Jeetje Gaan Ze Suiker Verbieden! Wat Nu?

Tegenwoordig eten wij per persoon bijna 40 kilo geraffineerde suiker per jaar”¹.
Het zou dus verboden moeten zijn!!!! Helaas is dit niet het geval ;-(. Suiker is zo slecht voor de gezondheid van de mens dat als het goedje nu, anno 21ste eeuw, zou worden uitgevonden, het om gezondheidsredenen waarschijnlijk niet eens goedgekeurd zou worden. Sterker nog, het zou als gif worden bestempeld.

Suiker is niet alleen slecht voor je tanden, maar het kan tot allerlei ernstige aandoeningen en ziektes leiden².

Hieronder volgt een kleine selectie van wat suiker met je lichaam doet:

Suiker kan leiden tot:
1. Hormoonspiegel in de war
2. Moeheid, futloosheid, weinig energie, moeilijk opstaan, depressie
3. Zwaarlijvigheid
4. Haaruitval, kaalheid
5. Eczeem (vooral bij kinderen)
6. Borst-, baarmoeder-, darm-, prostaat- en rectumkanker
7. Verwoest langzaam maar zeker je alvleesklier.

Dit is maar een kleine greep uit een grote lijst van wat suiker met je gezondheid kan doen. Klik voor de hele lijst op het artikel “59 redenen waarom suiker onze gezondheid verwoest“.

Als dit niet voldoende is om je te overtuigen dat suiker erg slecht is voor je gezondheid en dit je nog niet laat minderen met het eten van suiker, wat dacht je dan van de volgende vergelijking:

* Volgens Allen Carr is al na 24 uur van het roken van je laatste sigaret alle koolmonoxide uit je lichaam verdwenen. Al na 48 uur is alle nicotine uit je lichaam en kun je al scherper ruiken en proeven. Dus al na 48 uur ben je lichamelijk niet meer verslaafd aan een sigaret.

* Bij suiker verslaving (ja het is een verslaving, en triest genoeg is iedereen die “normaal” eet er aan verslaafd) duurt het minimaal 7 dagen eer de suiker helemaal uit je systeem verdwenen is.

Ons lichaam kan prima zonder suiker. Het functioneert er juist beter door!

A. Albarda beschrijft in haar boek “Amber Albarda beantwoord” heel goed en duidelijk hoe je binnen 7 dagen van je suikerverslaving af kan komen. Het is heel simpel en gemakkelijk om er “GEWOON” en ineens, pats boem, zonder uitzondering mee te stoppen.

“Do I need to say more” 

Wat doet suiker eigenlijk met je lichaam?

Jouw lichaam wil maar één ding en dat is de gehele dag in BALANS zijn. Nou willen wij zelf niets liever dan dit. Ik zie en hoor het overal staan: kom in balans, vind de kracht in jezelf door in balans te komen, vind de rust door… en kom in balans.

En wat bieden ze je aan bij zo’n workshop of training? Een lekker koekje, chocolaatje etc. want je hebt energie nodig?

Nee en ja, je hebt absoluut energie nodig, maar dan wel energie waar je lichaam iets mee kan. Dus Fruit, Groenten of Eiwitten, geen loze energie zoals geraffineerde suiker.


H
et zal je misschien al duidelijk zijn dat ik mij hieraan groen en geel erger.

Waar waren we: oh ja, BALANS van je lichaam. Wat je ook doet en wat voor troep (bewust of onbewust) je in je lichaam stopt, jouw fantastische lichaam ruimt dit op en zorgt dat je er weinig van merkt. Tot op zekere hoogte welteverstaan, je lichaam en je systemen raken ook een keer op.

Elke keer als je een “onschuldig” snoepje eet raak je uit balans. Je suiker spiegel schiet omhoog en je lichaam moet hard aan het werk om dit drama op te lossen. Je lichaam ziet de geraffineerde suiker als gif, en dat moet uit het lichaam. Het wil immers weer in balans komen. En zoals eerder gezegd, het lichaam kan dit, maar het vergt ontzettend veel energie.
Dus je raad het al, na dat snoepje en de verspilde energie om het op te ruimen, raak je wéér uit balans. Dit keer is je suikerspiegel juist gedaald waardoor je je slap, naar, duizelig, trillerig of hongerig wordt.

En NEE, dit betekent niet dat je nog een snoepje moet nemen omdat je energie nodig hebt!
Je hebt inderdaad input nodig om alle verspilde energie aan te vullen, maar niet weer dat snoepje want dan zit je over een uur weer in het zelfde cirkeltje. Wat je wel nodig hebt op dat moment zijn suikers die niet snel opraken, die je suikerspiegel niet zo uit balans trekken.

Na al mijn strenge woorden ga ik je natuurlijk ook vertellen wat je dan wel kan eten op het moment dat je energie nodig hebt 😉
Een goede bron van energie waar je lichaam iets mee kan zijn eiwitten. Denk hierbij aan een eitje, rauwe noten, chocola van minstens 85% cacao, avocado.

Het afkicken zal moeilijk zijn en je zal waarschijnlijk toch trek hebben in zoetigheid. Pak dan een stukje fruit. Vul dit wel aan met groenten en eiwitten want die houden je in balans.

Dus, hoe blijf je in balans?

– Eet geen geraffineerde suikers
– Eet altijd eiwitten bij je maaltijd, dus ook bij je fruit

Zonder dat je het misschien weet zitten er in heel veel bewerkte en kant-en-klare producten toegevoegde suikers. Dit is een gemeen trucje van fabrikanten om je het eten lekker te laten vinden, waardoor je verslaafd raakt (blijft) en er meer van gaat kopen.
Kijk daarom altijd goed de ingrediënten na op het etiket. En let goed op, want er zijn een hoop schuilnamen voor suiker (nog zo’n gemeen trucje). O.a. Fructose of fruitsuiker, dextrose, sacharose. Voor alle schuilnamen zie de printversie hieronder aan de pagina. 

Tot slot, als je suiker wil eten, kies er dan zelf heel bewust voor. Dus niet een bewerkt product van de fabriek met hun verborgen suikers.

En hoe kom je nou van je suiker verslaving af?

Gewoon niet eten. Het is een verslaving en er is niets zo moeilijk als van een verslaving afkomen. Maar geloof me, het is ZO de moeite waard!

Dus nu ‘cold turkey’ van die suiker afblijven! Zet voor jezelf eens een doel van twee weken. Schrijf aan het begin je vage klachten op (denk aan het lijstje wat ik eerder beschreef) en schrijf aan het einde van de twee weken op waar je dan nog last van hebt. Waarschijnlijk zal de lijst na de twee weken een stuk korter zijn. Dat zal het gegarandeerd makkelijker maken om het vol te houden.

Als klap op de vuurpijl zal je ook nog eens afvallen als je stopt met de suiker

Ps:  – rauwe noten zijn heel goed voor je, maar als je ze de hele dag door eet dan kom je er wel van aan. Als je dit niet erg vind, gewoon heerlijk blijven eten.
– Pinda’s vallen niet onder het kopje rauwe noten tenzij je ze zelf pelt.

Mochten er nog vragen zijn, of andere zaken zijn waarmee ik je kan helpen als het gaat om van je suiker af te komen of gezonde voeding neem dan gerust contact met mij op.

Gratis resultaat sessie. 

  • Eén op één resultaten sessie van 20 minuten via skype.
  • Ik geef je in deze gratis sessie minstens twee gouden tips die er voor zullen zorgen dat deze paar dagen niet ook jouw hele maand bepalen.

Graag help ik je verder met je fysieke klachten en om een gezond- en klachtenvrij leven te bereiken.

Kun jij wel wat hulp gebruiken? Boek dan hier: http://www.gezondbegin.nu/gratis-resultaat-consult-sessie/ een gratis resultaat-sessie van 20 minuten via Skype of per telefoon. Iedere week selecteer ik vijf aanmeldingen met wie ik dit gesprek zal plannen.

Nogmaals succes met de tips, hopelijk gaan ze je helpen.

Ik hoor graag van je.

Liefs & Vitaliteit,

GezondBegin,


Donwload hier de printversie van deze pagina en krijg extra de PDF printversie van alle namen van suiker.

Bronnen:
¹ A. Albarda, Ambar Albarda beantwoord
² Idem