Hé lieve knappert, wanneer stop je er nou eens mee?

Hé lieve knappert, wanneer stop je er nou eens mee? Met jezelf zo’n pijn te doen.

Wanneer ga je eens doen waar je blij van wordt?

Waarom luister je niet naar jezelf?

Vaak als mensen bij mij komen of me aanspreken en hun verhaal vertellen, zou ik ze wel willen knuffelen en troosten. Ze voelen zich zo ellendig, niet gelukkig en ze slepen zichzelf voort.

Maar als ik ze dan vertel wat ze er tegen kunnen doen, zijn ze eigenwijs en willen ze dat niet doen.

Op zulke momenten zou ik ze dan juist wel door elkaar willen schudden en ze laten inzien wat ze zichzelf aandoen.

Ik begrijp er soms echt niets van: je voelt je ellendig en je wil heel graag dat dat anders is, je gezondheid belemmert je (dagelijkse) leven. Toch wil je niet opgeven wat daarvoor nodig is.

Wanneer neem jij het heft in eigen handen?!

Het belangrijkste wat je in je leven bezit dat ben jijzelf, jouw lichaam.

Dit is de motor, het bezit waar je je hele leven mee moet doen. Die kan je niet vervangen, je kan geen nieuwe kopen in de winkel. Maar toch zijn we hier het minst voorzichtig mee.

Als je auto naar de APK moet en er moet nieuwe olie in dan zeggen we: “doe er maar de duurste en beste olie in”. Want we willen zo lang mogelijk met deze auto doen, je bent er heel erg zuinig op.

Als de verf van je kozijnen afbladdert dan bellen we snel de schilder. Want tja, je wil niet dat de kozijnen wegrotten en je ze moet vervangen, want je wil er zo lang mogelijk mee doen.

Maar laten we eerlijk zijn. Dit alles is gewoon vervangbaar, je koopt een nieuwe auto en nieuwe kozijnen en die oude ben je zo vergeten.

Maar als jij heel erg moe bent, moe wakker wordt, je zelf voort moet slepen over de dag, moe bent tijdens je werk, je je werk daardoor lastiger kan doen, je uitgeput thuis komt, in het weekend niks leuks kan doen omdat je te moe bent en ik je dan zeg: “eet geen suikers, maar eet daarvoor in de plaats wat rauwe nootjes”. Dan is dat teveel gevraagd.. “ ja, maar ik had honger” of “het moet toch wel leuk blijven”.

Nou dan breekt echt mijn klomp!

Want dit is wat ik dan hoor en zie:

Je eet liever een kitkat of iets anders ongezonds omdat “het wel leuk moet blijven”, terwijl dat het is wat je zo moe maakt en waardoor je elke dag uitgeblust bent en in het weekend van alles moet laten omdat je maandag weer naar je werk moet kunnen. Wat moet er dan leuk blijven? Daar lijkt me helemaal niks leuks aan. En waarom? Omdat wat noten en een appel eten i.p.v. die ongezonde snack te veel gedoe is?

Tja, vertel mij het dan maar, wat moet ik hier dan nog aan doen, dat voelt alsof ik de zee leeg aan het scheppen ben. Ik ben geen dokter die je een wonderpilletje kan geven. Ik ben degene die je kan helpen je het heft in eigen handen terug te geven. Maar dan moet je wel naar me luisteren 😉

Bijvoorbeeld van de drop afblijven,  afvallen, ons energiek en fit voelen, dat willen we wel. Maar de drop in de pot op het werk vervangen door noten dat is teveel gevraagd.

Ik wil niks liever dan je helpen en ik kan je helpen om je goed te voelen, meer energie en geen pijn meer te hebben. Zodat je kan doen waar je zin in hebt, maar tja dan moet je er wel iets voor op geven…

En dat is echt niet zo moeilijk hoor en ook niet extreem. Geloof me, ik eet ook echt wel eens een patatje. Maar dat betekend nog niet dat ik dit elke dag eet. En natuurlijk lust ik ook wel eens een wijntje, echter niet elke dag.

Het is een knop omzetten want je moet een soort van afkicken. Maar je zal gezond eten echt leren waarderen omdat je lichaam je er zo dankbaar voor is. Je krijgt er zó veel voor terug. Geloof me, al mijn klanten zeggen na een tijdje dat ze die kitkat niet eens meer lusten en er niet naar snakken. Dat ze eerder zin hebben in die heerlijk nootjes. Sommige vinden zelfs dadels te zoet (ps. dat vind ik zelf ook).

Echt, ik spreek uit ervaring hoe het is om ziek te zijn en wat er allemaal met je lichaam kan gebeuren. Maar ook waar je lichaam allemaal toe in staat is om te genezen. (Wil je meer weten over mijn persoonlijke verhaal? Deze kan je hier lezen).

Dus wil jij net als ik en velen voor jou weer kunnen doen wat je wil doen, goed in je vel zitten, energie hebben om heel veel leuke dingen te kunnen doen naast je werk, en ook goed en lekker kunnen werken. Dan raad ik je echt aan om nu eens goed voor jezelf te zorgen en jezelf dit cadeau te doen.

Denk nog eens aan die auto en kozijnen 😉

Je weet het hé, mijn cursus gezond leven & eten begint as. woensdag 12 september al en je kan je nog inschrijven. https://www.gezondbegin.nu/cursus/

Ik hoor graag van je en hou van jezelf.

Liefs,

Janneke