Wat een goede altijd die lunch. Wat is de beste lunch?

Wat is een goede lunch?

In mijn vorige blogs heb ik je verteld over water en je nieren en wat een perfect ontbijtje is.

Na het ontbijt komt natuurlijk de lunch. Ontbijt als een koning en lunch als een heer.

Maar wat eet een heer nou eigenlijk en waar en wanneer eet hij dit?

Alles heeft een patroon om jou heen, de seizoenen, de bomen, de dieren, wanneer de gewassen groeien etc. Zonder dat jij het misschien bewust weet heeft jouw lichaam ook een ritme, waar hij het liefst elke dag in leeft. Leven volgens het ritme van je lichaam, is in ons huidige leven eigenlijk een beetje onmogelijk. Door ons werk, kinderen etc. Althans niks is natuurlijk onmogelijk ;-). Je kan altijd kleine stapjes maken en nieuwe elementen aan je dag toevoegen.

Echter, als je helemaal leeft volgens het ritme van je lichaam, dan bulk je van de energie en ben je in de avond zo op, dat je heerlijk vroeg gaat slapen. LEES BLOG PERFECTE DAG. 

Leef ik elke dag de perfecte dag? Nope, maar ik voeg wel elementen toe aan mijn dag. Zo doe ik 3 per week vroeg in de ochtend een yoga sessie, na het werk ga ik wandelen en in de avond na het eten (in de winter voor het eten, of wanneer de zon er is) heerlijk ontladen en opladen door te zwemmen in de zee.

Afijn, ik zal niet te veel afdwalen, de reden dat ik je dit vertel over de lunch is het volgende. We zijn vaak helemaal bekaf om 17:00 na het werk. En zwoegen ons snel naar huis, nog even gefrustreerd door de supermarkt rennen, eten op tafel knallen, afwassen, wasje tussendoor ophangen, want ja, dat was handig toen je het in de ochtend in de machine gooide. Als je kinderen hebt zorgen dat ze in bed terecht komen. Oh ja, dan ook nog het eten voorbereiden voor de dag erna. En dan plof je doodop op de bank en zit je hersenloos naar beeldschermen te staren. Het beeld is zo wel geschetst denk ik zo ;-).

In de middag kan je dit allemaal al veranderen, om je energie zo te krijgen dat je na alles in de avond gewoon zin hebt om een boek te lezen of heerlijk te gaan wandelen.

In mijn vorige mail vertelde ik je dat het ontbijt tot 12:00 duurde. De lunch is van 12:00 tot 17:00. In die tijd is het het beste als je tussen 13:00/14:00 eet. En als het nodig is om 14:45 een tussendoortje eet   (hoeft niet mag wel).

Om je energie perfect te houden is het verstandig dat je in stilte luncht en lekker in de natuur zit of er naar kijkt. Dat je er een uurtje over doet (en hier gaat het vaak al mis met onze 30 min pauze in de middag).

Maar ik vertel even wat perfect is. Na het eten neem je even 5 á 10 minuten rust. Daarna heerlijk naar buiten en 10 á 20 minuten wandelen. Frisse lucht ophalen en je voedsel verteren. Geef je spijsvertering rust, zodat ze tijd hebben om je spijs (je eten) goed te verteren. Daarna ga je vol energie en met een frisse neus weer aan het werk tot 17:00.

Daarna is het verstandig om iets leuks en ontspannen te doen. Zoals een heerlijke fietstocht, waarin je geniet van je omgeving, wandelen, yoga of even 15 minuten licht sport doen (waarbij je je hartslag niet te hoog laat worden). Bij thuiskomst ook weer even heerlijk rust, staar 10 minuten naar buiten en aard zodat je weer thuis kunt landen en zo laat je je werk achter je. Een Ademhalingsoefeningen of meditatie doet ook al wonderen. Of luister naar mooie muziek zonder tekst.

En dan begint je avond. Echt je bulkt van de energie. Perfect hé.

Wat kan je doen

Prep je lunch, eet alleen, zodat je misschien nog 10 minuten van je 30 minuten pauze nog tijd hebt om te wandelen. Of vraag 10 minuten extra pauze aan, want echt je bent daarna productiever.

Wat eten we dan? Zoals een heer. Een lichte zware maaltijd, het warm eten 😉 I know niet mogelijk. Hoe kan je dit aanpakken. Het beste is als je simpele koolhydraten wilt eten en vlees wilt eten op een dag, dat je dit in de middag doet. Zo heeft jouw spijsvertering nog een halve dag de tijd om dit zware voedsel te vermalen, zodat je daar in de nacht geen last van hebt en er ook niet wakker van ligt.

Je vraagt je dan nu af wat je dan kan eten. Nou, alles wat je als diner zou eten. Als jij geen last hebt van Histamine reacties, kan je makkelijk het eten van de dag ervoor voor je lunch eten. Of je maakt iets heerlijks klaar. Bijvoorbeeld een kleine rauwkost salade met wat heerlijke kiemen erop, wat gestoomde broccoli en een stukje lamsvlees of een andere eiwit, zoals een eitje (niet elke dag ei eten hé, zijn je darmen niet dol op), gebakken temphé, kip, kalkoen, bonen en volle granen. Je kan van alles kiezen. Of je maakt een heerlijke goed gevulde maaltijd salade, en vult een goeie thermoskan waarin je heerlijke warme soep in kan doen voor je lunch.

Het is eigenlijk allemaal zo simpel hé. Dus de basis voor je lunch is echt lekker veel groenten en een goede eiwit erbij. En laat die saaie boterham met kaas maar lekker in de winkel liggen.

Ik ben benieuwd wat jij gaat doen om je lichaam en jezelf in de middag meer energie te geven.

Ik hoor het graag van je.

Ik wens jou nog een mooie energievolle middag.

Met lieve energie groetjes,

Janneke

Ps. Ja, ik lunch altijd zo en ja ik probeer echt zeker 3 á 4 keer in de week na de lunch te wandelen.

Laatste tip: als je je bewegingen verdeeld over de dag, is je lichaam je veel dankbaarder dan je denkt.