Vegetarisch wel of niet? Of toch gewoon een flexitariër?

Vegetarisch wel of niet? Of toch gewoon een flexitariër?

Waar je ook voor kiest, zorg dat het goed doet en voelt voor jou. Ik ben zelf jaren geleden een hele tijd gestopt met vlees eten, dit na twee maanden paleo te hebben gegeten. Jeetje, wat voelde ik mij beroerd na het eten van zó veel dierlijke eiwitten. Mijn paleo-experiment was nog vóór mijn studie tot orthomoleculair therapeut.

Ik werd rigoureus vegetariër en raw food eter. Jep, je leest het goed, van het ene uiterste naar het andere uiterste. Toch heeft dit mij geholpen om te komen waar ik nu ben in mijn leven.

fijn, ik was een zeer slechte vegetariër want ik lette niet goed op mijn eiwitten en at hier en daar wat nootjes als zijnde vleesvervanging.
Ik begon een typische grauwe gelaatskleur te krijgen. Niet de bedoeling natuurlijk. Daarbij bevestigde dit alleen maar de kritieken van anti-vegetarische mensen.

Toen heb ik onderzoek gedaan en geleerd dat dat grauwe kleurtje helemaal niet nodig is, dat je juist gezonder kan zijn door minder vlees en dierlijke producten te eten. Je kan namelijk heel makkelijk en simpel genoeg eiwitten op een plantaardige manier binnen kan krijgen. Alleen je moet even weten hoe.

Ben ik sindsdien 100% vegetarisch en rawfood eter? Nee, dat niet. Ik ben, zoals ze het zo mooi noemen: een flexitariër. Zo’n twee à drie keer in de maand eet ik vlees, en dan kies ik voor biologisch, grasgevoerd vlees en eet gekookt en raw food door elkaar. Zie onderaan de pagina enkele tips waar ik mijn vlees koop.

Vind je dit goed klinken? Dan is deze manier van eten misschien ook wel iets voor jou.

Als je geïnspireerd bent geraakt en ook vegetarisch (of minder vlees) wil gaan eten, let dan wel goed op dat je niet dezelfde fout maakt als ik destijds en de goede eiwitten binnen krijgt!

Elke maaltijd moet bestaan uit groenten en goede eiwitten.

Goede plantaardige eiwitten zijn bijvoorbeeld avocado, tarwe, rijst, linzen, bonen en een eitje.

Echter zijn plantaardige eiwitten niet altijd compleet. Om wel complete eiwitten binnen te krijgen moet je gaan combineren.
Nou hoef je dit natuurlijk niet zelf uit te gaan zoeken want dat heb ik al voor je gedaan. Ik heb hiervan ook een PDF gemaakt die je onderaan kan downloaden.

Wil je meer weten en geïnspireerd raken over goede voeding? Op Netflix zijn een aantal goede documentaires te vinden over eten, gezondheid en milieu.

Mijn top 3 is:

1. Cowspiracy (voornamelijk over de impact op het milieu)
2. Forks over knives (voornamelijk gericht op gezondheid en goed wetenschappelijk onderbouwd)
3. Food choices (pakt alle elementen kort maar krachtig aan)

Wat ik ook nog een super film vindt over dit onderwerp is Food Inc. Helaas staat deze niet meer op Netflix. Maar als je deze op de een of andere manier weet te vinden is het zeker de moeite waard om te bekijken. Deze docu’s zetten perfect op een rijtje waarom het beter is om minder vlees te eten.
Veel kijkplezier!

Hoe maak je plantaardige eiwitten compleet, en waarom?

Niet alle plantaardige eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren. Waar het ene eiwit het aminozuur lysine mist, heeft het andere het in overvloed. Dat is wat we incompleet noemen.
Daarom is het van belang je maaltijd of snack uit verschillende soorten voedsel te laten bestaan.

Hiervoor heb ik een handige tabel voor je gemaakt.
Combineer een product uit kolom 1 met een product uit kolom 2 en je hebt een compleet plantaardig eiwit op je bord liggen.

Klik hier voor de download versie van de plantaardige eiwitten kaart

Enkele tips:
Producten die een hoge concentratie eiwitten bevatten zijn peulvruchten, linzen, noten en granen.
Spirulina, quinoa en soja(bonen) zijn producten die wel al compleet zijn. Zij bevatten wel alle essentiële aminozuren.

Let op met soja! Kies liever voor tempeh of miso(soep). Met tofoe is te veel gerommeld.
Sojabonen kun je ook zelf kopen, wellen en koken.
Kies ook liever niet voor ‘zuivelproducten’ gemaakt van soja, want gek genoeg zijn deze veel minder gezond. Soja wordt veelal genetisch gemanipuleerd, kies daarom altijd voor de biologische variant.
Eet minstens één portie bonen per dag.
Adukibonen, schijnen helende kwaliteiten te bevatten, daarnaast bevatten ze vezels, mineralen en 6 verschillende b-vitamines. Ook stimuleren ze de vetverbranding, verhoogt het je metabolisme en ontdoet het je lichaam van overtollig vocht.
Een geweldige boon als je gewicht wilt verliezen of gezond wilt zijn.

Hier Koop Ik Mijn Vlees.

Als ik mijn vlees koop doe ik dat bij de biologische slager op de Scheveningse markt bij Chris Dammers en dan vraag ik altijd naar het gras gevoerde vlees http://www.uwbiologischeslager.nl/

of ik koop het online bij een boer die echt liefde voor zijn kudde heeft  https://schotsehooglanders.nl/