Weet Jij Wat Suikers Met Jouw Hormonen Doen?

 
In navolging van mijn vorige geplaatste blog berichten over dat suikers heel erg slecht voor je zijn.
Ik sprak daarin over het feit dat suiker je ‘uit balans’ brengt. Echter zegt dit veel mensen nog weinig. Ja, het kan betekenen dat je je ongemakkelijk voelt of je kan de woorden letterlijk nemen: namelijk dat je omvalt omdat je uit balans bent.

Suikers hebben heel veel invloed op je hormonen, GOEDE- én SLECHTE invloed. Goede suikers heb je nodig voor energie aanmaak in je cellen. Je cel gebruikt deze energie onder andere voor zichzelf, de afvoer van giftige afvalstoffen die je niet meer nodig hebt en voor alle andere processen in ons lichaam die energie nodig hebben zoals lopen, staan, wakker zijn, eten, je warm houden etc. Ja, al deze vanzelfsprekende handelingen kosten je lichaam energie.

Let dus goed op je energiehuishouding anders word je moe 😉

Teveel Aan Energie:

Als je nou een teveel aan energie hebt (ja, ook dit gebeurt dagelijks) wordt je energie opgeslagen in depots*: Vooral in je lever en je spieren. Als echter de depots van je lever en spieren vol zijn of als de maaltijd heel veel extra energie bevat (verkeerde suikers), wordt dit opgeslagen in je vetweefsel. Dit teveel aan (verkeerde) energie heeft heel veel invloed op de energie-aanmaak in jouw cellen.

*In deze depots worden koolhydraten als glycogeen (reserve suikers) opgeslagen.

Als je dus teveel van die verkeerde (geraffineerde) suikers eet, worden deze direct opgeslagen in je vetweefsel. Jouw lichaam wil alleen maar de beste energie gebruiken en opslaan. Die goede energie haalt je lichaam uit groenten, fruit, plantaardige zoetstoffen en plantaardige eiwitten. Deze bevatten ook alle mineralen en vitaminen die nodig zijn voor je cellen. Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vooral geraffineerde suikers en een minimum aan vitaminen en mineralen.

Logische gevolg.
Logisch gevolg van een teveel aan verkeerde energie en een tekort aan vitaminen en mineralen is dat je lichaam uit balans raakt. Daarbij zijn er nog veel meer factoren die jouw energie-aanmaak beïnvloeden en gevolgen hebben voor je gezondheid.

De aanmaak van hormonen start in dezelfde cel waar ook je energie-aanmaak begint. Je kan je dus voorstellen dat als je cellen niet de juiste ‘voeding’ krijgen, ze ook niet de juiste (hoeveelheid) hormonen kunnen aanmaken.

Je hormonen functioneren niet goed en raken uit balans, met als gevolg dat jij zelf niet in balans bent en vervelende kwaaltjes en/of ziektes ervaart. Zoals; schildklierproblemen, menstruatieproblemen, vermoeidheid, laag libido, slaapproblemen etc.

In het kort: 1+1= 2.  

Verkeerde suikers + Verkeerde energie opslag = Ontregelde hormonen
(= Hormonale klachten/Ziek zijn)

Het is nogal wetenschappelijk en saai, maar hopelijk heb ik het in Jip en Janneke taal kunnen uitleggen en is het daarom duidelijker. Om het nog wat meer te verduidelijken ga ik hieronder nog iets dieper in op het onderwerp: hormonen.

Alles begint met- en draait om hormonen! Is dat echt zo? Jep, dat is zo!
Hormonen beïnvloeden namelijk bijna alles, het zijn boodschappers-stofjes. Dus als zij de verkeerde boodschappen door gaan geven gaat het helemaal mis.

Ik geef een voorbeeld: 
Oma vraagt aan Jantje of hij voor haar nog even snel boodschappen wil doen want de winkel gaat zo dicht. En ze wil voor vanavond nog een lekkere boterkoek-cake maken (super slecht maar het gaat om de metafoor). De verhoudingen van deze cake moeten precies goed zijn anders lukt de cake niet en is het niet lekker. Het moet dus goed in balans zijn. Oma wil 200 gr. boter, 200 gr. meel en 200 gr. suiker. Jantje gaat naar de winkel maar heeft weer eens niet goed geluisterd en koopt 100 gr. boter en  150 gr. meel. En er was nog iets wat oma nodig had, iets met suiker, dus Jantje neemt chocolade koekjes mee. Afijn de winkel sluit nadat Jantje de winkel uitloopt en je raad het al, oma kan geen boterkoek-cake maken want Jantje heeft totaal de verkeerde boodschappen gedaan.

Dus: 
Als in deze metafoor Jantje staat voor jouw hormonen en ze de verkeerde boodschappen doen/doorgeven kan je lichaam niet de juiste taken uitvoeren (cake maken).

De meest bekende hormonale klacht zijn de menstruatie klachten van een vrouw, waarschijnlijk hebben alle vrouwen hier ook wel ervaring mee. Denk ook aan schildklierproblemen, haaruitval, huidproblemen, darmproblemen en suikerziekte. Maar ook de wat vagere klachten zoals moeheid, slaapproblemen en lager libido kunnen het gevolg van ontregelde hormonen zijn.

Feitje over hormonen:
Het woord is afgeleid van het Griekse woord ‘hormao’ wat  ‘in werking zetten’ betekent. Dit is precies wat hormonen doen, ze zetten allerlei processen in werking. Bij bijna alle functies in het lichaam, in de cellen en weefsels. Ze kunnen processen activeren of remmen. Hormonen worden grotendeels in onze hormoonklieren* aangemaakt en geven via de bloedbaan hun boodschap door aan allerlei cellen.

*Belangrijkste hormoonklieren zijn:

Hypofyse
Hypothalamus
Schildklier
Zwezerik
Bijnier
Alvleesklier
Eierstokken
Zaadbal

Interessant hé, ik kan hier boeken over vol schrijven over hoe je lichaam werkt, wat het doet en wat je zelf kan doen als je je ziek voelt. Je lichaam is zo’n geniaal klein fabriekje. Maar goed, ik ga je er voor nu niet langer mee vervelen. Wil je meer weten bekijk dan mijn blog op www.gezondbegin.nu/gratis-tips of schrijf je in op mijn nieuwsbrief.

Op 12 april geef ik weer een leuke nieuwe lezing over wat suikers met jouw lichaam doen en wat je kan doen met gezonde voeding om jezelf gezond te houden. Als je het super leuk lijkt om deze workshop ook te volgen schrijf je dan nu in. De workshop zal plaats vinden op 12 april 2017 en heet ‘Energiek het voorjaar in’ meer informatie vind je op deze link http://www.gezondbegin.nu/energiek-het-voorjaar-in/