Wat is nu het beste dieet?

Van de week had ik een kennismakingsgesprek met een potentiële klant en ik hoop echt voor haar dat ze mijn hulp aanpakt. Want om elke dag last te hebben van je darmen lijkt mij geen pretje.
In ons leuke gesprek stelde ze me een belangrijke vraag, waarop ik geen eenvoudig antwoord heb.
“Janneke, wat is nou het beste dieet, paleo, gluttevrij, koolhydraat arm etc?’
Geen één is de beste: er bestaat geen wonderdieet wat voor iedereen fantastisch is, want elk lichaam is anders.
Voordat ik verder ga zal ik eerst even de mythe over gluten uit de wereld helpen. EET ALLEEN GLUTEN VRIJ als je daarop ook echt getest bent.
Want wij hebben door ons leven heen een intolerantie opgebouwd voor gluten. Stop je daarmee, dan kan je er ineens een allergie voor krijgen. Dus een beetje gluten eten is goed om er geen allergie voor te krijgen.
Ik weet dat er nu een aantal mensen gaan steigeren, want die voelen zich fantastisch bij geen gluten eten. Ja, dat klopt, dat zijn niet persé de gluten die je niet meer eet, maar dat je geen tarwe meer eet 🥰.
WELK DIEET DAN WEL?
Om daarop een logisch antwoord te krijgen gaan we even terug in de tijd.

Zoals Hippocrates al in 430-370 v.Chr zei: “Laat voeding het medicijn zijn en niet het medicijn je voeding.”

Voeding als geneesmiddel is net zo oud als de historie van de mens. Deze ideeën raakten rond 1850 steeds meer naar de achtergrond, toen artsen met chirurgie steeds betere resultaten boekten met penicilline en hun messen. Door de eeuwen heen zijn we afgedwaald van wie wij waren, onze omgeving heeft grote stappen gemaakt in de evolutie. Maar ons lichaam gaat niet zo snel mee.

Als we ervan uit gaan dat ons lichaam een mutatiesnelheid heeft van 0,5% per miljoen jaar… en als je dan snel doorrekent: dan anticipeert ons lichaam het beste op wat er 70.000 jaar geleden gebeurde en gegeten werd.

En hier ligt dus je antwoord wat het beste dieet voor de mens is. Maar hoe ziet dat er dan uit? Want je zou denken dat is Paloe, Keto. Ja en nee, de basis gedachten van deze diëten kloppen, maar uitvoering echter niet.
Wij aten zo’n 70.000 jaar geleden niet 6 keer per dag! Nee joh, daar had je ten eerste geen tijd voor en er was ook niet genoeg voeding voor. We aten hooguit 2 á 3 keer per dag.
We aten ook niet elke dag vlees en als we dat wel aten was dat niet 200gr per persoon. Je moest als een gek achter je vlees aanrennen, jagen en vallen zetten en als je geluk had had je 1 konijn voor het hele gezin.
We zijn echt jagers en verzamelaars en in de zomer bereidde je het eten voor voor de winter. Dus gedroogd vlees, fruit en gefermenteerde groentes. Je vlees liep in de winter ook niet echt meer buiten, dus je was zuinig op wat je at en wat je had.
Elke keer als we eten, is dat eigenlijk een klein stressmoment voor je lichaam en moet hij heel hard aan het werk om alles te verteren en te verwerken. Dit proces kost ontzettend veel energie.
Daarom vind je lichaam het echt fijn om 2 á 3 keer per dag te eten. Maar even een note: het belangrijkste is, is dat je naar jouw lichaam gaat luisteren: wat voor jou het beste is en wat bij jou past. Dat kan zijn dat dat wat vaker is of nog minder eten op een dag en dan is dat allemaal goed.
Waar bestond ons dieet uit (en hoe zou het er nog uit moeten zien):
🥦 Weinig tarwe
🥦 Af en toe vlees (wild vlees, geit, schaap, lam is het beste, dit kunnen onze darmen het beste verteren)
🥦 Beetje vis
🥦 Groenten en fruit
🥦 Zo nu en dan peulvruchten
🥦 Noten en zaden
🥦 Kruiden
Eenzijdig ja en nee, als je met de seizoenen mee eet, dan krijg je precies binnen wat je lichaam nodig hebt.
Natuurlijk krijg ik dan altijd de vraag: ‘Wat eet jij Janneke?”
Misschien denk je dat ik het perfecte voorbeeld ben, helaas ben ik dat niet. Door mijn insuline resistentie valt er op dit moment veel af van wat ik kan eten
(Ps. Het gaat echt al stukken beter en hopelijk krijg ik in december een goede uitslag. Dus daar gaan we voor 🤞🏻).
In mijn hart ben ik vegetarisch, hierdoor wil ik eigenlijk geen dieren eten. Echter als ik daar nu voor kies kan ik alleen nog maar kaas, noten en tempé eten. Want hele granen en peulvruchten zetten ook in mijn lichaam te veel om naar suiker, waardoor mijn insuline piek stijgt en dat moet ik nu niet hebben. Dus ik moest een overweging maken om toch aan wat meer eiwitten te komen dan alleen maar geiten- en/of schapenkaas.
Vis eet ik echt niet, dat is voor mij uit den boze: niet omdat het geen goede vet is en niet omdat het geen goede eiwit is. Puur voor ons milieu.
Onze zee raakt leeg en hoe leger hij raakt, hoe slechter het met onze aarde gaat. Ik geloof dat vissen voor 70% ons van zuurstof voorzien, daarnaast houden zij ons ecosysteem in balans. Blijven we hem leegvissen, dan blijft de aarde opwarmen, komt er droogte etc. Bij droogte is er geen voedsel wat we kunnen verbouwen. Dit is mijn overweging en mijn keuze hierin.
Je vraagt je dan misschien af hoe ik aan mijn gezonde vetten kom? Ik eet hetzelfde als waar onze vissen hun vetten vandaan halen: uit de algen, dus zeewier. Simpel toch.
Bij vlees is dit ook het geval, maar dit komt meer door hoe ons vlees wordt gekweekt en wordt gefokt. 1 niet biologische hamburger (laten we zeggen van het bedrijf met de grote M en C) is net zo milieu belastend als een jaar lang met je auto rond rijden.
Dit komt door de voeding die geproduceerd moet worden voor de dieren, de gassen die de dieren hierdoor maken, het vervoer etc. Echter produceren grasgevoerde dieren dit veel minder en biologisch vlees wordt ook met veel meer liefde behandeld.
Ik heb dus de keuze gemaakt dat ik voor nu wel vlees eet en alleen biologisch grasgevoerd vlees (niet met mais bijgevoerd) van een slager die hier ook voor staat.
Ik eet alleen maar biologische groenten, omdat dit goed is voor mij en voor de aarde. De pesticide maken onze aarde vuil en putten hem uit waardoor hij niet meer vruchtbaar is.
Ja, het is soms echt vechten tegen de bierkaai, maar dit zijn overwegingen waarin je voor jezelf een keuze mag en kan maken.
Dus wat eet ik precies: veel groenten! Voornamelijk groene groente. Ik blijf zo veel mogelijk weg bij nachtschade groenten, eiwitten uit geit/schaap kaas, noten en zaden, lam, wild, geiten vlees, soms geiten/schapen zuivel en gefermenteerde groenten en kombucha en/of kefir.
Jep dat is het, ik vind het eigenlijk wel makkelijk: ik hoef er niet heel erg over na te denken wat we nu weer gaan eten 😊
Zoals je leest heb ik niet direct 1 goed antwoord voor je, wil je er nou meer over weten en weten wat bij jou past?Luister dan vooral naar wat je lichaam je vertelt.
Ik hoop dat dit bericht je weer heeft mogen inspireren, ik hoor graag wat je ervan vond.
En mocht je nou een vraag hebben over een onderwerp: laat het mij dan weten door op deze mail te reageren. Input voor inspiratie vind ik altijd fijn 🥰