Blauwbessen: Gezondheidswonder of darmverrader?

Hé lieverd,

Ik ben bezig met het schrijven van mijn darmmenu boek en moest toen aan dit voorval denken.

Gezond eten is niet voor iedereen weggelegd, want wat is nou gezond? En welke voeding is nou goed voor jou? Ik kijk echt naar welke voeding jouw lichaam op dat moment wel of niet nodig heeft. Bijvoorbeeld de ziekte van Crohn heeft hele andere voeding nodig dan colitis ulcerosa. Side note: zelfs alles wat ik zeg en andere goeroes zeggen doet er niet toe als je het volgende niet handhaaft.

Voorbeeld uit de praktijk.

Ik zal je een voorbeeld uit de praktijk geven. Een klant van mij was zo enthousiast geworden van mijn programma dat ze allerlei boeken over voeding ging lezen, documentaires ging bekijken en echt alle informatie opslurpte. Ze paste alle tips van diverse goeroes toe en at veel groenten, fruit en goede eiwitten. Desondanks bleef ze last hebben van diarree, ze at precies zoals ik haar had geadviseerd. Ik begreep er helemaal niets van. Totdat ik haar vroeg om een voeding- en ontlastingsdagboek bij te houden. Toen zag ik wat ze allemaal aan ‘superfoods’ at en hoe haar darmen hierop reageerden. Ze at bakken blauwbessen en blauwbessenpoeder omdat dit zo’n goede antioxidant en ontstekingsremmer zou zijn. Telkens als ze dit at, moest ze meteen naar de wc rennen vanwege haar diarree. Maar het was toch zulk top spul om te gebruiken. Je had mijn gezicht van verbazing en lichte boosheid moeten zien. ;-0. 

Waarop ik haar een aantal dingen vroeg: 

1. Heb ik gezegd dat je dit moest eten? 
2. En de allerbelangrijkste vraag: Waarom luister je niet naar je lichaam?

Haar antwoord was weer: “Het is toch goed voor je?” Nou, blijkbaar niet. Je lichaam geeft duidelijk aan dat dit niet goed voor jou is door de directe diarree. Dit geeft aan dat jouw lichaam dit als gif ziet.

Conclusie: 1. Blijkbaar is niet alle gezonde voeding goed voor iedereen, want iedereen is anders en elke klacht heeft net iets anders nodig. 2. Altijd blijven luisteren naar je lichaam.

Maar nu denk je misschien: wie doet er nou zoiets? JIJ?

JIJ dit dit constant, zonder dat je het door hebt. En dat is nog het ergste

JIJ doet dus zoiets. “IK” denk je misschien ‘Ik zou zo iets nooit doen”. Ik zal je het tegendeel bewijzen LET OP! Ja JI!. Dit kan niet denk je “nou echt wel”! Want wat was de laatste keer dat jij suiker hebt gegeten, alcohol hebt gedronken, een frietje hebt gegeten, volkoren brood, kaas, tomaat, enz.? Ik kan de hele pagina wel volschrijven met wat jij hebt gegeten. En als het goed is, gaat jouw spijsvertering niet helemaal lekker, of je voelt je niet fit, hormonaal, winderig, buikpijn, moe, noem maar op wat het kan zijn. Jij voelt je niet lekker (neem ik aan, want je leest een boek over hoe fix je je darmen). En dat kan allemaal komen door deze producten.

Zonder dat jij het wist dacht je dat je gezond en goed bezig was. En ik hou helemaal niet van te zeggen dat is fout, jij doet het niet goed. Maar in dit geval eigenlijk wel een beetje. Omdat jouw darmen, maag, spijsvertering niet heel erg goed tegen deze producten kan. 

We vinden klachten eigenlijk normaal.

We vinden vaak dingen normaal geworden of vallen ze ons gewoon weg niet meer op. Bedenk maar eens hoe moe je soms na een maaltijd kunt zijn, zonder dat je doorhebt dat je na de maaltijd moe bent geworden. Dit is al een teken dat wat je hebt gegeten gewoon te zwaar of te veel is voor jouw spijsvertering. En hiervoor heeft je lichaam heel veel energie nodig. Wat doet hij dan? Jou moe maken zodat je even gaat slapen of rustiger aan gaat doen. Want jou wakker houden kost ook energie. Dus hij zet jouw lichaam in de energiebesparingsmodus, en dat is moe en slapen. Zo kan alle overgebleven energie in jouw lichaam gegeven worden aan het eerste en grootste deel van de vertering van je eten, wat je zojuist hebt genuttigd. (Dit is het parasymatische en het sympathische systeem).

Dus de KEY is: luisteren, luistern en nog eens luisteren maar hoe doe je dat eigenlijk. 

Dus het belangrijkste is echt om je gezonde verstand erbij te houden. Ik vraag altijd aan mijn klanten om een voedings-, ontlastings- en klachtendagboekje bij te houden. Hierin kun je al zoveel klachten herkennen en zien tegen welke voeding jij wel of niet kunt.

DUS, ga maar goed luisteren naar jouw lichaam. Het geeft echt goed aan waar jij wel of niet tegen kan.

Wil je weten wat jij nog meer kunt doen voor je lichaam, dan kun je natuurlijk altijd uitreiken naar mijn online cursus of mijn 1:1 traject.

Interesse in het boek? Schrijf je dan in op mijn maillijst, dan krijg je als eerste te horen wanneer het er is.

Liefs,

Janneke

Leave a Comment