darmflora test met prebiotica

De darmflora test – ken jouw darmflora

Hoe weet jij of je darmflora goed zit?

Doe deze probiotica test en je weet het.

Je hebt er vast wel eens over gehoord, je darmflora / probiotica. Ze doen allemaal goede dingen voor je en misschien heb je om die reden zelfs wel eens probiotica geslikt.

Wat is het nou eigenlijk en hoe kan je testen of jouw darmflora in de goede verhoudingen en getallen in je darmen aanwezig zijn en of ze hun werk goed doen?

Daar gaat deze blog over.

Wat doet je darmflora?

Je darmflora helpt bij de spijsvertering, absorptie van voedingsstoffen en beschermt tegen schadelijke bacteriën.

Je darmflora, die bestaat uit verschillende micro-organismen zoals bacteriën, is goed voor verschillende belangrijke dingen in je lichaam:

 • Spijsvertering: Darmbacteriën helpen bij het afbreken en verteren van voedsel, zodat je lichaam de voedingsstoffen kan opnemen die het nodig heeft.
 • Immuunsysteem: Een groot deel van je immuunsysteem is in je darmen gevestigd, en je darmbacteriën spelen een rol bij het beschermen van je lichaam tegen schadelijke ziekteverwekkers.
 • Productie van vitaminen: Sommige darmbacteriën kunnen vitamines zoals vitamine K en bepaalde B-vitamines produceren, die belangrijk zijn voor je gezondheid. *
 • Bescherming tegen ziekte: Een gezonde darmflora kan helpen bij het voorkomen van darminfecties en kan zelfs gekoppeld worden aan een lager risico op bepaalde ziekten zoals prikkelbare darmsyndroom (PDS) en bepaalde allergieën.
 • Stemming en hersengezondheid: Er is ook onderzoek dat suggereert dat er een verband is tussen de darmflora en de stemming, wat bekend staat als de darm-hersenen connectie. Een gezonde darmflora kan bijdragen aan een goed gevoel en een gezonde mentale toestand.
 • Darmbacteriën zijn verantwoordelijk voor boterzuur: Boterzuur, ook bekend als butyraat, is een kortketenig vetzuur dat wordt geproduceerd door bepaalde darmbacteriën. Boterzuur heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam, en het is een van de zogenaamde “hoofdvoedingsstoffen” voor de cellen die de binnenbekleding van de dikke darm vormen, de darmepitheelcellen.

Over het laatste punt met boterzuur wil ik nog wat meer uitleggen. Want boterzuur is ongelovelijk belangrijk voor je lichaam.

Wat doet boterzuur? En waar is het goed voor?

 • Energiebron: Boterzuur is een belangrijke energiebron voor de darmepitheelcellen (de cellen die de binnenbekleding van je dikke darm vormen). Deze cellen gebruiken boterzuur als brandstof om goed te kunnen functioneren.
 • Darmgezondheid: Boterzuur speelt een rol bij het handhaven van een gezonde darmwand. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van de genezing van de darmwand.
 • Regulering van de darmflora: Boterzuur kan de groei van gunstige darmbacteriën bevorderen en de groei van schadelijke bacteriën remmen.
 • Immuunsysteem: Het kan het immuunsysteem in de darmen reguleren en helpen bij het voorkomen van ontstekingsreacties.

Je ziet dus dat boterzuur ook weer heel belangrijk is en dat wordt gemaakt door je darmbacteriën. Kortom, je darmflora speelt een cruciale rol in je spijsvertering, immuunsysteem en algehele gezondheid.

Darmflora test

Hoe weet jij of jouw darmflora optimaal aanwezig zijn?

Door mijn darmflora test te doen. Het is heel simpel en je kan het gewoon thuis doen.

We gaan de darmflora voeden met Prebiotica. Niet te veel maar wel net voldoende om jouw darmflora te gaan prikkelen.

 • Wat zijn prebiotica? Prebiotica zijn natuurlijke voedingsstoffen, vaak vezels, die niet door ons lichaam worden verteerd, maar onze darmbacteriën voeden.
 • Waarom zijn ze goed? Prebiotica stimuleren de groei van goede darmbacteriën, wat essentieel is voor een gezonde darmflora en een sterker immuunsysteem.

Darmflora niet optimaal

Als je darmflora niet optimaal is, kan het eten van veel prebiotica darmongemak veroorzaken, zoals gas, een opgeblazen gevoel of buikpijn, obstipatie, diaree (eigenlijk alle spijsverteringsklachten kunnen optreden, je darmen gaan echt anders doen).

Als dit dus gebeurt na het eten van prebiotische voedingsmiddelen dan weet je dat je darmflora niet optimaal functioneert en niet optimaal aanwezig is.

Dus je raad al wat jij gaat doen.

Jij gaat lekker veel prebiotische voeding eten, we gaan het een beetje overdrijven (want normaal eet je daar helemaal niet zoveel van) zodat je een duidelijke uitslag krijgt.

Kies lekker wat prebiotische voeding uit die je heerlijk 1 tot 3 dagen veel gaat eten. HIERBIJ natuurlijk opletten en goed luisteren naar je lichaam. Want krijg jij al direct last van je darmen, dan ga je natuurlijk niet 3 dagen door met prebiotisch eten. Het klinkt logisch maar ik kom vaak genoeg mensen tegen in de praktijk die dingen blijven eten omdat ze ‘gezond’ zijn waar ze gewoon last van hebben! Dus als jouw lichaam al direct iets aangeeft door middel van geur, ongemakken of pijn dan moet je met dit ‘gezonde’ eten en in deze test dus met de prebiotische voeding stoppen.

Als jij nergens last van hebt dan ga je door op dag 2 en 3.

Wat is prebiotische voeding?

Prebiotische voeding is bijvoorbeeld een koude aardappel-, pasta- of rijstsalade.

Kook dit eerst en zet het 24 uur weg in de koelkast, niet afdekken want zo kunnen de bacteriën bij de producten komen. Die bacteriën heb je nodig voor je darmflora. Niet weer opwarmen want dan gaan deze goede bacteriën weer dood, dus koud eten.

Hieronder een lijst met prebiotische voeding die je zowel koud als warm kunt eten:

artisjoken, witlof, asperges, groene bananen, aardpeer, pastinaken, schorseneren, tarwe (naakte haver), rogge, haver, peulen, appels, bieten, vijgen, bessen, vezels (acacia, bamboe).

Uitslag van de darmflora test

Direct last tijdens en na dag 1: Je darmen zijn ondervoed, je hebt bijna geen darmflora, er is direct werk aan de winkel. Je zit eigenlijk wel een beetje in de ’Alarm’ fase. Jij moet je darmflora sowieso gaan opbouwen. Maar waarschijnlijk is er veel meer aan de hand. Ik adviseer je dan echt om contact met mij op te nemen zodat ik even 1:1 kan vertellen wat jouw darmen nodig hebben om gefixt te worden.

Je krijgt last op dag 2: Jouw darmen hebben het een klein beetje zwaar en je zit net in de “oef” fase. Waarschijnlijk doe je al veel aan je gezondheid en let je op je voeding maar weet je niet zo goed wat er niet goed gaat. Voor jou is misschien een 1:1 gesprek met mij ook handig, maar ik denk dat jij al heel veel zelf kan, en misschien is de online training van mij al een hele goede aanvulling op jouw gezondheid om jouw darmen even het laatste zetje te geven naar een top gezondheid. Zodat je darmen helemaal lekker en goed functioneren.

Dag 3 en geen tot nauwelijks last: Whooop Whoooop wat doen jouw darmen het goedddddd. Wat onwijs gaaf, ben mega blij voor je. Waarschijnlijk doe je al veel aan je gezondheid om je darmen in top vorm te houden. Ga zo door. Ik zou zeggen blijf mijn tips volgen er zitten vast nog heel veel tips bij die jouw darmen kunnen optimaliseren. Misschien ben jij wel heel erg benieuwd hoe het van binnen allemaal werkt. Nou dat vertel ik je allemaal in de online training, dus dan is die zeker interessant voor jou.

Ik ben benieuwd naar jouw test resultaten. Ik hoor het graag van je.

Liefs,

Janneke

Leave a Comment