Plantaardige eiwitten

Plantaardige eiwitten

Plantaardige eiwitten – misschien heb je er wel eens van gehoord maar weet je niet zo goed wat het is. Eiwitten zijn heel erg goed voor ons lichaam en we hebben ze dan ook elke dag heel hard nodig. Ons lichaam kan eiwitten niet opslaan dus het is zaak dat je ze elke dag eet, en het liefst zelfs bij elke maaltijd. Een perfecte maaltijd bestaat uit: vetten, eiwitten, koolhydraten en water. Om nou niet elke dag en bij elke maaltijd dierlijke* eiwitten te eten kun je er ook voor kiezen om plantaardige eiwitten te eten. Niet elk plantaardig eiwit is een compleet eiwit. De enige groente/graansoorten die een compleet eiwit vormen zijn  avocado’s en quinoa. Maar ja, dit eet je niet elke dag. Maar geen nood, om een compleet plantaardig eiwit te maken is het enige wat je hoeft te doen het combineren van twee soorten. Welke soorten? Dat lees je hieronder.

 * Dierlijke eiwitten hebben zeer goede maaltijd en bevatten veel ijzer en onder meer vitamine B12. Het nadeel ervan is, dat wij mensen er lang over doen om dierlijke eiwitten te verteren –en dan wel vlees- , en daarnaast verzuren dierlijke eiwitten ons lichaam. Daarom is afwisseling aan te raden. Probeer een maximum aan te houden van twee keer per week vlees eten.  

Plantaardige eiwitten zitten in;

 • Quinoa, soja (boon), spirulina, peulvruchten, linzen, noten en granen.
 • Spirulina en quinoa zijn allebei complete plantaardige eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten.
 • Soja heeft dit ook. LET OP! Kies voornamelijk voor tempeh en miso(soep) (tofoe is te veel mee gerommeld)
  • LET OP! Kies niet voor sojamelk en andere producten deze zijn gek genoeg veel minder gezond. Daarbij wordt soja tegenwoordig veelal genetisch gemanipuleerd, dus zorg er sowieso voor dat je biologisch koopt.
  • Soja kan je wel ook gewoon als boon komen, zelf wellen en koken.
 • Niet alle plantaarde eiwitten bezitten alle essentiële aminozuren, oftewel complete eiwitten. Wat wel zo belangrijk is
 • Het is daarom belangrijk om je maaltijd of snack uit verschillende soorten voedsel te laten bestaan.
 • Waar het ene eiwit het aminozuur lysine mist, heeft het ander het in overvloed, en omgekeerd. Dus gewoon combineren.
 • Eet minstens één portie bonen per dag.

 

 • Een klein weetje! Adukibonen, schijnen helende kwaliteiten te bevatten, daarnaast bevatten ze vezels, 6 verschilden b-vitamines en minerale. Daarnaast stimuleren ze de vetverbranding, verhoogt het je metabolisme en ontdoet het je lichaam van overtollig vocht. Een geweldige boon als je gewicht wilt verliezen of gezond wilt zijn.
 • Iedereen zou opzijn minst 1 portie bonen per dag door zijn gerechten moeten verwerken.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en

ontvang wekelijkse mooie tips voor gezonde darmen & 10% korting op de online curuse!