Waarom word je zo moe na het eten?

Heb jij je ook wel eens afgevraagd waarom je vaak zo moe wordt na het eten? 

Laat me dit even aan je uitleggen. 

Ons lichaam heeft twee verschillende systemen:

Het parasympatische oftewel het motorische systeem, en het sympathische systeem – je spijsverteringssysteem. 

Ingewikkelde woorden, maar eigenlijk is het heel simpel. Lees maar snel verder. 

Deze twee systemen zorgen er samen voor dat jouw lichaam naar behoren functioneert. Het enige punt is dat ze niet kunnen samenwerken, net als water en vuur. En daar moet jij rekening mee houden. Dat is alles! 

Maar hoe?

Om uit te leggen hoe het menselijk lichaam werkt maak ik altijd de vergelijking met heel vroeger; de prehistorie.

In die tijd waren de taken heel duidelijk verdeeld: de vrouw zorgde voor het huishouden (oftewel de grot netjes houden) en de kinderen, en verzamelde besjes. De man deed het zware werk: jagen.

Klik hier om alle deze tips per PDF te krijgen

Lichamelijk gezien was deze man eigenlijk heel erg lui. Ik noem hem ook wel de ‘luie holbewoner’, en zo kun je je lichaam ook zien. Deze prehistorische man spaarde namelijk al zijn energie voor het moment dat hij die het hardst nodig had; zodra er een dier voorbij kwam waar het hele gezin of zelfs de hele gemeenschap van kon eten, dán pas kwam deze man in actie. Bij deze actie gaf hij al zijn energie, het kon namelijk wel dagen duren voordat hij het dier te pakken had. Op zijn actie-moment stond zijn lichaam AAN en was hij in de fight modus

Gedurende de jacht gebruikte hij heel veel energie en had hij geen tijd om veel te eten, te zoeken of laat staan even lekker pannenkoeken te gaan staan bakken.

Al zijn energie werd verbruikt door zijn motorische systeem, oftewel het sympatische systeem. 

Als het motorische systeem in werking gaat gebeurt het volgende: je hart gaan sneller slaan om bloed sneller te kunnen rondpompen en naar je grote spieren te sturen, je pupillen zijn groter, er gaat meer bloed naar de hersenen. De productie van maagsappen en speeksel wordt geremd, en de blaas en darmen zijn ontspannen. 

Het is namelijk essentieel dat op zo’n moment je spijsverteringssysteem UIT staat. Je zit er namelijk niet op te wachten, terwijl je als een malle achter een dier aan het aanrennen bent, om even een time-out te moeten nemen zodat je even lekker kunt gaan zitten poepen. Dit is meteen ook de reden waarom veel hardlopers tijden hun marathon diarree krijgen of waarom een vrouw tijdens de bevalling haar darmen leegt. We hebben niet voor niets de uitdrukking ‘in je broek poepen van angst’! In een angstige of spannende situatie heeft het motorische systeem al je aandacht nodig en blijft er dus geen energie over om jouw voedsel te verteren in het spijsverteringssysteem. 

Maar hoe zit het dan met de vraag waar ik deze blog mee begon: waarom word je moe na het eten? Als je in gedachten houdt wat ik net heb uitgelegd, namelijk dat het lichaam geen twee dingen tegelijk kan, dan begrijp je denk ik al waar ik naartoe wil. 

Als het spijsverteringssysteem AAN is gaat het motorische systeem UIT. 

Het motorische systeem (parasympathische systeem) heeft betrekking op alles wat gebeurt in het lichaam als je in beweging bent.

Het spijsverteringssysteem (sympathische systeem) treedt in werking wanneer je gaat eten; je hart gaat minder snel pompen, je pupillen worden kleiner, er gaat minder bloed naar de hersenen toe. Je neoslijmvliezen en de productie van maagsappen en speeksel worden geactiveerd, de afgifte van insuline wordt geactiveerd, je blaas trekt samen en je darmen worden actief. Ook de endeldarm wordt ‘aan’ gezet, oftewel de ontlasting komt op gang.

Je lichaam heeft heel veel energie nodig om je eten te kunnen gaan verteren en aan de slag te kunnen met de stofwisseling. 

Dus, als je lichaam geen twee dingen tegelijk kan, dan is het heel simpel: staat het ene systeem AAN, dan moet het andere systeem UIT. 

Mensen die al een slechte spijsvertering hebben (lees: zwakke darmen, maagproblemen, chronische darmziektes, maar ook hormoonproblemen) hebben hier extra snel last van. 

Bij deze mensen kost de spijsvertering nog meer energie dan bij ‘gezonde’ mensen. Wanneer zij eten, heeft het lichaam heel veel energie nodig. Als ze niet genoeg zorgen voor rust tijdens en na het eten om daardoor het spijsverteringssysteem de kans te geven om zijn werk te doen, gaat het mis. Zij kunnen dan extreem moe worden of zelfs last krijgen van iets wat we ‘coma-moeheid’ noemen: je wordt dan zo moe dat je helemaal niks meer kunt en als een blok in slaap valt. Vaak is dit maar krap een half uurtje, waarna je wakker wordt met energie voor tien. 

Wat er namelijk op dat moment in je lichaam gebeurt; je lichaam kan de twee systemen niet tegelijkertijd draaiende houden, en het voedsel moet eerst verteerd worden want dat kan niet in je maag blijven hangen. Dus je lichaam, ingenieus als het is, zet als het ware gewoon het lampje uit bij de gastheer (het lichaam dus), zodat alle energie beschikbaar is voor de vertering.

Denk maar eens aan het kerstdiner: het komt regelmatig voor dat het helemaal niet zo’n latertje wordt, want iedereen gaat bijtijds naar huis omdat hij na het eten helemaal instort. Met kerst eten we over het algemeen veel meer, veel vetter, drinken meer alcohol dan ons lichaam van ons gewend is. Na de maaltijd gaat het lampje uit, en ga je naar huis, of even ‘uitbuiken’ en dan weer verder naar het dessert. 

Herkenbaar? Dan geef ik je graag een aantal tips waar je echt wat mee kunt!

  1.  30 minuten wandelen voordat je gaat eten. Hey, Janneke, wacht even – wandelen ná de maaltijd is toch juist goed?! Ja klopt, mits je darmen goed werken. Als dit niet het geval is dan moeten we zorgen dat het motorische systeem zoveel mogelijk uit staat tijdens en na het eten. Dus wil je een wandeling maken, doe dit dan vóór de maaltijd. Dit helpt ook nog eens om je darmen alvast een klein beetje aan te zetten. En met wandelen bedoel ik gewoon wandelen, zoals wanneer je je hond zou uitlaten. Niet te gek en niet te snel.
  2. Eet in rust en neem de tijd voor je maaltijd. Dus niet achter je bureau, lopend op straat, tijdens het autorijden of aan een drukke tafel met je collega’s. Klinkt ongezellig, maar je zult merken dat het werkt. 
  3. Sta niet direct op na het eten, maar blijf nog even lekker rustig zitten. Als je de tijd ervoor hebt, het liefst een half uur. Natuurlijk krijg je op je werk meestal maar een half uurtje pauze, maar denk er gewoon aan dat je niet meteen weer vol in de startblokken gaat staan. 
  4. 4) Drink niet tijdens het eten. Pas een half uurtje na je maaltijd kun je het best weer wat drinken. Dit zorgt ervoor dat je darmen de tijd krijgen om eerst te focussen op het voedsel en niet ook tegelijkertijd met dat vocht aan de slag moeten en je nieren moeten gaan activeren. Als je medicatie moet innemen tijdens het eten, doe dit dan met 100-150 ml water.
  5. 5) Eet voedzaam maar niet te zwaar. Pasta of een bruine energie kosten veel meer energie om te verteren dan een salade met avocado en geitenfeta.
  6. 6) Wacht met eten als je net flink gesport hebt. Eet pas een half uur tot drie kwartier na een zware training zodat eerst het motorische systeem tot rust kan komen en er tijd is om je spijsverteringssysteem aan te zetten. 

Klik hier om alle deze tips per PDF te krijgen

Dus heel in het kort: 

Eet niet als je beweegt en beweeg niet als je eet. 

En dank daarbij aan die luie holbewoner 😉

Is deze situatie nou echt op jou van toepassing, heb je hier echt last van en wil je hulp om dit aan te pakken? Neem dan gewoon even contact met mij op en vraag een gratis sessie aan. Ik kan je beloven dat zelfs die kennismakingssessie al heel waardevol voor je zal zijn, want ik geef het liefst meteen al tips en kennis weg waar je al direct wat mee kunt doen.

Fijne gezonde darm groetjes,

Janneke de Boer

GezondBegin