Zijn vetten goed voor je?

Jij leeft langer als je goede en gezonde vetten eten…

Hoe kan dat nou? Door je cellen gezond te houden. 

Jouw cel wil vetten zien!

DUS VET JE VETLAAG IN 😅

Of je nou daadwerkelijk langer gaat leven kan ik natuurlijk niet zeggen. Ik weet wel dat als je goed voor jezelf zorgt (en niet alleen aan de buitenkant, maar vooral ook aan de binnenkant), dat je leven veel soepeler, fitter en gezonder verloopt. 

In mijn vorige mails heb ik je verteld over hoe je er eigenlijk uit ziet vanbinnen, wat een lekkende darm doet en wat het kan veroorzaken. 

Nu is natuurlijk de grote vraag hoe lossen we dit allemaal op?

Nou dan heb ik aan één mailtje natuurlijk niet genoeg!! 😉 

Want het gaat er ook om dat je lekker beweegt (wandelen en yoga vallen hier ook al onder, je hoeft je niet persé in de sportschool kapot te werken), groenten eten en weinig tot geen suikers eten. (Nou het lukt mij toch dit in één zin te vertellen ðŸ¤—).

 Zoals ik al in de mail over de cel vertelde, bestaat de buitenkant (celmembraan) van onze cel uit twee lagen vet (fosfolipiden, lipiden is vet). Met daartussenin een laagje cholesterol (dus cholesterol is ook goed voor ons lichaam, cholesterol is het cement tussen de bakstenen).

Deze Fosfolipiden moeten goed functioneren, anders loopt alles zoals goede, maar ook verkeerde stoffen, naar binnen en buiten de cel in (je cel wand lekt dus).

Wat moet wel echt je cel in?

 1. Jouw cel heeft nodig: zuurstof, glucose en mineralen. Die moeten goed naar binnen kunnen gaan en ook weer goed naar buiten kunnen gaan.  
 2. Afvalstoffen die uit de energie fabriek komen (mitochondriën) moeten de cel uit kunnen gaan (anders word je cel vergiftigd).
 3. Komen er niet voldoende voedingstoffen binnen, dan kunnen de mitochondriën niet goed functioneren en dan heb jij bijna geen energie. 

Deze doorlaatbaarheid verbeteren (dus dat je douane poorten weer goed hun werk gaan doen), doe je door de fosfolipiden laag te verbeteren. 

Dit duurt ongeveer zes weken! Fantastische hé en hoe magisch is het lichaam dat je iets wat kapot is al in zes weken weer kan fixen en kan verbeteren. In deze zes weken moeten alle cellen in het lichaam vernieuwd worden om weer goed te kunnen functioneren*. 

* hier is wel een kanttekening bij. Dit is natuurlijk alleen mogelijk als alleen dit het probleem is in de darmen. MAAR, evengoed zie ik in de praktijk echt al zo snel verbeteringen optreden bij klanten (en dat vaak al na een paar weken). Daarna zijn we alleen maar bezig met opbouwen en het fundament goed en stevig te maken, zodat hun darmen gezond blijven en het niet even een snelle quick fix is.

Jouw cel vergiftigd zichzelf:

Als de doorlaatbaarheid van jouw celmembraam niet goed functioneert, is de cel zichzelf aan het vergiftigen. En dan wordt het een afwijkende cel die opgruimd moet worden. Een aantal cellen opruimen dat lukt jouw immuunsysteem nog wel, dit is normaal en het hoort bij één van zijn taken. 

Bij een te veel aan probleemcellen, moet het immuunsysteem te hard werken waardoor deze overbelast raakt. Hierdoor komt het immuunsysteem niet toe aan ander werk, zoals: woekerende cellen, binnendringers of ontstekingen opruimen. 

Het gevolg hiervan is: vaak ziek zijn, altijd moe, moeite met concentreren, pijnlijke darmen, geen goede ontlasting etc. 

En hoe lossen wij dit op?

Ik vertelde je al dat jouw celmembraan uit twee lagen vet bestaat, dus om deze celmembraan goed te houden, hebben wij goede vetten nodig. 

(en zo begrijp je misschien indirect ook dat je helemaal geen potje crème nodig hebt om jouw huid soepel en vet te houden, want jouw huid bestaat uit cellen en die moet je dus gewoon goed voeden van binnen uit).

Zo maak jij je vetlaag optimaal (fosfolipiden)

 • Verlagen omega 6 inname: eet deze dus niet – zonnebloemolie, maisolie, soja margarine etc
 • Verhogen omega 3: eetdit juist wel – algenolie, hennepzaad olie, lijnzaadolie, walnoten olie, spruiten, vis etc. 
 • Goede gezonde voeding: groenten, fruit, eiwitten en essentiële vetzuren 
 • Essentiële vetzuren zijn nodig, omdat we die niet zelf aanmaken 
 • Vet oplosbare vitamine zijn nodig: ADEK 
 • Vetzuren maken de celmembraan (fosfolipiden) flexibel en toegankelijk, waardoor de vetprocessen goed verlopen. 

Verder zijn vetten betrokken bij talrijke lichaamsprocessen zoals: 

 • Neurale ontwikkeling en functie 
 • Regulatie van het immuunsysteem
 • Hormoonhuishouding
 • Energiehuishouding
 • Glucosestofwisseling
 • In stand houden van weefsel, waaronder hart- en bloedvaten, darm en de huid 

Lees deze blog ook nog eens: 

Goede vetten om te gebruiken bij het bereiden van je eten.

Dus zorg goed voor je lichaam en je cellen dit doe je door goede vetten te eten. Dit proces is betrokken bij het genezen van een leaky gut, je lekkende darm. Wil je weten hoe wij samen jouw darmen kunnen herstellen vraag dan een gratis mini consult aan misschien kan je wel meedoen met het leaky gut herstel traject. 

Gratis mini consult aanvragen

 

Met vriendelijk darmflora groetjes, 

Janneke