Vet je darmen in?

Vet je darmen in! Waarom vraag je je af?
Je maag-darmslijmvliezen hebben dagelijks hun portie gezonde vetten uit je voeding nodig. Voedingsvetten zijn een bron van de vetoplosbare vitamines ADEK. Deze vitamines worden onder andere gebruikt bij de opbouw en het herstel van je darmslijmvliezen.

En …
Daarnaast bevatten gezonde vetten de zogenaamde essentiële vetzuren. Dit zijn vetzuren, die je lichaam niet zelf kan aanmaken en niet opslaat. Deze heb je dus elke dag nodig via je voeding.

Wist je dat:

je gemiddeld 1 liter vet (olijfolie, sesamolie of een andere plantaardige olie) per maand nodig heeft? 🤭

Gezonde vetten zijn heel erg belangrijk voor je lichaam!

Ik zal er vier voor je beschrijven:

 1. Voor gezonde celmembranen! Deze celmembraan moet je eigenlijk zien als de vestingmuur óm je cellen heen, en die moet goed kunnen functioneren. Gezonde celmembranen zorgen voor een goede celcommunicatie, waardoor je stofwisselingsprocessen optimaal verlopen.
 2. Oxidatieproducten: dit zorgt ervoor dat de gifstoffen uit je lichaam verdwijnen. Je lichaam doet dat via je gal en je urine. Als deze oxidatieproducten, ook wel vrije radicalen genoemd, vrij worden gemaakt, reageren zij op hun beurt weer met je lichaamscellen en beschadigen deze. Je lichaam doet zijn best om deze vrije radicalen zo veel mogelijk onschadelijk te maken. Je lever maakt veel van deze vrije radicalen onschadelijk dat doet hij met behulp van gezonde vetten de omega 3 en 6 en met gebruik van diverse vitamines en mineralen.
 3. Het afremmen van ontstekingsreacties: functioneert jouw lever niet helemaal optimaal en is hij niet helemaal in staat om je afvalstoffen weg te werken, dan ontstaan er acute of chronische ontstekingen. Omega 3 remmen deze ontstekingsreacties. Omega 3 voorkomt o.a. maagdarmontstekingen. Vooral Borrageolie (GLA) is nodig voor een goede slijmvliesopbouw.
 4. Vetten activeren je gal afgiften vanuit je galblaas naar je dunne darm toe. En dat is maar goed ook dat hij dit doet want: Vetten prikkelen je gal om zijn galsappen uit te scheiden in je dunne darm. Daar word je gal gebruikt om je vetten te helpen verteren.

Gal kan je zien als een soort afwasmiddel voor je dunne darm. Zoals bij een zeer vette pan die afgewassen moet worden. Met je galsap worden tegelijkertijd afvalstoffen via je ontlasting afgevoerd. Dus het is belangrijk om je gal productie te prikkelen zodat afvalstoffen eruit kunnen.

En dit doen ze ook:
Daarnaast geven je galsappen het seintje aan je dikke darm door dat zij je ontlasting naar de uitgang moeten brengen.

Samengevat: Gezonde vetten zorgen, via je galafscheiding, voor een goede ontlasting. 

Als je leest wat goede vetten voor je lichaam doen, dan begrijp je waarschijnlijk ook al wel wat foute vetten met je lichaam doen.

Het foute vetten-effect
Foute vetten hebben een negatief effect op je lever en dus op je gehele gezondheid:

 1. Ze verstoren je celmembraan
 2. Ze belasten je lever
 3. Bevorderen maag-darm en andere ontstekingen

Wat zijn de foute-vetten?
Foute vetten zijn natuurlijk:

 • Geraffineerde olie en vetten: koekjes, gebak, zoutjes en snacks
 • Transvetzuren: frituurvet, gebak, koek, snacks en zoutjes
 • Te veel verzadigde vetten: roomboter, cacaoboter, palmpitolie, vet uit kaas, rund- en varkensvlees, producten met geharde plantaardige vetten
 • Warm geperste olie
 • Oliën verkregen uit extractie met chemische oplosmiddelen

Help, wat is dan wel een goede olie?

Zorg dat je een koudgeperste biologische olie koopt in een donkere fles, zorg er ook voor dat de olijfolie geschikt is om in te bakken. Dat staat op de verpakking.

Olijfolie die goed is heet ook wel: extra vierge of extra Virginie olijfolie.

Milde olijfolie is door de raffinage zijn geur- en smaakstoffen, vitamines, komen en slijmstoffen kwijt. Die je juist nodig hebt.

Bij veel van mijn klanten (eigenlijk bij allemaal) zijn de slijmvliezen aangetast in hun spijsvertering. Deze hebben ze juist nodig voor weer een goede opbouw van hun gezondheid en weerstand. Daarom krijgen ze van mij eigenlijk allemaal het advies:

 • Minimaal 1 x per week vette vis eten
 • Houd je hier niet van dan adviseer ik ze dagelijks plantaardige olie te nemen, waarin de goede verhoudingen zitten van de omega 3-6-9 vetzuren.

Om er dus voor te zorgen dat hun ontlasting beter wordt en dat hun immuunsysteem versterkt word en dat hun slijmvliezen weer geheeld word.

Je kan deze zelf maken of kopen.

Ik adviseer altijd de ‘Aman Prana Happy Perilla special Okinawa oli’ met het geel rosé label. Ik adviseer ze dan ook om minimaal 1 tot 2 thl per dag deze olie koud te gebruiken, dus bijvoorbeeld door je smoothy heen of door je yoghurt.

Als je dit doet dan hoef je daarnaast eigenlijk geen visolie suppletie te slikken. Daarnaast is het belangrijk dat je je eten kookt in goede bakolie; zoals olijfolie of kokosolie. Belangrijk daarbij is dat je echt afwisselt in je olie gebruik, dus koop verschillende merken.

En hoe zit het bij jou? 

Hoeveel olie gebruik jij eigenlijk in een maand?

Wil je nou weten hoe we jouw vet inname kunnen optimaliseren?

Boek een gratis consult bij mij, dan kijken we samen hoe we een plan kunnen opstellen om jouw lichaam weer helemaal gezond te krijgen. https://www.gezondbegin.nu/gratis-sessie/

Ik ben fan van deze twee merken waarin ik bak: gkazas olijfolie https://gkazas.com/shop/

Olivarera olijfolie https://olivarera.nl/product-category/olijfolie/

Aman Prana Happy Perilla special Okinawa oli

https://www.superfoodstore.nl/natuurvoeding/ingredienten/olien/okinawaolie/aman-prana-happy-perilla-special-okinawa-olie-500-ml?channable=401492696400323236303523&gclid=Cj0KCQiA1KiBBhCcARIsAPWqoSrrAMAxASCg8tuslG_5hgITeveRwQGxTlpNhI_oGdTF3qum1QYIERIaAlENEALw_wcB

En hou je darmen vet.

Met vriendelijke darmflora groetjes,

Janneke