Welk dieet is het beste voor jou!

“Welk dieet is het beste Janneke?” Deze vraag krijg ik heel erg vaak. Dan is het weer Paleo, vegan, keto, ayrveda, koolhydraten, blauwe zone, mediterrane, bloedgroepen dieet. Er zijn er zo veel dat ik ze niet allemaal kan opnoemen en helaas is er geen enkel goed of fout dieet. Elk dieet bevat goede en minder goede aspecten.

Er bestaat eenvoudig weg ook geen ‘Heilige Graal’ onder de diëten die voor alle mensen het ultieme dieet is. Sorry. Niemand is het zelfde, niet iedereen vindt het zelfde lekker en niet iedereen leidt het zelfde leven. 

Het is dus zaak om goed te kijken wat bij jou past en wat voor jou werkt. 

Bijvoorbeeld kan ik niet heel erg goed tegen vlees dus dan valt voor mij het Paleo dieet af. De theorie achter dit dieet is niet 100% goed, want bij elke maaltijd heb je dan wel eiwitten nodig alleen hoeven dit niet altijd persé dierlijke eiwitten te zijn. 

Alleen maar vegan eten is ook niet goed voor mij want op sommige moment van de maand vraagt mijn lichaam om dierlijke eiwitten. Dat wil niet zeggen dat ik hierbij ook 100% achter de theorie sta van een vegan. Dat je niks hoeft dood te maken om te kunnen leven en te eten. 

Het Keto dieet gaat bij mij 100% fout. Mijn lichaam kan niet tegen vetbommen, terwijl dit dieet bij andere mensen heel erg goed aanslaat. 

Dan heb je nog het koolhydraat arme dieet waar ik maar voor een deel achter sta, want hierin weren ze ook de goede producten met een hogere index aan koolhydraten zoals een ananas (waar ik echt verzot op ben), daarnaast mag je ook geen haver.

En als ik ergens goed op functioneer is het wel havermout!

Waar ik wel achter sta in dit dieet is dat je geen koolhydraten mag van de voedselgroep ‘simpele koolhydraten’ en als je wilt afvallen neem dan in plaats van rijst naakte haver en laat de aardappels ook maar even staan.

Dus zo zie je maar dat niet één dieet perfect bij mij past. Maar een combinatie ervan gaat super goed. Ik eet dus vegan, paleo en koolhydraatarm; maar dan aangepast op mijn lichaam.

Hoe komt het nou dat de ene persoon super goed gaat op paleo en de ander op het keto dieet?! 

Dat heeft met heel verschillende factoren te maken. In eerste instantie gaat het om de spijsvertering, daarnaast gaat het erom of je 100% gezond bent of niet. 

Zo kan iemand die problemen heeft met zijn spijsvertering niet heel erg goed tegen het keto dieet omdat die persoon misschien zo veel vetten niet goed kan afbreken. Zo kan iemand die last heeft van zijn gewrichten, zoals reuma, niet goed tegen het paleo dieet omdat daarbij veel gifstoffen uit het vlees goed moeten worden afgebroken en afgevoerd.  

Ik hoop dat je een beetje een beeld krijgt van wat ik bedoel. 

Dus mijn opdracht voor jou deze week is: Kijk niet naar diëten die super goed gaan bij anderen maar kijk wat voor jou het beste is en wat bij jou past. 

MAAR voor iedereen geldt: Eet je groenten en het liefst 3 keer per dag en een hoeveelheid vet (ja, dat heb je echt nodig) en welke soort eiwitten je erbij doet kan je zelf kiezen. 

Er zijn genoeg kookboeken die je als leidraad kunt nemen. 

En calorieën tellen doen we helemaal niet, gewoon goed en gezond eten