Je zal het maar hebben: SIBO!

Maar je vraagt je misschien af: wat is het eigenlijk?

SIBO staat voor small intestinal bacterial overgrowth. In het Nederlands kleine darmbacteriële overgroei. Het is een aandoening waarbij de goede bacteriën in de dunne darm zijn uitgegroeid, wat leidt tot een verscheidenheid aan spijsverteringssymptomen. Deze blogpost biedt een overzicht van de oorzaken, symptomen en de orthomoleculaire behandelingen.

Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

De tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling wordt beschouwd als de eerste pionier op het gebied van Orthomoleculaire geneeskunde. Hij was de eerste wetenschapper die orthomoleculaire geneeskunde definieerde (Science 1968):

“Orthomoleculaire geneeskunde is het behouden van een goede gezondheid en de behandeling van ziekten door middel van het veranderen van concentraties in het menselijk lichaam, die normaler wijze voorhanden zijn in het lichaam en voor de gezondheid noodzakelijk zijn”.

Ortos komt uit het Grieks en betekent: Juist, recht, goed of gezond.

Moleculair: heeft betrekking op het molecuul.

Met andere woorden een orthomoleculair therapeut streeft ernaar de lichaamscellen van optimale hoeveelheden voedingstoffen (eiwitten, vetten, koolhydraten, voedingsvezels, water, vitamines en mineralen) te voorzien.

Voeding als medicijn

Zoals Hippocrates al in 430-370 v.Chr zei: “Laat voeding het medicijn zijn en niet het medicijn je voeding.”

Voeding als geneesmiddel is net zo oud als de historie van de mens.

Deze ideeën raakten rond 1850 steeds meer naar de achtergrond toen artsen met chirurgie steeds betere resultaten boekten met penicilline en hun messen.

Door de eeuwen heen zijn we afgedwaald van wie wij waren, onze omgeving heeft grote stappen gemaakt in de evolutie. Maar ons lichaam gaat niet zo snel mee.

Als we ervan uit gaan dat ons lichaam een mutatiesnelheid heeft van 0,5% per miljoen jaar. Als je dan snel berekent: dan anticipeert ons lichaam het beste op wat er 70.000 jaar geleden gebeurde en gegeten werd.

Je kan je voorstellen dat wat wij nu eten en hoe we leven veel te veel is voor ons lichaam. Het is veel drukker met mensen, een overvloed aan prikkels, er is nog weinig rust. En koekjes en chips: dat vond je niet in het wild. Het is daarom niet zo gek dat steeds meer mensen thuis komen te zitten met lichamelijke klachten.

We zijn ons zelf eigenlijk een beetje aan het leeg roven. Je kent de uitspraak vast wel ‘Je bent wat je eet’. Maar F.A. Muskiet zegt wijselijk: “U bent wat u eet, maar u moet weer worden wat u at”.

Laat voeding uw eerste medicijn zijn, lukt dit niet, probeer dan andere middelen. Maimonides (1135-1204)

Dit is dan ook precies wat ik met mijn werk doe. Ik help en begeleid mijn klanten naar genezing door middel van natuurlijke producten en voeding.

Een klant met SIBO

Vandaag ook weer had ik een huilende klant aan de telefoon. Ze vertelde mij dat ze niet meer wist wat ze moest doen, dat doktoren eigenlijk ook niets meer voor haar konden doen. Met de vraag “Janneke, kan je mij alsjeblieft helpen” breekt gewoon mijn hart. Niet gehoord of gezien voelen. Ze ziet mijn behandeling als een investering in haar zelf, we gaan uitgebreid ontlastingsonderzoeken laten doen en eerst rust brengen in haar spijsvertering om de darmen rust te geven en haar darmklachten in kaart te brengen.

Waardoor ontstaat SIBO?

SIBO treedt op wanneer er een onbalans is in de gezonde bacteriën en micro-organismen in de dunne darm. Er is een overgroei van bacteriën in de dunne darm. Deze onbalans kan worden veroorzaakt door een onderliggende gezondheidstoestand of leefstijlfactoren zoals een slechte voeding, slechte bacteriën, te veel of te tekort aan maagzuur, langdurig gebruik van maagzuurremmers, slechte vertering, overmatig alcoholgebruik, onbalans in het aantal bacteriën in je dikke en dunne darm of het gebruik van bepaalde medicijnen, een andere oorzaak van sibo kan zijn een traumatische ervaring met je lichaam denk aan: heftige stress periode, emotionele stress, een ongeluk of operatie, maar denk ook aan heftige ziektes aan je darmen zoals ziekte van crohn en/of coeliakie.

Hoe weet je of je SIBO hebt?

Symptomen van sibo: opgezette buik / opgeblazen gevoel snel na het eten (tussen de 10 á 39 min), pijn in de buik, vermoeidheid, misselijkheid, gevoelig voor voedsel, winderigheid (gasvorming), diarree en/of constipatie, buikkrampen en vettige ontlasting.

Ander klachten die je kan ervaren: rusteloze benen, systemische sclerose, snelle reactie op bepaalde voedingsmiddelen, het gevoel hebben dat je je eten niet goed verteerd, last van veel gassen.

Last van opgeblazen gevoel tussen de maaltijden door, vaak heb je dan geen last van sibo. Maar eerder een spastische darm. De tijd na het eten speelt bij sibo een rol, dus echt dat je buik opzet tussen de 10 á 39 min na de maaltijd.

Kun je een test doen om te weten of je SIBO hebt?

Dit kan je heel erg makkelijk testen dmv een urine test.

Je hebt ook verschillende andere testen via de ademhaling via een ademtest. Echter vind ik deze minder betrouwbaar en een hoop gedoe, je moet dan eerst een zakje lactulose nemen (wat al niet fijn is als je niet tegen lactose kan, waar de meeste mensen met sibo niet tegen kunnen), waarna je vervolgens moeilijk moet doen om  op bepaalde tijdstippen je uitgeademde adem moet opvangen in de buisjes.

Dus voordeel urine test:

  1. Uitslag is betrouwbaarder
  2. Je moet in de ochtend in een bekertje plassen en deze vervolgens opsturen naar het lab (simpeler kan het niet)

Waarom wordt het Fodmap dieet aanbevolen bij SIBO en waarom werkt dit niet altijd?

FODMAP is een dieet dat voedingsmiddelen met korte keten koolhydraten beperkt, waardoor de symptomen kunnen verminderen. Dit helpt bij het verminderen van de symptomen als gevolg van de verminderde voedingstoffen die de bacteriële overgroei in de dunne darm voeden. FODMAP werkt echter niet voor iedereen (met darmproblemen), omdat sommige mensen meer voordelen hebben van glutenvrij eten (dit echt pas doen nadat uit de test is vastgesteld dat je gluten intolerant of allergisch bent), en anderen weer van vetarm eten. Het is belangrijk om met een goede therapeut of arts te praten wat voor jouw klachten van belang zijn. Ga niet zomaar zelf ergens mee aan de slag, omdat je ergens de bel hebt horen luiden maar geen idee hebt waar de klepel is.

Als ik gezond eet herstelt mijn lichaam zich vanzelf!?

‘Gezond’ eten is allang niet meer een objectief feit. Een veganist kijkt daar heel anders tegenaan dan een Keto fan. Daarnaast hebben zieke darmen iets anders nodig om te herstellen. Als je darmen gezond zijn kun je ze met gezond eten vaak goed onderhouden (weer afhankelijk van wat jij als gezond beschouwt) maar zieke darmen kunnen zieker worden door wat jij als ‘gezond’ eten beschouwd.

Bij de behandeling van sibo en andere darmziektes/klachten, kijk ik specifiek naar wat jouw lichaam (darmklacht) nodig heeft aan voeding en voedingstoffen zoals eiwitten, koolhydraten en vetten. Daarom is het zaak om te weten wat er in jouw darm te vinden is dmv een ontlastingsonderzoek en een urine sibo test. Zodat ik een specifiek voeding diet kan schrijven waarin we alle essentiële voedingsstoffen toevoegen en alle voeding eruit halen die een voedingsbodem voor bacteriën geven. Want we willen immers dat de bacteriën in de juiste darm thuishoren.

Worden voedingsstoffen niet opgenomen door SIBO?

Het antwoord is ja. SIBO kan leiden tot malabsorptie van voedingsstoffen en vitamines en mineralen (vooral; b12, magnesium, calcium, zink), wat kan leiden tot symptomen zoals gewichtsverlies, vermoeidheid, verlies van eetlust en bloedarmoede. Om de malabsorptie te verminderen, is het essentieel om een behandeling te krijgen die de onderliggende oorzaak aanpakt. Daarnaast is het belangrijk om de juiste voedingsstoffen en supplementen te consumeren om de symptomen te verminderen.

Kun je SIBO natuurlijk behandelen?

Je darmen herstellen gaat volgens een vast patroon. Je lichaam kun je zien als een arbeider aan de lopende band. Alles moet volgens een bepaald patroon en volgens bepaalde regels gaan en dan krijg je een mooi eindproduct.

Zo gaat het in het lichaam: eerst moet je het lichaam rust geven en voorbereiden om te gaan herstellen, ten tweede loslaten wat niet in het lichaam thuis hoort en de derde stap is heel je darmweerstand (je slijmvliezen) herstellen. Vervolgens ga je als laatste de darmen polijsten en mooi maken (dmv probiotica).

Bij SIBO is het heel simpel: er is een overgroei van goede bacteriën aanwezig die kort of al heel lang in de dunne darm zitten, en dit is de verkeerde plek. In de dunne darm moeten maar een paar darm bacteriën aanwezig zijn en ze wonen er nu met te veel bacteriën. Ze moeten juist in de dikke darm huizen.

Hoe kom je hier vanaf? Simpel: doorloop de 4 stappen herstel formule om je darmen te herstellen.

4 stappen herstelformule, wat ga je doen?

  1. Rust brengen in je spijsvertering dmv voeding en supplementen zodat jij al minder klachten ervaart. We laten o.a. de glucose, zetmeel en vezels die je bacteriën voeden even staan. Zo kan je lichaam zich opladen voor stap 2.
  2. Het afdoden van teveel bacteriën op de verkeerde plaats zodat jouw klachten zoals een opgeblazen gevoel al een stuk minder worden. Dit doen we onder andere met suppletie van oregano, enzymen en nog vele andere goede producten.
  3. Je afweer in je darmen optimaliseren, dit doen we door je slijmvliezen te versterken. Dit doen we dmv van supplementen. Het liefst werk ik met voeding maar voor sommige dingen is dat niet te doen want dan zou je nu bijvoorbeeld de hele dag een Aloe Vera plant moeten eten. Gelukkig zijn er dan hele mooie natuurlijke pure supplementen.
  4. Stap 4 is het mooiste proces. Hier gaan we je microbioom met goede darmbacteriën aanvullen en dit keer op de juiste plek in je dikke darm.

Ik heb gehoord dat SIBO hardnekkig is, klopt dat?

Ja, het is inderdaad een hardnekkige aandoening. Hoewel het met een combinatie van voedings- en leefstijlaanpassingen, probiotica en antibiotica kan worden behandeld, kan de aandoening terugkeren als de oorzaak niet wordt aangepakt. Om terugkeer te voorkomen, is het belangrijk om de onderliggende oorzaken aan te pakken, zoals een slechte voeding, ongezonde leefstijl (zoals te veel stress en te weinig gezonde beweging) of onderliggende gezondheidsproblemen.

Zijn er meerdere soorten SIBO?

Ja, er zijn twee soorten SIBO: methane-predominant SIBO en hydrogen-predominant SIBO. Methane-predominant SIBO wordt gekenmerkt door een hoge concentratie van methaan in de dunne darm, terwijl hydrogen-predominant SIBO wordt gekenmerkt door een hoge concentratie van waterstof. Beide soorten SIBO kunnen leiden tot dezelfde symptomen, maar de behandeling kan verschillen afhankelijk van de specifieke soort SIBO.

Podcast over SIBO

Wil je meer weten? In mijn podcast ga ik nog uitgebreider in op dit onderwerp. Luister hem via de link:

Podcast SIBO

Wat is de relatie tussen SIBO en Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)?

Prikkelbare darm syndroom wordt vaak afgekort met PDS of IBS (in het Engels heet het namelijk irritable bowel syndrome IBS). De relatie tussen SIBO en PDS is nog steeds onduidelijk. Hoewel ze beide spijsverteringsproblemen zijn en veel van de symptomen hetzelfde zijn, is de relatie nog niet geheel duidelijk. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat SIBO een risicofactor voor PDS kan zijn, maar meer onderzoek is nodig om de relatie tussen de twee aandoeningen te begrijpen.

Heb je klachten die lijken op SIBO?

Herken jij jezelf hierin? Misschien is het begeleidingstraject dan wel echt iets voor jou, want hoe lang wil je nog met de klachten blijven lopen en denken “je moet er maar mee leren leven”. Lijkt mij onwijs leuk om samen met jou aan de slag te gaan en je darmen te geven wat ze nodig hebben.

Ben je meer een doe-het-zelver? Dan is mijn Online Sh*tshow Academie wellicht iets voor jou. Hierin leer je alles over de darmen en hoe je ze gezond houdt. En daarin krijg je ook een kant en klaar behandelplan met daarin alle valkuilen waar je op moet letten.

Liefs, Janneke

Ps ik kan me goed voorstellen dat je nog vragen hebt. Stel ze gerust! Je kunt me mailen door op deze blog te reageren of bel me op 070- 444 35 24 of mail mij naar janneke@gezondbegin.nu

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en

ontvang wekelijkse mooie tips voor gezonde darmen & 10% korting op de online curuse!