Weet wat je eet. 8 tips voor een gezond leven.

Weet wat je eet.

Er zijn veel gezonde diëten die van alles zeggen over wat gezond is en wat niet, maar waar moet je nou rekening mee houden en waarmee niet? Weet dat een gezond lichaam je energiek, fit en productief houdt.

Houd het simpel; eet gezond en weet wat je eet. Houd de volgende 8 regels aan en je weet wat je eet: zo geef je jezelf meer energie, houd je je hormoon- en suikerspiegel in balans en heb je minder last van je overgang, menstruatie pijnen, acne en andere huidklachten zoals psoriasis.

De 8 regels voor een gezond leven.

 1. Weet wat je eet en pas je voedingspatroon beetje bij beetje aan. (Dit kan ook een super mooi doel zijn). Kies steeds wat vaker een gezondere variant en laat de ongezonde varianten wat vaker staan. Zo kom je geleidelijk aan vanzelf in een gezonde lifestyle terecht.
 2. Vermijd giftig voedsel! Door systematisch slecht voedsel te eten ben je jezelf systematisch aan het vergiftigen. Denk daarbij aan fastfood, bespoten groenten en fruit etc.
 3. Houd jezelf aan de gebruiksaanwijzing van je lichaam en je zult een lang en gelukkig leven hebben. Het heeft rust-, beweging-, water-, groenten/fruit-, eiwitten- en vetten nodig.
 4. WAT MOET JE DAN ETEN? Houd het simpel; je lichaam heeft ‘alles wat uit de natuur komt’ nodig. Eet jij alles wat de natuur je geeft en laat jij gifstoffen staan dan geeft jouw lichaam jou daar een hoop voor terug. Zoals een gezond en energiek lichaam, dat geheel in balans is.
 5. Hoe meer je afwijkt van de natuur, van natuurlijke en verse producten zoals onbespoten groenten, fruit, eiwitten, vetten, noten en zaden, hoe meer je lichaam moeite heeft om alles goed te kunnen verteren, af te breken en uit te scheiden. Hoe moeilijker jouw lichaam het heeft om deze afvalstoffen te verwijderen uit jouw lichaam, hoe slechter jij je kan voelen.
 6. Blijf in balans. Als je een keer iets eet waar je niet voor gemaakt bent, dat moet natuurlijk kunnen en dat geeft ook helemaal niks,  zorg er dan wel voor dat je aan de andere kant van de weegschaal heel veel meer neer legt, zoals dat je de dag erna [of op de zelfde dag nog] veel verse groenten, fruit, noten, zaden, bonen etc eet. Op deze manier bewaar je de balans (en NEE, je kunt nu niet elke dag een marsreep gaan eten).
 7. Zorg dat elke maaltijd bestaat uit de Vier Voedselgroepen. Een maaltijd is compleet als deze vier elementen in je maaltijd zitten en als deze in je maaltijd zitten dan is je maaltijd in balans en je lichaam ook. De vier voedselgroepen bestaan uit water, koolhydraten, eiwitten en vetten. Gezamenlijk vormen zij de verschillende voedingsstoffen vitaminen, mineralen, enzymen, aminozuren, water, koolhydraten en vetten die je dagelijks nodig hebt. Bedek je bord met 3/4 aan groenten [groenten is meteen je water] 1/8 vetten en 1/8 eiwitten. Zoals je ziet heb je helemaal niet zo veel van alles nodig.
 8. Eet complexe koolhydraten en laat alle simpele koolhydraten staan. Zie onderaan de pagina uitleg hierover

Voorbeelden voor een goede maaltijd.

 • Elke maaltijd moet uit deze vier elementen [de vier voedselgroepen] bestaan om een goede en complete maaltijd te zijn

Bv een salade met:

 • Rauwkost voor de koolhydraten en water
 • Eitje voor de eiwitten
 • Olijfolie voor  de vetten

Of

 • Glaasje water van 100ml
 • Stukje kalkoenfilet voor de eiwitten
 • Ronde korrelrijst met kruiden voor de koolhydraten en eiwitten
 • Wat groenten zoals taugé, broccoli, Chinese kool etc. voor het water en de koolhydraten

Wil je meer tips en ideetjes voor een goede en lekkere maaltijd! Bekijk dan mijn instagram account daar plaats ik allemaal heerlijke gerecht met de bij behorende recepten @jannekedeboer.nl 

Janneke de Boer

Want Gezond Beginnen dat doe je bij mij