Wat kan jij doen tegen griep en verkoudheden!

Wat kan jij doen tegen griep en verkoudheden!

Het is al lekker vroeg donker en de kortste dag moet nog komen op 21 december! (ook al scheelt dat maar negen minuten 🙈). Daarna is het al weer voorbij en wordt het al weer veel meer licht op de dagen. Je hebt het overleefd. In deze wintermaanden heersen er altijd griepjes en verkoudheden.

Het is niet de kou waar je ziek van word. Meestal begint het in oktober. De hoogste pieken zijn vaak tussen december en februari en rond april is de griep weer uitgeraasd. Dus er zijn aardig wat maanden dat je een gewoon griepje kan oplopen. Je weet vast nog wel dat als je vroeger de deur uit wilde gaan, je moeder je als een soort marsmannetje aankleedde om warm te blijven en om te zorgen dat je niet ziek werd.

Nou de kou maakt je dus niet ziek maar het virus. Dat virus is eigenlijk net zoals ik 😲. Ik gedij veel beter in de kou, dan in de hitte. Voor mijzelf weet ik niet waardoor het komt, maar wetenschappers hebben in 2011 een onderzoek gedaan om te achterhalen waardoor het komt dat je vaak ziek wordt in de winter. Het virus gedijd heel erg goed in de winter en dat heeft te maken met de luchtvochtigheid die er dan is. Je zou denken dat hij beter gedijd in vochtige en warme omstandigheden, want in je koelkast groeien ziektekiemen minder snel. Echter, virussen kunnen zich veel sneller verspreiden als het koud en droog weer is. Koude lucht bevat minder vocht dan warme lucht.

Oké, als die extra sjaal, wanten, muts niet helpen wat dan wel. Nou ten eerste zet je je airco lekker uit. Want tja, dat maakt de luchtvochtigheid lekker droog en minder vochtig en daar houd jouw virus van.

En boost je immuunsysteem. Dat doe je door het orthomoleculair aan te pakken. De aanpak van orthomoleculair is eigenlijk je lichaam ondersteunen met supplementen. Terwijl ik het persoonlijk vaker heb over voeding, omdat je immers met voeding je lichaam kan herstellen en genezen.

Wetenschappers noemen griep ‘influenza’. Dat komt van het Italiaanse influenza di freddo, ‘de invloed van de kou’.

Hier is een lijst van wat je allemaal kan doen om je griep en/of verkoudheid te voorkomen en als je hem hebt dat je er snel vanaf bent. 

Daar zijn de algemene regels voor:

 • Eet niet teveel troep, je lichaam moet veel te hard zijn best doen om dat eruit te werken. Verspilde energie!
 • Eet je groenten!! Neem bij je ontbijt zo’n 100 á 150 gram en bij de lunch en het diner zo’n 150 á 200 gram (tip: maak je avondeten dubbel, zodat je het de volgende dag als lunch kunt eten). Ideaal zou zijn om een kilo groenten per dag binnen te krijgen, maar dan ben je de hele dag aan het kauwen. Voeg daarom regelmatig een groentensapje toe, zo krijg je makkelijk wat extra van al het goeds in groenten binnen.
 • Basis aan vitaminepillen: een goede multivitamine, vitamine C en vitamine D (zeker in de winter).

Wat kan je allemaal nog meer doen?

Ten eerste de meest simpele en tegelijk meest moeilijke tip is: niet panikeren!

Voeding is het allerbelangrijkste, dit is je basis. Eet extra veel fruit en groenten, en dan met name de groene bladgroenten.

Daarnaast vul je die basis aan met supplementen.

 • Multivitamine: 1 per dag, kies er een die bij jou past. Goede merken zijn NOW, Orthica, Vitals en Sanopharm
 • Vitamine C: 3 per dag van 1000 mg. ‘s Ochtends, ’s middags en ’s avonds met het eten.
  • Bij koorts kun je 4000 mg. pakken, of 4 à 5 keer een capsule verdeeld over de dag.
  • Goede merken zijn dezelfde als van de multivitamine en eventueel Solgar.
 • Vitamine D in druppelvorm. Druppels worden beter opgenomen door de slijmvliezen. Deze kun je nemen van Biotics, Sanopharm of Viridian.
 • Magnesium. Dit is goed voor je spieren en staat aan de basis van je energievorming. Magnesium wordt goed opgenomen in combinatie met vitamine D, neem deze supplementen daarom samen in.

Voor de vegans en vegetariërs onder ons (indien nodig, laat je bloed eerst daarop checken):

 • Vitamine B-complex. Goede merken zijn VeganSafe, Sanopharm en Solgar.

Alleen als je ziek bent:

 • Zink: goede merken zijn alle bovengenoemde en die van AOV.
 • Echinacea druppels, of zoals de meeste van jullie het kennen: Echinaforce.
  • Dit zijn druppels gemaakt van de Rode zonnehoed plant. Het is ontstekingsremmend, weerstand verhogend en helpt van binnenuit wondjes sneller te genezen. Oftewel een echte boost voor je immuunsysteem. Het geeft namelijk extra witte bloedlichamen.
 • Vitamine D druppels 3000IE per dag

Hoe moet je dit gebruiken? Want als je denkt ‘het verhoogt mijn afweersysteem, ik pak het elke dag!’ dan kom je van de koude kermis thuis: het werkt actief, maar voor drie weken.

Dus alleen nemen als je iets hebt en niet langer dan twee à drie weken slikken.

3 x daags 15 druppels in een klein beetje water innemen, ongeveer 100 ml.

Heb je het acuut nodig omdat je je ineens heel beroerd voelt of ineens koorts krijgt, dan elk uur 10 druppels in wat water. Zodra je je beter voelt, stop je daarmee en ga je verder met 3 x 15 druppels op een dag.

LET OP! Neem niet alle vitamines op 1 moment in, maar verdeel het over de dag. Het liefst tussen de 2 à 3 pillen per keer en het liefst na het eten.

Waarschijnlijk overbodig, maar ik zeg het toch nog eens: Drink voldoende water!

Daarnaast kun je nog wat extra ondersteunende drankjes nemen.

 • Hete gember citroen thee, eventueel met een kwalitatief goede honing.
 • Thee van kruiden zoals: dille, citroenmelisse, kamille, lavendel, tijm, rozemarijn, vlierbes, kaneel, kardemom, kurkuma en koriander. Deze kruiden ontzwellen je slijmvliezen en/of werken weerstand verhogend. Kijk wat je hebt en speel hier een beetje mee. Je kunt er altijd pepermunt of honing bij doen voor de smaak.
 • Dit is goed voor je darmen, en die bepalen voor een groot deel de status van je afweersysteem.

Kefir dus. Dit zal wellicht nieuw voor je zijn, daarom even wat extra info.

Het kan de stoelgang bevorderen en is een krachtiger probioticum dan yoghurt. Het heeft krachtige antibacteriële eigenschappen en het maakt je botten sterker.

Er zitten veel voedingsstoffen in zoals magnesium, ijzer, jodium, vitamine C, vitamine B1, B2, B6 en B12, biotine, vitamine K2 en veel verschillende enzymen.

Je kan Kefir zo kopen, maar je kunt het ook heel makkelijk zelf maken. Je kunt online korrels kopen of zakjes kefir bij diverse reformwinkels (je vindt ze in het koelschap). Ik gebruik altijd de zakjes en met één zakje kun je tot wel 8 keer mee doen. Woon je op Scheveningen dan kan je dit kopen bij de Reformwinkel de Zonnestraal in de Stevinstraat.

Tot slot heb ik nog twee fijne receptjes voor je, voor nu met name om je weerstand te verhogen, maar dit kan altijd!

Mijn allerlaatste tip:

 • Ga in bed liggen en uitzieken 😉
 • En natuurlijk (maar dat wist je uiteraard allang) raadpleeg altijd je arts bij ziekte!

Ik wens je hele fijne en mooie griep vrije wintermaanden.

En mocht je nou meer willen weten wat je kan doen om je lichaam optimaal gezond te houden en natuurlijk je darmen? Dan kan je altijd mijn online training doen de sh*t show

Liefs,

Janneke