Wanneer kan je het beste ontbijten?

Heeft jouw lichaam echt al vroeg brandstof nodig?

Als ik voor elke ontbijt-ik-goed-vraag een euro had gekregen, dan was ik nu klaar met werken 😉

“Janneke, ik ontbijt niet, is dat goed?”

“Ik eet alleen fruit in de ochtend, is dat goed?”

“Ik neem één boterham ‘s ochtends, anders haal ik de lunch niet, is dat goed?”

“Wat is het beste ontbijt? Ik neem elke ochtend een Yakult. Dat is perfect toch?”

Nou gooi die Yakult maar meteen weg, het is een flesje suiker waar je weinig aan hebt 😉

Zoals ik al vaker heb gezegd en ook in mijn vorige mail ‘Luister naar jouw lichaam’: er is geen perfect dieet, want elk lichaam is anders. Gelukkig maar, want zo hebben we allemaal verschillende mensen op onze mooie aarde rondlopen.

Ik vertel je weer iets technisch over het lichaam, zodat je voor jezelf een mooie en goede keuze kan maken, en ik geef een tip: laat los wat hoort, maar doe wat goed voelt.

Feitje 1: 

Zoals ik in mijn vorige mail al vertelde vasten wij in de nacht en is ons lichaam dan een grote schoonmaak aan het houden. Deze schoonmaak gaat door tot op het moment dat wij eten. In het Engels heet dit ook super mooi ‘Het breken van het vasten’: ‘Breakfast’.

Dus op het moment dat je eet, stop je dus het vasten van je spijsvertering en je schoonmaak.

Hier kan je rekening mee houden; stel je bent laat gaan slapen of je hebt nog laat wat gegeten. Dan krijgt jouw schoonmaakploeg korter de tijd om alles te doen, en nee daardoor gaan ze niet sneller schoonmaken. Alles gaat in het lichaam precies zoals zij het willen en op hun eigen tempo. Als jij dan wat later begint met eten dan normaal, dan verleng je dus het schoonmaken.

Feitje 2: 

Ontbijt als een koning. Klopt als een bus, maar net zoals bij de nieren is het niet fijn voor je spijsvertering dat dit in één keer naar binnen wordt geduwd. Zoals ik ook al in mijn vorige mail vertelde, duurt de ochtend tot 12:00. Dus alles wat jij als voor 12:00 eet, wordt meegerekend als je ontbijt. Is dat nou even handig.

In de ochtend hebben we de meeste brandstof nodig, daarom is het, als je van veel eten houd, handig om dat allemaal voor 12:00 te doen. Zodat je lichaam al die genuttigde brandstof kan omzetten naar energie voor de gehele dag.

Want in de ochtend heeft je lichaam de meeste energie en zo ook je spijsvertering. Dus in de ochtend heeft hij de meeste energie om al je eten goed te verteren.

Oké , wat is dan het beste om te eten?

Een vergelijking 

Nou, als jij je vloer net helemaal schoon hebt geboend, dan gooi je daar ook geen motor olie overheen. Gekke vergelijking zou je denken, maar met ons lichaam doen we dat wel. Als jij je vloer zo schoon ziet, zou je er eerder een beschermlaag overheen doen en tegen iedereen zeggen ‘Schoenen uit voordat je naar binnenkomt’.

Boterham met pindakaas, kaas, jam, chocopasta, pannenkoek met stroop etc is allemaal motor olie voor je lichaam.

Je zou er eerder nog wat extra schoonmaakmiddel aan toe willen voegen en dat is een heerlijk klein glas groente sap zonder vezels (die vezels eet je als het goed is later op de dag wel). Zodat je lichaam zich niet druk hoeft te maken om de vezels en weinig energie hoeft te verbruiken om de vitamines en mineralen uit de groenten te halen. Ze kunnen de stoffen heerlijk meteen gebruiken, opnemen en naar al je cellen vervoeren.

“MAAAAR oh JANNEKE, je bloedsuikerspiegel dan??”

Echt serieus? Maak je je daar ook zorgen om als je tóch dat ene taartje eet, want ja anders is het leven saai?

Zoals ik al schreef: je ontbijt duurt tot 12:00. Na je heerlijke kleine groente sapje (en dus niet zo’n mega groot glas, want tja je bloedsuikerspiegel hé ;-)), neem je een heerlijk goed ontbijt waar je darmen dol op zijn.

Denk bijvoorbeeld aan overnight oatmeal (met havervlokken gemaakt) en een budwigpapje (op basis van geit en of schaap yoghurt: google het maar). Deze zijn echt fantastisch voor je darmen, ze zullen je dankbaar zijn.

Het gaat vooral om de combinatie en de bereiding. Doordat je ze een nacht van te voren maakt, komende de slijmvliezen van de producten vrij en er komen goede bacteriën bij.

Niet te veel natuurlijk, want het staat maar één nachtje in je koelkast. Het gaat echt om de combinatie. Zo zit er bij beide recepten lijnzaad (liefst hele lijnzaad de avond ervoor breken en nooit een hele pot lijnzaad preppen dan gaat de olie eruit en de zaden gaan oxideren) en citroensap. En de combi met de yoghurt en/of havervlokken zorgen er dus voor dat je echt een goed slijmpapje krijgt. Nee, het is echt geen slijmerige bedoening hoor. Je kan het lekker maken met wat kaneel, fruit en/of honing/maple siroop. Maar wat je dan eigenlijk eet, is een echt vullend ontbijt en slijmvliezen. Die slijmvliezen versterken je darmwand. Nou, dan heb je twee vliegen in één klap.

Mocht je nou na je sapje en slijmvlies ontbijtje nog honger hebben, dan mag en kan je nog steeds wat eten zolang het nog geen 12:00 uur is. Een heerlijk stukje fruit met een klein handje noten bijvoorbeeld. Super toch!

Nu hoor ik je denken: ‘en mijn brood dan?’. Ach, gooi dat brood toch eens de deur uit! 😉 Lees mijn blog nog maar eens over wat tarwe met je darmen doen. Maar wil je het echt eten, dan kan je een sneetje zuurdesembrood nemen met wat geitenkaas, plakjes komkommer en wat alfalfa. Je mag het zo lekker maken als dat je zelf wilt.

Voor de niet ontbijters… Geen enkel probleem: kijk eens of je een groente sapje wel lekker vind. En dan stel je je ontbijt gewoon wat uit. En eet je pas om 10:00 of 11:00. Je lichaam is blij met de lange schoonmaak.

Ik wens jou nog een mooi en heerlijk koningsmaal.

Wil je de recepten hebben, dan kan je ze hier downloaden voor maar €2,50!

Lieve ontbijt groetjes,

Janneke