Prebiotica: waarom je darmen er dol op zijn

Prebiotica: waarom je darmen er dol op zijn

Wist je dat prebiotica net zo belangrijk zijn voor je darmgezondheid als probiotica? Prebiotica zijn voedingsvezels die niet door ons lichaam kunnen worden verteerd (resistent zetmeel), maar die juist als voeding dienen voor je goede bacteriën in je darmen. Dit zorgt voor een gezonde darmflora en een betere spijsvertering.

Prebiotica vind je vooral in groenten, fruit, volle granen en peulvruchten. Voedingsmiddelen zoals pastinaak, aardpeer, artisjokken en groene bananen zijn bijzonder rijk aan prebiotische vezels. Helaas gaan kapotte darmen niet goed op banaan, hij is voor deze darmen verzurend, geeft diarree of obstipatie.

Door prebiotica aan je dieet toe te voegen, geef je de goede bacteriën in je darmen de voeding die ze nodig hebben om zich te vermenigvuldigen en te floreren en hun werk goed te kunnen doen, zoals infecties in je darmen oplossen, ontstekingen remmen, je darmslijmvliezen te versterken en je immuunsysteem te versterken. Dus super belangrijk om voor deze bewoners in je darmen goed te zorgen.

Voordelen van een goede darmflora:

 • Verbeterde spijsvertering
 • Versterkt immuunsysteem
 • Verminderde ontsteking
 • Verbeterde stemming en mentale gezondheid

Verminderd risico op ziekten zoals:

 • Prikkelbare darm syndroom (PDS)
 • Ziekte van Crohn
 • Colitis ulcerosa
 • Diabetes type 2
 • Obesitas
 • Hart- en vaatziekten
 • Auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis en multiple sclerose

Probiotica helpen je om je gezonde darmflora te behouden en symptomen van spijsverteringsproblemen te verminderen. Super fijn dus!!!

LET OP!
Ga nu niet megaveel probiotica eten en probiotica slikken. Want je weet, als jouw darmen niet functioneren, moeten ze eerst worden gefixt. Want als jij prebiotische voeding niet goed kan verteren, heeft het geen zin om ze te eten. Want je bent dan achterste voren aan het werk.

Want zoals ik al vaker zeg: fix jouw darmen in 4 fases en voeg pre- en probiotica pas toe in fase 4. (Jup, mijn werk is niet altijd even makkelijk en soms zelfs voor mij ingewikkeld.)

De 4 stappen herstelformule:

Jouw darmen herstellen in 4 stappen

 • Stap 1 Rust brengen in je spijsvertering en je lichaam reinigen. Om het zo klaar te maken voor de gewenste veranderingen. D.m.v. voeding 
 • Stap 2 Eventuele ziekmakers uit je lichaam gooien, denk daarbij aan schimmels, parasieten en bacteriën. Zoals een Candida schimmel of een helicobacter in je maag
 • Stap 3 De oh zo belangrijke darmslijmvliezen herstellen, je darmslijmvliezen zijn van groot belang voor je darmafweer en je algehele immuunsysteem
 • Stap 4 De gehele darmflora weer herstellen via probiotic

Dus als jouw darmen/darmflora niet optimaal zijn, raad ik je aan om een gratis mini intake consult bij mij aan te vragen. Dan kijken we samen hoe we jouw darmen kunnen fixen zodat jouw spijsvertering zo optimaal gaat werken, dat je altijd al je voedingsstoffen goed kan opnemen en je darmflora jou kan gaan ondersteunen en herstellen.

Dus waar wacht je nog op? Voeg prebiotica toe aan je dieet en geef je darmen de voeding die ze nodig hebben voor een gezonde werking!

Samen je darmen fixen? Mail mij dan naar janneke@gezondbegin.nu 

Ik zie je mailtje wel verschijnen in mijn mailbox 😉

Liefs Janneke

 

Prebiotische voeding; LETOP!!! (banaan, knoflook, ui, prei, kikkererwten, linzen), zijn niet goed voor nog te fixen darmen, je spijsvertering kan ze niet goed verteren en verwerken dus laat deze echt nog even staan.

Bananen, asperges, knoflook, uien, prei, artisjokken, chicoreiwortel, havermout, gerst, appels, cacao, lijnzaad, tarwezemelen, bonen (zoals kidneybonen, zwarte bonen, pintobonen), kikkererwten, linzen, cashewnoten, pistachenoten, roggebrood, haverzemelen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en

ontvang wekelijkse mooie tips voor gezonde darmen & 10% korting op de online curuse!