Tegenslag accepteren is goed voor je lichaam

Tegenslag accepteren is goed voor je lichaam 

Na een lange tijd weg geweest te zijn, ben ik weer terug. 

Ik ben heerlijk op vakantie geweest, waar het, ondanks met 15 man in een klein huisje, zo kalm en rustig was. Het was echt een serene rust. 

Ik ga er met alle liefde heen en meer heb ik dan ook niet nodig. Het huisje van mijn oom en tante op het platteland in de Morvan in Frankrijk. Er was genoeg te doen, ze hebben een groot stuk land en een zwembad waar al 2 jaar niks aan gedaan was door de lockdown.

Elke ochtend wakker worden door de geluiden van de koetjes, met je blote voeten door de dauw lopen. De natuur je lichaam echt laten aanraken, de zon of de bewolking zien opkomen. De regen zette ons ook niet binnen neer. Echt even terug naar de natuur. 

Dan merk je eigenlijk dat je niet zoveel nodig hebt. De eerste dagen was er zelfs weinig stroom, geen warm water, nauwelijks telefoon bereik: dus we gingen een boek lezen en goede gesprekken voeren. 

Geef mij maar een kettingzaag, dan ben ik helemaal in mijn element.

Met een grote kettingzaag de bomen snoeien, met mijn lieve nichtjes bloemetjes plukken om er tincturuurtjes en olie’s van te maken. Na een roerig en zwaar jaar bij mij privé, was ik daar wel aan toe. En ik merk dat ik daar eigenlijk nog wel wat langer had mogen zitten om op te laden 😉

Echter er is een grote tweestrijd hierin in mijn lichaam: als ik daar ben mis ik ontzettend de zee en als ik hier ben mis ik ontzettend de natuur, de stilte en de rust. 

Want wat is het dan ineens weer druk hier in NL. Je voelt meteen de spanning van anderen om je heen, je kan horen waar de gesprekken over gaan. Want eerlijk is eerlijk: in het Frans lukt het mij net om een theetje te bestellen haha 😆. Dan merk je echt ineens hoeveel triggers er om je heen zijn in een stad. En wat doe je daaraan? 

Eigenlijk helemaal niks en gewoon accepteren. En die acceptatie duurt bij mij nu wel iets langer dan normaal, ik merk dat ik mij er tegen verzet en het allemaal een beetje vervelend vind ☺️. 

Maar ik weet dat, op het moment dat je het accepteert, het allemaal veel makkelijker voor je wordt. Zo sprak mijn oom er ook over op onze vakantie, die man heeft positiviteit denk ik echt uitgevonden! 

Zo’n 30 jaar geleden kreeg hij een ongeluk waarbij hij verlamd raakte en in een rolstoel terecht kwam. In plaats van te gaan zitten huilen en kijken naar wat hij allemaal niet kon, ging hij kijken naar wat nog allemaal wél kon. 

Zo kocht hij het huisje in Frankrijk, ging nog heel vaak op reis, deed zelfs nog aan skiën. In de afgelopen 30 jaar heeft hij vaak in het ziekenhuis gelegen met botbreuken en weet ik het allemaal niet meer. Helaas bracht hij de afgelopen 2 jaar voornamelijk door in het ziekenhuis met een verschrikkelijke wond aan zijn been wat maar niet heelde. Uiteindelijk hebben ze zijn been geamputeerd. 

Je zou dan denken dat zijn moed wel in zijn schoenen zakt. 

Natuurlijk is dat ook wel eens gebeurt. Maar als ik er naar vroeg zei hij: “Op zo’n moment heb je er niks aan om dat te doen. Heb vertrouwen en accepteer de situatie en maak er wat moois van.”

Woowwwww. 

Op de vakantie brak hij weer zijn been (zijn enige been) die hij nog heeft en natuurlijk maakten wij ons zorgen of dit niet weer 2 jaar ziekenhuisbezoek zou worden. En wat als er weer geopereerd moet worden en die wond heelt ook niet. Bij ons kwam het trauma van de afgelopen 2 jaar weer terug. Waarbij ik vroeg zou je het weer zo lang doen of meteen je been amputeren, maar nee dat wilde hij niet. Want dan is hij helemaal zijn balans in de stoel kwijt. Waarop wij vroegen: hoe ga jij nu eigenlijk om met deze nieuwe situatie? Waarop hij 1 woord zei wat bij ons allemaal binnen kwam (nou ja 2 woorden dan): ‘Gewoon accepteren’. 

Gewoon accepteren!!!

Gewoon accepteren en vandaaruit het beste ervan maken. En als je de situatie niet fijn vind kijken hoe je er een oplossing in kan vinden. Maar natuurlijk wel met de de acceptatie dat je situatie niet fijn is. 

Ik weet het, het is een moeilijke opgave, maar als je de acceptatie hebt gevonden en voelt dan zal je zien: het gaat weer stromen en je voelt je veel fijner. 

Dit is natuurlijk ook wat ik met mijn klanten doe: eerst de situatie accepteren en daarna kijken wat we eraan kunnen doen. 

Een kleine up date en inspiratie mail is het geworden. Laat het je inspireren en stel jezelf de vraag: waar loop ik tegenaan en wat kan ik daarin accepteren. 

Telkens als je weer tegen het genoemde probleem aanloopt zeg dan tegen jezelf ‘accepteer het’. En je zal zien dat je het probleem anders ervaart. 

Ik ga het ook doen en ik ga het accepteren dat ik niet meer op vakantie ben 😉 en accepteren dat de dingen gewoon zo zijn als dat ze zijn. 

Heb een hele fijne week

Liefs Janneke 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en

ontvang wekelijkse mooie tips voor gezonde darmen & 10% korting op de online curuse!