Zo maak jij echt veel energie aan op een dag

Lieverd 😊

Het is eindelijk zover, ik ga je vertellen wat we allemaal in de avond kunnen doen en wat eten we!

In de afgelopen weken heb je kunnen lezen waarom vocht in de ochtend zo belangrijk voor je is, wat je lichaam heerlijk vindt om te ontbijten en natuurlijk hoe je meer energie krijgt door je middag goed in te delen.

Je vraagt je nu misschien af, is er ook een perfecte ritme voor de avond? Ja, zeker. De ochtend heb ik je niet verteld, want als je dat allemaal moet doen dan, wil je niks meer van mij horen ;-). (Aan het einde van deze mail zal ik het je alsnog wel vertellen.)

We gaan eerst heerlijk beginnen met de avond, want daar zitten zeker elementen in die je kan gaan toevoegen aan je dagelijks leven. Daar zitten namelijk echt dingen bij die super leuk zijn. Echt waar!

Oké, de middag duurt tot 17:00, waarin jij natuurlijk al lang heel veel energie hebt opgebouwd. Je avond duurt van 17:00 tot 22:30: hierin gaat het om Rust & Reiniging.

Nadat je vanuit je werk een heerlijke ontspannen activiteit hebt gedaan en een korte staar meditatie hebt gedaan, begin je aan je mooie avond programma. En weet wel: niks moet alles mag hé ;-).

In de avond eten we als een Boer (en ja, we eten op het tijdstip van een Hollander: heerlijk om 18:00) en dat betekent dat je eigenlijk een kleine portie eet, ter grote van een gebaksbordje. De maaltijd bestaat dan uit lichte, makkelijk verteerbare voeding. Wat groente, klein portie eiwitten en een beetje vetten. Want ja, ze zeggen dat boeren niet veel te besteden hebben 😉

Waar kan zo’n maaltijd uit bestaan denk je dan. Nou, wat dacht je van een heerlijk courgette, broccoli soep met wat geiten feta erin. Of welke soep dan ook. Of een licht verteerbare salade. Een bordje tapas zoals: een stukje geiten kaas, wat olijfjes, komkommer of worteltjes.

Als je nou zegt ‘ik heb trek in iets warms’, dan is natuurlijk soep een goede uitkomst. Ben je niet zo’n mega soep fan als ik, dan kan je ook kiezen om wat groenten naar keuze te stomen of te roerbakken. Denk bijvoorbeeld aan courgette, groene mini asperges, kastanje champignons. Met als toefje op je bord een heerlijke saus gemaakt van geiten en schapen yoghurt.

En dat is het. Nu denk je misschien hier kan je toch niet op leven. Je zal zien dat dit heel erg makkelijk gaat, maar vooral en het belangrijkste is, is dat je in de avond je heerlijk voelt en energie over hebt om nog wat leuke dingen te gaan doen. En niet in slaap valt op de bank.

Je zou kunnen denken dat dit komt door al je activiteiten van je dag. Maar vaak komt het doordat je spijsvertering in de avond aan rust toe is. We geven vaak een hele zware maaltijd aan ons lichaam in de avond. Hiervoor moet je lichaam alle resterende energie, die je nog over hebt, gebruiken om je spijs te verteren. En ja, dan gaat je lichaam ervoor zorgen dat jij stil gaat zitten, mogelijk ook in slaap valt op de bank. Zodat hij alle resterende energie die over is kan spenderen aan het verteren van je voedsel.

DUS! Wat ga jij doen? Kies jij voor een kerst diner elke avond voor meer energie in je avond?

Oké, als we zo heerlijk licht hebben gegeten hebben we mega veel tijd en energie over voor het avond programma. Spring nou niet direct na eten op om alles op te ruimen. Geef je spijsvertering even 10 minuten rust en pauze. Laat die tafel even voor wat het is.

Trek je wandel schoenen aan en ga naar buiten. Of zoals ik doe, wandel naar het strand en neem een heerlijke duik in de zee ;-). Bij thuiskomst heb je echt meer energie om alles in je keuken op te ruimen en je bent ook al klaar voordat je het weet. Na de afwas kan je nog even heerlijk ontspannen en een leuke activiteit doen (en nee, even geen tv joh, is toch niks leuks om te bekijken ;-)), lees een goed boek of pak je hobby eens op waar je nooit tijd voor hebt.

Als je rond 20:00 echt nog honger hebt, dan kan je nog een zure appel eten met 3 á 4 rauwe ongebrande noten.

En als je energie over hebt, kan je ook een keer een heerlijke korte yoga sessie doen of misschien nog wel een keer een wandeling. Zolang het maar een rustige beweging is.

Zo rond 22:00 á 22:30 wil je echt naar je bed toe, je bent goed moe en wil gaan slapen. Maar nog even wachten…

Want wat je lichaam dan als allerlaatste op de dag wil, is nog even goed actief zijn om alle laatste energie eruit gooien in de slaapkamer, zodat je als een roosje slaapt tot de volgende ochtend. Je kan zelf wel een leuke activiteit bedenken denk ik voor in de slaapkamer ;-). Maar zo niet, hier wat tips: 20 x een jumping jack doen, of even 20 keer je voetjes van de vloer en stilstaand hardlopen, push ups, burpies of natuurlijk iets actiefs tussen de lakens 😉

Het is je waarschijnlijk al wel opgevallen dat rust, lichte ontspanning met actieve activiteiten met elkaar worden afgewisseld. Jouw lichaam vindt hierin de afwisseling fijn. Als jouw spijsvertering actief is, wil hij dat het motorische systeem (jij die beweegt) in rust is en vice versa.

Ik wens jou een hele goeie nacht rust en tot volgende week.

Ochtendritueel

Voor de liefhebbers die toch écht ook nog willen weten wat het ochtendritueel is van je lichaam:

Bij het openen van je ogen: spring meteen uit je bed en trek je hardloop schoenen aan. Hup naar buiten en 20 minuten hardlopen.

Bij thuiskomst meteen 20 minuten op je yoga mat zitten en na die 20 minuten 10 minuten mediteren.

Groenten sapje om vervolgens actief (je hardslag echt goed omhoog), naar je werk te wandelen of te fietsen.

Werken, rust, ontbijten, 20 minuten wandelen, werken, rust, tussendoortje, 5 minuten wandelen en weer werken, totdat je weer gaat rusten net voor je lunch…

Zo heb je hem 😉

Hoe kan je hier nou mee omgaan? Dit lukt natuurlijk niet echt in onze dagen. Maar plan gewoon eens een perfecte dag: doe het samen met je vriendinnen of vrienden en maak er een leuke dag van. Lekker een middag heerlijk naar de sauna of ga wandelen op de heide of over de zandvlakten en ga ergens gezellig – wel gezond natuurlijk- lunchen.

Ik hoop dat het je allemaal erg heeft mogen inspireren. En dan gaan we het volgende week hebben over hoe jij je gezondheid in december kan boosten.

Fijne actieve avond voor straks,

Liefs,

Janneke

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en

ontvang wekelijkse mooie tips voor gezonde darmen & 10% korting op de online curuse!