Kom snel van je darmklachten af door geen brood te eten

The secret to… snel van je darmklachten af te komen is om eens te stoppen met tarwe eten. Tarwe, vaak aanwezig in brood, kan bij veel mensen klachten veroorzaken. Het zit natuurlijk ook in pasta’s, koekjes, ontbijtgranen, pizza en sausjes.

Laat brood eens een week of twee weken staan en je zal zien wat er met je darmen gebeurt. Velen ervaren vermindering van pijn in de darmen, minder gasvorming, een minder opgezette buik en een veel betere stoelgang. Want waarom is brood niet zo goed voor je.

Er zijn veel misverstanden over brood:

🍞Je hebt brood nodig voor de vezels: Groenten, fruit en bonen bevatten veel meer en verschillende vezels. (Laat brood maar staan en neem een heerlijke salade mee voor de lunch)
🍞Je kan tegen brood door de gluten: Nope, reacties kunnen ook worden veroorzaakt door andere tarwe-eiwitten, broodverbetermiddelen, fructanen en gist.
🍞Glutenvrij is gezonder: Nope, glutenvrij brood bevat soms ingrediënten en vaak veel rommel om het brood op echt brood te laten lijken.
🍞Volkorenbrood is het gezondste: Donker brood kan kunstmatig worden gekleurd en is vaak verbrand; puur roggebrood is van nature wat donkerder. Ander brood is van nature lichter. Zuurdesembrood is het beste brood.
🍞Je hebt het nodig voor de jodium: Jodium komt van nature voor in zeevoedsel en zeewier. Het is na de Tweede Wereldoorlog aan bakkerszout toegevoegd vanwege voedingstekorten, maar dit is nu niet meer nodig.

Daarnaast ben ik (zeker in het begin) niet fan van brood voor mijn klanten omdat het volgende ook nog doet:

🍞Antinutriënten: Tarwe bevat antinutriënten zoals fytinezuur, dat de opname van bepaalde mineralen kan belemmeren.
🍞Zonuline: Tarwe bevat zonuline, een eiwit dat de doorlaatbaarheid van de darmwand kan vergroten. Dit kan leiden tot een aandoening die bekend staat als “leaky gut” of verhoogde darmdoorlaatbaarheid, waarbij onverteerde deeltjes en toxines door de darmwand kunnen lekken, wat ontstekingen en andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken.
🍞Ontsteking: Gluten, een eiwit in tarwe, kan ontstekingsreacties veroorzaken. Deze ontsteking kan de darmwand irriteren en beschadigen, wat resulteert in symptomen zoals buikpijn, diarree of obstipatie.
🍞Disbalans in darmmicrobioom: Tarwe bevat ook antinutriënten zoals fytinezuur, die de balans van het darmmicrobioom kunnen beïnvloeden. Een ongezond darmmicrobioom is geassocieerd met verschillende darmgerelateerde problemen. Zoals: verstoring van de spijsvertering (je neemt voedingstoffen niet meer goed op), PDS, ontstekingsziektes IBD (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa), Obstipatie, diaree, immuunsysteem problematiek (omdat je darmflora niet meer goed functioneert), allergieën en intoleranties, gewichtsproblemen (aankomen omdat brood omgezet wordt in suikers, wat weer omgezet wordt in vetten)

Kortom, tarwe kan verschillende fysieke reacties in het darmstelsel veroorzaken, variërend van ontsteking en irritatie tot veranderingen in de darmdoorlaatbaarheid en het microbioom. Dus je begrijpt nu wel waarom ik eigenlijk al mijn klanten (zeker in het begin van mijn traject), adviseer om geen tarwe te eten (niet verwarren meer met gluten vrij hé)

Wat kan je doen?

Gewoon geen brood eten is eigenlijk makkelijker dan je denkt. Veel van mijn klanten vinden het in het begin moeilijk, maar dit is meer een kwestie van gewenning dan dat het echt moeilijk of lastig is. Velen willen na het traject nooit meer anders eten en zijn brood allang vergeten. Je kunt sla, koolbladeren gebruiken als vervanging voor brood. Wat velen, inclusief ikzelf, doen is graag salade of iets warms eten tussen de middag (mega gezond en je krijgt zo voldoende groenten binnen; jouw darmen vinden het heerlijk en je hebt ongeveer een kilo groenten per dag nodig, daar kom je niet aan met een broodje). Kortom, geniet van groenten met heerlijke eiwitten. Je kunt ’s avonds extra koken en de restjes de volgende dag eten. Let wel op als je een histamine-overschot of intolerantie hebt, dan moet je geen restjes van de vorige dag eten omdat dit vol histamine zit.

Waarom zuurdesembrood?
P.S. Eet dit niet elke dag; je darmen vinden het nog steeds niet leuk. Doe het bijvoorbeeld alleen in het weekend.

Zuurdesembrood, gunstig door fermentatie, breekt gluten gedeeltelijk af, wat het verteerbaarder maakt. Ideaal voor glutengevoeligen. Bevat probiotica die de darmgezondheid bevorderen en de spijsvertering ondersteunen. Het lagere fytinezuurgehalte vergemakkelijkt de opname van voedingsstoffen. Kortom, zuurdesembrood biedt een gezonder alternatief voor wie op zoek is naar minder gluten en een betere verteerbaarheid.

Lees ook nog de andere 7 tips in mijn gratis E-Book, om nog sneller van je darmklachten af te zijn. 

Heel veel leesplezier.

Liefs,
Janneke

Waar kan je goed zuurdesembrood kopen:
Den Haag bij Pompernikkel op de Beeklaan
Haarlem bij Oscar niet al het brood alleen de haverbrood en het ronde beetje bruinere brood (ruikt erg zuur)

Leave a Comment

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en

ontvang wekelijkse mooie tips voor gezonde darmen & 10% korting op de online curuse!