“Gezonde voeding” frustreert mij 

Van de week had ik een intake gesprek met een hele lieve vrouw, ze had de wens dat ze ooit haar witte broek kon dragen. Ze had zo’n last van diaree aanvallen dat ze geen witte broek durfde te dragen en altijd met een Tena Lady loopt. 

Waarop ik zei hoe verschrikkelijk dit wel niet is; zo voel je toch geen vrouw meer? Ze brak in huilen uit. Waarop ik haar vroeg: “zie je het zitten om samen met mij te gaan kijken hoe we dit probleem kunnen gaan fixen zodat je gewoon vrouwelijk kan gaan paraderen in je witte broek?”

Hierop zei ze volmondig ja. Echter zijn we geen 1:1 traject gestart. Ik snap dit soms echt niet. Dat ze huilend aan de telefoon zit en wenst dat ze weer alles kan doen wat ze wil maar dat er dan toch een blokkade is. In dit geval was het geld.

Ze moest nu eerst sparen voordat ze een volledig 1:1 traject met mij kon doen. Niet dat ze niet genoeg geld al had uitgegeven aan haar gezondheid. Toen ik vroeg wat ze al had gedaan hoorde ik:

   • Fodmap dieet

   • EMB testen

   • Gluten vrij eten

   • Lactose vrij eten

   • etc.

  En hier komt mijn frustratie om de hoek want ze had al zoveel dingen geprobeerd en al zoveel geld uitgegeven en niks heeft geholpen.

  En ik weet waarom, want alles wat ze zei dat ze had gedaan was niet specifiek gericht om je darmen te fixen. En daar balen we dan natuurlijk allebei van.

  Zij nog het meest. Ze zei: “waarom ben ik jou niet eerder tegen gekomen, dit had mij zoveel geld, energie en frustratie gescheeld”.

  En ja, daar ben ik het helemaal mee eens.

  Ik doe mijn best om mijn stem te laten horen dat ik besta en wat voor werk ik doe.

  Maar ja, de mens is toch ook vatbaar voor ‘makkelijke’ oplossingen. En op de socials zijn er zoveeeeeel gezondheids guru’s die één bepaald ding aanprijzen omdat het zo gezond voor je is. Terwijl je darmen misschien wel ziek zijn en dan hebben ze wellicht iets heel anders nodig.

   👉 Hoe zit het met jouw darmen?Doe hier de gezonde darmen quiz!

  Dus dat frustreert me wel, maar ja, ik snap het ook wel. Want bij een gezond lichaam kunnen die dingen dan wel weer heel gezond voor je zijn. En ik snap dat als je zieke darmen hebt dat je dan bij elk nieuwtje op voedingsgebied hoopt dat het jou ook gaat helpen.

  Maar voor mijn toekomstige klant was het nu vooral balen, want ze is onnodig veel geld kwijt geraakt en heeft alleen maar meer pijn en frustratie gehad. En, nog erger, als je al zolang tegen mislukkingen aanloopt verlies je steeds meer de hoop dat je weer gezond kunt worden.

  Dus dat heb ik wel in haar oren geknoopt.

  Je darmen kunnen gezond worden als je ze geeft wat ze nodig hebben!

  Hoe zit dit nou?

  • Gezonde voeding is al lang geen objectief feit meer.
  • Elk lichaam is anders en heeft iets anders nodig.
  • Ik kijk niet naar wat gezond is of wat in is. Maar hoe het lichaam en vooral hoe de darmen functioneren.
  • Ik wil wel even één hype toelichten die momenteel de ronde doet.

  Rauwe melk hype.

  Ik ga niet uitgebreid uitleggen waarom dit niet goed voor je is. In het kort: ons lichaam is er niet echt voor gemaakt om de melk van de koe te verteren.. Geiten- en schapenmelk kan wel want onze spijsvertering komt veel meer overeen met die van hen. Dus hun melk kunnen onze darmen veel beter verwerken.

  Ik krijg vaak het argument ‘Ja, maar het is gezond’.

  Ik kijk niet naar wat ‘GEZOND’ is. Ik kijk er naar wat JOUW lichaam met jouw specifieke probleem nodig heeft.

  Dus als JOUW lichaam er niet tegen kan is het dan wel echt gezond?

  Dit dus? Dit is niet gezond, dit is gekkenwerk. Bij buikpijn gewoon niet doorgaan!

  Als je gezonde darmen hebt, ja, dan is rauwe melk de aller gezondste variant. Dit is het meest pure product, er is niets aan bewerkt. Een super product uit de natuur (nou ja uier).

  Maar als jouw darmen niet goed functioneren en kapot zijn. Dan moet je geen dingen eten of drinken die niet goed voor je darmen zijn en ze juist nog meer kapot maken. In zo’n geval is koeienmelk en zelfs rauwe koeienmelk juist een kwalijk en pijnlijk product om tot je te nemen.

  Ik kijk naar wat elke darm nodig heeft: zo krijgt iemand met de ziekte van Crohn hele andere voeding van mij voorgeschreven dan iemand die last heeft van een opgeblazen gevoel, en iemand met een histamine overschot krijgt weer hele andere voeding van mij.

  Dus ik kijk specifiek naar jouw darmen en problemen.

  Dit kan jij ook leren, want ik vind het echt onzin dat we dit als kinderen niet leren op school.

  Hoe bijzonder dat je wel leert hoe de stelling van Pythagoras werkt (wie gebruikt die nog?) maar niet hoe je jezelf gezond moet houden (wie weet er hoeveel x poepen per dag gezond is? of hoeveel scheetjes?).

  Dus daarom heb ik mijn kennis opgepakt en in een online training gestopt.

  In mijn online training leg ik jou precies uit hoe jouw darmen werken en wat jij zelf kan doen om te voorkomen dat jij buikpijn krijgt bij het rauwe melk drinken of iets anders. (Maar liever drink je helemaal geen koemelk meer. En als je dan toch melk wil drinken, haal rauwe geitenmelk bij de boerderij.)

  Zie ik jou gezellig in mijn online training? Er zullen ook live Q&A zijn, dus je doet het niet helemaal alleen. 

  Tot daar lieverd, 

  Liefs, 

  Janneke 

  Leave a Comment