Zijn alle darmen dan kapot? Leaky gut of lekkende darm of toch hyperpermeabele darm?

Zijn je darmen echt kapot en zitten er echt gaten in je darmen?

Ik ken niemand zonder lekkende darmen ūüėČ

Natuurlijk heb ik als orthomoleculair darm therapeut best wel een vertekend beeld van hoe het met de darmgezondheid van Nederland is gesteld. Want er komt nooit iemand naar mijn praktijk toe met gezonde darmen¬†ūüôą

Dus ja, in mijn ogen heeft iedereen een lekkende darm. Eigenlijk spreken we niet van een lekkende darm, want het is echt niet zo dat er gaten in je darmen zitten die ontlasting in je buikvlies laten stromen (dit kan overigens wel, maar dan kom je niet bij mij en lig je al in het ziekenhuis, dit is dus een uitzondering).

Lekkende darmen, ook wel Leaky gut genoemd in de volksmond, heet eigenlijk ‚Äėhyperpermeable darm‚Äô. Als hier sprake van is, worden te veel stoffen doorgelaten die niet goed zijn voor ons¬†interne milieu.¬†Onze cellen die achter de darmen liggen.

In mijn vorige mail vertelde ik je over onze cellen. Onze darmen zijn ons externe milieu en is de buitenwereld om jou heen naar binnen gekeerd.

Ok√©‚Ķ toen ik dit voor het eerst hoorde moest ik ook nadenken… ūü§Ē ¬†Want je darmen zitten toch IN je lichaam?

Klopt helemaal, maar je spijsvertering is eigenlijk een open gat / verbinding / een buis met kronkels erin. Want je mond en kont zijn open gaten in je lichaam. En alles wat jij eet en in ademt komt in je lichaam terecht in in het externe milieu van je lichaam. Pas als de stoffen de afweerwanden in je longen en darmen hebben gepasseerd, komen ze echt in je het binnenste van je lichaam terecht in het interne milieu.

Via het¬†externe milieu¬†kunnen er allerlei gifstoffen, toxines, bacteri√ęn en virussen het lichaam binnen komen die we absoluut niet in onze¬†interne milieu¬†w√≠llen krijgen. Want dan kunnen we flink ziek worden. Hiervoor moeten we zorgen dat onze afweercellen zo optimaal mogelijk functioneren en hun afweerlinie ten alle tijden sterk kunnen houden.

Hoe werken je darmen hierin mee?

Je darmen bestaan uit twee één cellagen cellen (zodat de goede stoffen zo snel mogelijk opgenomen kunnen worden).

De eerste laag die jouw voedsel tegenkomt is de slijmvlieslaag met daarin je tight junctions. Deze tight junctions moet je zien als douane poortjes die alles controleren wat er naar binnen mag komen en wat niet. Echt overal staan er ‚Äėcheckpoint charlies‚Äô¬†op de route van je darmen. Een bacterie komt er echt niet in als¬†checkpoint charlie¬†dat niet wilt.

Maar als deze poorten niet meer helemaal goed functioneren (of net zoals na de val van de Berlijnse muur dat¬†checkpoint charlie¬†alleen nog maar een ceremoni√ęle plek is geworden), dan loopt en zwemt alles lachend en zwaaiend voorbij de douane poort z√≥ het¬†interne milieu¬†binnen van je lichaam.

(Dit is het principe van een lekkende (hyperpermeable) darm. Jouw tight junctions/ je checkpoint Charlie functioneert niet meer.)

Jouw darmwand bestaat uit twee lagen. De tweede laag van je darmwand heeft een snelle interactie tussen de buitenkant* van je darmen en de rest van je lichaam.
(*buitenkant is de inhoud van je darmen, waar je voedsel is en waar je ontlasting wordt geproduceerd).

Deze snelle interactie is nodig om de goede voedingstoffen, zoals je vitamines en mineralen, zo snel mogelijk te kunnen opnemen in je lichaam en naar de cellen te brengen die ze nodig heeft. Zoals je organen.

Je raadt het natuurlijk al: deze snelle interactie zo goed mogelijk laten functioneren, heeft alles te maken met of jouw cellen wel of niet goed functioneren (oftewel of jouw tight junctions het wel goed doen). Deze tight junctions zijn ook weer gemaakt van cellen ;-). En zo heeft alles met elkaar te maken.

Dit is dus wat er in je darmen kan gebeuren als het allemaal niet helemaal goed en optimaal functioneert.

In mijn volgende mail ga ik je vertellen wat hieraan kan doen.

Hieronder lees je nog even in het kort wat falende tight juncitons doen en waar het door zou kunnen komen dat je dit krijgt.

  • Falende¬†tight junctions: ze laten pathogenen en gifstoffen door, die belastend zijn voor je lever en bijnier
  • Falende¬†tight junctions: het lichaam kan een voedselallergie uitlokken, indringers worden niet meer makkelijk onschadelijk gemaakt en doorgelaten. Dat kunnen virussen en bacteri√ęn zijn, maar ook niet goed verteerde voedingsdeeltjes
  • Falende¬†tight junctions¬†kunnen deze gevolgen hebben: auto-immuunziektes zoals; Coeliakie, Ziekte van Crohn, diabetes type 1 en reuma, ME/CVS, acn√©, eczeem en andere huiddproblemen. Neurotransmitters verstoren; waardoor ADHD, Dyslexie en Psychoses ontstaan
  • Klachten: hoofdpijn, reumatische klachten, migraine, hartkloppingen, huid- & slaapproblemen¬†¬†

Hoe kan je er achterkomen of je dit hebt? 

Door de volgende ontlastingsonderzoeken te doen. (dit kan je via mij laten doen) 

Doel spijsvertering in je dunne darm: 

De spijsvertering heeft als doel het ‚Äėverkleinen‚Äô van voedingsmiddelen, om uiteindelijk als voedingsbouwstenen uit de dunne darm te kunnen worden opgenomen via de 2e¬†laag.

Zodat de stoffen zo klein zijn, dat ze door de cellen van de dunne darm doorgelaten worden naar het bloed.

* Tight junctions bestaan uit ingewikkelde vet- en eiwitstructuren 

Dit is dus wat een leaky gut is en hoe het werkt.

In de volgende blog zal ik beschrijven wat je eraan kan doen.

Groetjes en zorg goed voor je cellen,

Janneke