Ortho watte?? Wat is nou orthomoleculaire therapie?

Weet jij nou eigenlijk wat voor werk ik precies doe hier op mijn praktijk op Scheveningen? En wat nou dat orthomoleculaire is? Nee? Schaam je niet, ik merk dat veel mensen dat niet echt weten. Wat ik doe is eigenlijk wat je elke week leest. Ik help en begeleid mensen naar gezond worden en blijven zonder ziektes of klachten. Veel van mijn klanten hebben last van chronische ziektes of ongemakken waar ze maar niet van af komen. Klachten waarvoor ze bij de reguliere artsen niet zo veel gehoor of hulp krijgen. Denk bijv. aan migraine, chronische maag- en darmproblemen, acne, stress, burn-out, problemen met de prostaat, overgang en PMS- of menstruatieklachten. Terwijl daar juist heel veel aan te doen is, zonder medicatie!

Wat is orthomoleculaire therapie?

Het woord zegt het eigenlijk al, ortho betekend goed in het Grieks en moleculair wil zeggen op basis van moleculen. Laat ons lichaam nou bestaan uit één en al moleculen. Dus heel basaal gezegd betekent orthomoleculair de moleculen op een goede manier behandelen. En omdat heel je lichaam uit moleculen bestaat kunnen we wel zeggen: de goede gezondheid therapeut voor je hele lichaam.

Holistische kijken naar je lichaam

Orthomoleculaire therapie is het behandelen van je gezondheid op een ander niveau dan het gemiddelde bezoek aan de dokter of reguliere geneeskunde die vaker je symptomen behandelen met een zalfje of pilletje. D.m.v. een analyse wordt er gekeken naar het hele lichaam en de organen en wat de oorzaak kan zijn van jouw gezondheidsklachten. Een orthomoleculair therapeut kijkt dus holistisch naar jouw lichaam, dat houdt in dat hij of zij niet naar één probleem kijkt maar naar het hele lichaam. Kom je bijv. bij mij voor je maagklachten, dan focus ik me niet alleen op die maagklachten, maar ga ik je ook vragen hoe het met je spijsvertering gaat, je ontlasting, je hormoonhuishouding, je geestelijke balans en of dat je nog anderen klachten hebt. Zo kan ik een goed beeld krijgen van jouw lichaam en het dus op een goede manier behandelen. Specifieke symptomen zijn namelijk vaak maar het topje van de ijsberg (en natuurlijk kijken we naar jouw ontlasting om echt te zien hoe het van binnen in jouw spijsvertering gaat).

“The way to find the real truth is not to have an idea of what you want the answer to be.” (De manier om de echte waarheid te vinden, is niet een idee hebben van wat je wilt dat het antwoord is.) – Linus Pauling

Linus Pauling is tweevoudig nobelprijswinnaar, heeft veel onderzoek gedaan op het gebied van voedingsstoffen zoals vitamine c en heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan van de orthomoleculaire therapie.

Voeding en vitamines

Daarnaast kijk ik naar je voedingspatroon en je leefstijl en of we daar iets in kunnen aanpassen (om te voorkomen dat je meteen mijn praktijk uit rent, kijk ik altijd naar iets wat bij je past!), daarnaast kunnen tekorten in je vitaminen en mineralen worden aangevuld door voedingssupplementen. Overigens moet je er bij mij ook niet raar van opkijken als je met een kruidenthee of druppels naar huis gaat. Want, ik ben ook nog eens een Fytotherapeut (kruidengeneeskundige en etherisch olie therapeut) en NLP coach. Dus een dikke map vol met diploma’s die er allemaal voor zijn om jou en anderen heel goed te kunnen helpen en te begeleiden naar een gezond lichaam.

Aanpak van de darmen

Als specialisatie op de orthomoleculaire therapie ben ik een darmspecialist. Omdat maar liefst 80% van de gezondheid uit de darmen komt besloot ik me daar op te specialiseren. Zo ben je bij mij altijd de bron van problemen aan het aanpakken. De darmen herstellen zich in 4 fases wat ik ook wel de 4 stappen herstelformule noem.

De 4 stappen herstelformule

  • STAP 1 – Rust brengen in je spijsvertering en je lichaam reinigen. Om het zo klaar te maken voor de gewenste veranderingen. D.m.v. voeding  voorschrijven zodat jij de juiste essentiële voedingsstoffen kan binnenkrijgen en de bouwstenen hebt voor herstel.
  • STAP 2 – Eventuele ziekmakers uit je lichaam gooien, denk daarbij aan schimmels, parasieten en bacteriën. Zoals een Candida schimmel of een helicobacter in je maag.
  • STAP 3 – De oh zo belangrijke darmslijmvliezen herstellen, je darmslijmvliezen zijn van groot belang voor je darmafweer en je algehele immuunsysteem.
  • STAP 4 – Hierin gaan we de darmflora / darmmicrobioom weer opbouwen zodat je darmen weer meer bouwstoffen gaan opnemen uit de voedingstoffen en je darmwand gaan versterken

Stap 1

Voeding
Bij stap 1 is jouw voeding zo belangrijk, in jouw voedingspatroon moet misschien op de schop. Maar echt jouw lichaam wil alleen maar goede en gezonde voeding hebben. Hieraan kunnen we zien wat goed gaat en wat niet in jouw lichaam en of de voeding al jou lichaam kan herstellen. Daarnaast kunnen met voedingen al tekorten in je vitaminen en mineralen worden aangevuld is er meer nodig dan gebruiken we daar supplementen voor.
Kruiden

Zijn super geweldig vooral kruiden theetjes; ze kunnen zo ontzettend goed en effectief werken. Naast orthomoleculaire therapie heb ik ook fytotherapie gestudeerd (westerse kruiden geneeskunde). Dus je moet er niet raar van opkijken als je met een kruidenthee of druppels naar huis gaat.

Stap 2

Suppletie 
Bij de afdoende fase komen wel suppletie aan te pas. Rust in de spijsvertering doen we dmv van de voeding. Maar om pathogenen te doden hebben we echt suppletie nodig. Want je kan niet de hele dag oregano eten om je candida in de darmen af te doden. Dus daarom doen we dit in combinatie met de voeding en suppletie

Stap 3&4

Voeding en suppletie
Doen we dmv van en de voeding en een aantal supplementen inzetten. Want net zoals hier om jouw slijmvliezen goed en gezond te krijgen heb je bv Aloe Vera nodig. Nou ik zie het zelf al niet zitten om deze plant te gaan eten laat staan jij.
Pro- en prebiotica
In deze fase gaan we de darmflora weer opbouwen. Dat doen we met behulp van pro en prebiotica. Probiotica zijn de goede darmflora bacterien en prebiotica zijn de voeding voor de darmflora bacterien zoals bijvoorbeeld de gefermenteerde voeding.
Iedereen zijn specialisme 

Elke orthomoleculair therapeut werkt op zijn eigen specifieke manier en heeft zijn eigen specialisme. Mijn aanpak en specialisme wijken iets af van de meesten. Ik werk graag met de darmen en die fixen we dus dmv voeding, kruiden en suppletie in combinatie met mijn methode.

Mijn methode

De eigenaar, het lichaam en het hoofd weer in balans.

Laten we eerlijk zijn, een mens bestaat niet alleen uit ingewanden, organen en zijn darmen. Vaak ligt de focus van het gezond maken van het lichaam op het lichaam. Maar de sleutel naar meer energie, zodat jij weer de vrouw kan zij die jij wil zijn, zit in het geheel. De mens bestaat uit drie elementen die vaak uit balans zijn als ze bij mij komen.

01 | DE EIGENAAR

Ik werk samen met de eigenaar die bij mij komt met allerlei wensen. Ze wilt gezond zijn, energie hebben, op reis kunnen, werken, voor de kinderen zorgen en naar de winkel kunnen zonder een spastische WC-route uit te stippelen

02 | HET LICHAAM

Het lichaam schreeuwt om hulp. “Ik kan het zo niet langer volhouden, waarom luister je niet en kom je niet in actie?” Er gaat hier iets drastisch fout en als de eigenaar niet snel in actie komt worden de problemen alleen maar erger en draait de machine straks niet meer. Je lichaam geeft de hele dag signalen af in een poging om de eigenaar te laten luisteren.

03 | HET HOOFD

Het laatste, meest vergeten en belangrijkste element. Je krijgt stress doordat je lichaam niet goed functioneert en dat jij (de eigenaar) daardoor niet voluit en energiek kan leven. Je hoofd speelt een belangrijk rol in het herstel van jouw lichaam. Je mentale gezondheid is verbonden met je lichaam, met jou en daarom zorgen we dat deze ook tot rust komt.

Orthomoleculaire therapie waarin de darmen de sleutel zijn

Je uiterlijk is altijd een reflectie van hoe het binnen in je lichaam eraan toe gaat. Als je darmen niet goed hun werk kunnen doen, krijg je ook niet voldoende voedingsstoffen binnen in je cellen. Deze vitamines, mineralen, eiwitten en vetten heeft jouw lichaam nodig om te te overleven. Wist je dat 80% van onze gezondheid en hoe we functioneren komt vanuit onze darmen? Denk hier aan je hormoonbalans, je energielevel, je mentale gezondheid en nog veel meer. In mijn rol als orthomoleculair therapeut en darmspecialist gaan we kijken naar alles wat er in het lichaam niet helemaal goed functioneert. We gaan als eerste aan de slag met jouw darmen, want in de praktijk zie ik dat als deze goed functioneren de andere lichamelijke (en mentale) problemen zich vaak automatisch oplossen. In mijn therapie gebruik ik vele elementen die ik door de jaren heen heb geleerd, bestudeert en mijn therapie plannen op hebt afgestemd. Geen mens is standaard dus geen behandeling is standaard. De uitgangspunten zij rust brengen in de spijsvetering dmv goede voeding aan de darmen te geven, af te doden wat niet in het lichaam thuishoort, de stofwisseling te optimaliseren en de eigenaar, het lichaam en het hoofd weer met elkaar in balans te brengen. Enne.. dit is makkelijker dan je denkt  Je moet gewoon goed luisteren naar wat je lichaam je probeert te vertellen.

Gewoon goede poep = lekker poepen

Dat wil je weer, daar kijk je het meest naar uit. Net als:

Die heb je nu gevonden. Vraag hier jouw gratis orthomoleculair therapie consult aan:

Gezonde groetjes, Janneke

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en

ontvang wekelijkse mooie tips voor gezonde darmen & 10% korting op de online curuse!