Wat verteld jouw ontlasting jou! Nationale Poepdag

Nationale Poepdag!!!

Deze dag kan ik natuurlijk niet voorbij laten gaan πŸ’©

Op deze dag mag ik nog meer over jouw poep praten. Over die van mij mag ook wel maar die is saai, die ruikt niet, hoef niet te vegen en hij zinkt langzaam naar de bodem.

En zo zou jouw ontlasting ook moeten zijn.

Je ontlasting verteld jou hoe het met je gezondheid is gesteld. Natuurlijk laat ik bij elke klant een ontlastingsonderzoek doen bij het lab van Rp Sanitas Humanus omdat ik echt veel meer informatie wil hebben wat er met mijn klant aan de hand is.

Maar jij zelf kan het ook al controleren aan een aantal punten:

πŸ’©Hoe ziet je ontlasting eruit? Is het een wormvormige drol dan is die perfect. Alle andere afwijkende vormen zeggen al dat er iets niet goed gaat bij je spijsvertering.
πŸ’©Het mag niet ruiken. Jep, goede poep ruikt niet. Ruikt het zurig dan verteer jij gisten en koolhydraten van tarwe en granen niet goed. Ruikt het rottend dan verteer jij dierlijke eiwitten niet goed.
πŸ’©Gaat je ontlasting rustig in een draaiende beweging naar de bodem. Dat is perfect. Zinkt hij direct naar de bodem dan worden je vezels niet goed verteerd, blijft hij drijven dan verteer je je vetten niet goed.
πŸ’©Niet vegen. Moet je veel vegen dan verteer je je vetten niet goed.
Gaaf hΓ©.Dat je dit allemaal zelf al kan waarnemen.

De kleuren zeggen ook veel, natuurlijk ligt het eraan wat je hebt gegeten, maar heb je dat niet gegeten dan kan de kleur je dit zeggen:

πŸ’©Groen: Maag/darminfectie

πŸ’©Wit: Galwegen zijn verstopt
πŸ’©Geel: Gal en lever problemen
πŸ’©Rood: Aambeien of infectie
πŸ’©Zwart: Te veel ijzer of bloedingen in de maag of darm
(Tip: als je deze kleuren waarneemt neem dan direct contact met mij of je huisarts op)

Dus check die ontlasting.

En dan hebben we het nog niet eens over alle pijn(tjes) gehad die een slechte darmfunctie kunnen veroorzaken.

Zoals:
πŸ’©Depressie
πŸ’©Buikpijn
πŸ’©Boeren
πŸ’©Veel scheten laten
πŸ’©Diarree en/of obstipatie

En dan hebben we het niet eens gehad hoe al deze klachten je dagelijks kunnen belemmeren. Stel je voor dat je weer veel scheten moet laten en je zit op je werk 🀯 Dat is niet leuk.

Wil jij weten hoe we jouw ontlastingen en dan natuurlijk direct ook jouw darmen kunnen fixen boek dan snel een gratis mini consult in. https://www.gezondbegin.nu/gratis-sessie/

Want hoe lang wil jij nog met jouw klachten lopen?

Welke type ontlasting heb jij? En wat betekend deze ontlasting?

Type 1 πŸ’©: Harde keutels jij hebt obstipatie (niet goed), je bent erg verstopt, de ontlasting zit te lang in je darmen, waardoor het hard word en gifstoffen blijven te lang in je darmen. Eet eens wat meer groenten, broccoli doet wonderen. Je ontlasting zit ongeveer 100 uur in je darmen en niet alles komt uit je lichaam.
Type 2 πŸ’©: Klonterig worstvorming je bent licht verstopt, je hebt wel echt obstipatie. Je ontlasting zitten tussen de 70 a 100 uur in je lichaam. Ook hier raak je niet alle ontlasting kwijt uit je lichaam. Eet ook eens meer groenten broccoli doet wonderen.
Type 3 πŸ’©: Worstvormig met groeven je hebt goede normale ontlasting
Type 4 πŸ’©: Je hebt de hoofdprijs gewonen jij hebt hele goede en mooie ontlasting niks aan veranderen
Type 5 πŸ’©: Zachte stukjes met gladde randen jij eet te weinig vezels uit groenten en fruit pas op anders ga je naar de diaree en dat moeten we niet hebben
Type 6 πŸ’©: zachte stukjes met ruwe rand. Jij hebt last van waarschijnlijk al chronische diaree (dus dit heb je vaak). Je spijsvertering gaat niet goed. Kauw jij wel 20 x op je eten? Het kan al zijn dat er ontstekingen zijn in je lichaam. (sorry)
Type 7 πŸ’©: Waterig zonder vaste stoffen of structuren. Dit kan komen door een reactie op een voedselvergiftiging of een buikgriepje. Heb jij standaard deze ontlasting, dan weet jij eigenlijk al dat je ontlasting niet goed gaat en dat je weinig eten goed verteerd. Voedingstoffen worden niet goed opgenomen (helaas). Dit kan ook echt al betekenen dat er ontstekingen zijn in je spijsvertering.

Wat verteld de geur jouw?

Als het ruikt naar rotting op de pot. Dan is er ook echt iets aan het rotten in die darmen, daarnaast geeft dit ook vaak winderigheid. Deze geur geeft aan dat jij eiwitten niet zo goed kan verteren. En dan met name de dierlijke eiwitten. Als jij deze geur hebt, laat dan even die dierlijke eiwitten staan. Vooral het vlees. Dit is namelijk heel erg lastig om te verteren. Er zijn ontzettend veel lekkere vegetarische recepten te vinden, dus leef je uit en eet een tijdje vegetarisch. Zelf ben ik fan van de vegetarische recepten die Jamie Oliver maakt, ik heb al de meest lekkere en verrassende dingen gegeten dankzij hem.

Ruikt het een beetje zuur op de pot?
Dan komt het omdat het voedsel in je buik een beetje aan het gisten is. Bij gisting in de darmen krijg je ook vaak last van winderigheid, buikpijn enΒ een opgezetteΒ buik. Dat gisten komt door de koolhydraten uit tarwe, zoals pasta, brood, rijst, pizza etc. Laat dat dus even een tijdje staat.

Overigens komt gisting vaak niet uit de koolhydraten van groenten en fruit! Deze kun je gewoon blijven eten, sterker nog, die heb je heel hard nodig om gezond te worden en/of te blijven.

Mega weerzinwekkende stank? Dat kan duiden op parasieten, bacteriΓ«n die niet goed hun werk doen of bacteriΓ«n die helemaal niet in je darmen thuis horen.
Als je dit hebt is het beste om je ontlasting te laten onderzoeken.

Dus ik zou zeggen: β€œga met de geurtest aan de slag”! En wil je nou echt precies weten wat er van binnen allemaal gebeurt, dan kun je natuurlijk altijd een ontlastingsonderzoek laten doen.

Wil je nou meer weten wat er in je spijsvertering aan de hand is. Dan kunnen we die darmen natuurlijk altijd fixen en een ontlastingsonderzoek laten uitvoeren.

Vragen kan je mij altijd stellen via janneke@gezondbegin.nu

Groetjes,
Janneke

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en

ontvang wekelijkse mooie tips voor gezonde darmen & 10% korting op de online curuse!