer wat jouw lichaam je allemaal vertelt! Dat zijn echt de ongemakken en pijntjes.
We gaan een reis maken van je pijntjes door je lichaam van mond tot kont.
Zie de podcast onderaan de pagina

Je mond

Ja, in je mond kan je al merken dat het bij het eindstation niet goed kan gaan.
Tandplak bijvoorbeeld, geeft al aan dat er aardig wat foute bacteriën in je darmen terecht kunnen komen. Die bacteriën kunnen aan je tandplak blijven hangen en als het gevaar is geweken wandelen ze heerlijk ongestoord naar je maag. Dus goed poetsen en je tanden raggen is van groot belang.
Veel dorst hebben kan een teken zijn dat je insuline niet optimaal werkt.
Metalen smaak in de mond (zoutig of ijzer smaak): kan een aanduiding zijn van slechte mondverzorging, te weinig water drinken (droge mond gevoel) of door medicatie gebruik. Een candida schimmel in de mond geeft ook een zoute smaak. Daarnaast kan het nog vele andere oorzaken hebben: verandering in je hormoonhuishouding (zoals zwangerschap, overgang of geen goede menstruatie cyclus), maar ook door schildklier problemen, een slechte spijsvertering en/of door virussen en een griep.

De maag

Je kan last hebben van opboeren, pijn zoals krampen en brandend maagzuur. De meeste mensen die last hebben van brandend maagzuur hebben vaak juist eerder last van te weinig maagzuur, dan te veel. De klachten zijn hetzelfde. Je kan in de loop der jaren echt je maag hebben lopen verzuren.
Er zijn regels hoe je met je maag om moet gaan zodat hij goed blijft functioneren. Zoals: goed kauwen, drink- en eet geen fruit bij je hoofdmaaltijden en neem de tijd om te eten.
Daarnaast kan het zijn dat er een helicobacter bacterie in je maagwand zit die voor veel ellende kan zorgen. Die helicobacter maakt namelijk je maagzuur minder zuur, zodat hij daar kan overleven. Echter hierdoor kan jij je eten niet goed verteren. Je enzymen in je maag worden inactiever, hierdoor kan je dus ook maagklachten krijgen.
En natuurlijk kan je veel verkeerd voedsel eten wat je maag niet leuk vindt, zoals te vet eten, te veel eten of niet genoeg groentes. Ook varkensvlees en rund kunnen zorgen voor een minder goede vertering.

De dunne darm

Oh daar gebeurt zo veel! Er kan hier veel mis gaan, maar dat zie je meer in je ontlasting dan in pijnen. Natuurlijk kan je hier koliekpijnen krijgen (maar dan bel je niet mij, maar meteen het ziekenhuis), dit zijn galstenen die dwarszitten.
Wat ik je wel ga vertellen en wat een veel voorkomend probleem is, is dat je ongeveer 30 á 39 minuten na het eten een pijn, vol gevoel en een opgeblazen buik kan krijgen. Dit is heel erg vervelend en dit kan duiden op SIBO. Bij Sibo kan je een overgroei van goede bacteriën in je dunne darm hebben, ze zitten dus in de verkeerde darm, want ze moeten in je dikke darm zitten. Hierdoor wonen ze in het verkeerde huis en je kunt je voorstellen dat als er steeds vreemden in jouw huis wonen je ook niet zo goed zou functioneren… toch?. Via een urinetest controleer je of je Sibo hebt.
 

De dikke darm

Je kan hier echt pijnen en krampen krijgen: dit is bij obstipatie, maar ook bij diaree. Bij obstipatie blijft je ontlasting te lang in je darmen zitten en geven je darmen aan dat de ontlasting eruit moet. Let op!!! Als je naar de wc moet stel het niet uit en ga waar je ook bent, anders zorg je echt voor meer klachten dan alleen een beetje stank. En zelfs Maxima poept elke dag. Dus gaan als je moet.
Bij diarree eenmalig geeft het aan dat je iets verkeerds hebt gegeten of dat er een virus of bacterie in je buik zit die eruit moet.
Bij een prikkelbare darm werkt je dikke darm eigenlijk te goed, zo kan je het een beetje zien. Je dikke darm raakt letterlijk overprikkeld van alle stoffen in je lichaam en door die prikkel gaat hij aan het werk. Dit kan komen door gifstoffen of andere stoffen. Hierbij kan je echt kijken hoe je jouw spijsvertering kan optimaliseren.
Heb jij heel erg veel trek in zoetigheid? Als jij een dag niks zoets hebt gegeten wordt je een soort Dracula? Goed nieuws: dit ben jijzelf niet, dit zijn de schimmels in je buik die om voeding vragen. Schimmels, gisten, candida leven op suikers. Als dit te weinig wordt gegeten gaan ze als een stel kleine kinderen te keer. Ze geven dan verkeerde signalen door naar je hoofd, met daarin de vraag naar zoet. Jij denkt dan dat je suikers nodig hebt. Echter je blijft je schimmels voeren.
Hoe herken je de schimmels nog meer: honger gevoel, vaginale en anale jeuk, witte afscheiding, huiduitslag, maagklachten, opgezette buik, diarree of obstipatie.
Hoe kom je erachter of je dit hebt: testen via je ontlasting.
Wisselende ontlasting: Oe kom dan maar snel langs! Het kan echt zijn dat je spijsvertering niet goed gaat, maar ook dat er parasieten in je darmen huizen.
Hmmm parasieten moet je zien als een stel beren die elke maand een winterslaap houden. Als zij slapen gaat je ontlasting goed, hebben ze honger dan komen ze naar buiten en gaan eten. Dit kan diarree veroorzaken en daarna obstipatie of het wisselt elkaar af. Vaak is er wel een cyclus in te herkenen. Ook zij geven je signalen dat je veel behoefte aan suikers hebt, daar leven ze graag op.
Veel windjes laten: gemiddeld moet je ongeveer tussen de 15 á 20 scheetjes per dag laten: dit is gezond! Want op het moment dat jouw goede darmbacterie actief zijn, komen er gassen vrij en die gassen hoor je los te laten. Laat je nou echter meer scheetjes die vaak ook stinken en die rottend of zurend ruiken? Dan gaat er iets niet goed in je darmen. Er kunnen te weinig goede bacteriën aanwezig zijn of je spijs wordt niet helemaal optimaal verteerd.
Boertjes laten: deze hoort eigenlijk bij je maag. Als jij veel boertjes moet laten, zeker na het eten tot wel 24 uur erna, dan wordt het eten niet helemaal optimaal verteerd en heeft jouw maag last van te veel gasbellen die vrij komen bij het vermalen. Wederom: kijk dan goed naar de regels van je maag.

Van pijn naar een betere spijsvertering

Elk begin is moeilijk, ik weet er alles van, dus ik ga je graag helpen om de eerste stap te gaan zetten naar een betere spijsvertering.
Herken je dit (voel je dit regelmatig?):
  • Opgeblazen gevoel
  • Obstipatie
  • Weinig energie
  • Pijn in je buik
Vraag dan vooral het mini-consult aan  In een half uurtje krijg je volop kennis én je kunt al je vragen aan me kwijt.
Gaan we samen die eerste stap maken voor een betere spijsvertering?
Ik wens je nog een hele fijne en mooie week en ik hoop je te zien te zien zo dat ik je kan helpen
Liefs,
Janneke