Mijn 12 Voedselgeboden

Mijn 12 Voedselgeboden

Maar ja, de 12 geboden bestonden al, de 10 voedselgeboden ook… Dus wat moet ik ervan maken?
Er zijn zoveel regels, weetjes, diëten, lijfstijlen, oerkreten, wat moet je nou doen 🤷‍♀️🤷‍♂️

Nou.. ik gebruik bij alles mijn gezonde verstand, mijn gevoel en dan mijn kennis.

Wat voelt beter en goed en zo denk ik, zoals je dat dan zegt, met mijn ‘Boerenverstand’ 😉!

FEIT: niet biologische groenten worden heel erg bespoten met gif.
FEIT: gif is niet goed, voor niets, het staat zelfs op de verpakking van het gif.
BOERENVERSTAND: die met gif bespoten groenten zijn veel minder goed en gezond voor mij, dan groenten waar géén gif op zit. 💡

Klink logisch toch? Nou, zo logisch zijn ook mijn 12 Voedselgeboden OOK.

Hier komen ze;

1. “Wat de boer niet kent, vreet hij niet”
Zo is het ook met je lichaam, wat hij niet herkent als voedsel verteert hij niet. Herken jij het voedsel met je ogen, dan is het voedsel, anders is het troep. Geen pakjes, zakjes, blik etc. Een wortel is een wortel, dat is dat rode ding wat in het groentenschap ligt, dát is een wortel, dat oranje ding met groen aan de bovenkant. Een wortel groeit niet in een pot of blik (tenzij je het zelf op een goede en gezonde manier inmaakt). Dus eet vers, niet iets wat uit de fabriek komt.

2. Volg geen gekke diëten! Voorbeeld met het boerenverstand; het paleo dieet zegt dat je heel veel dierlijke eiwitten moet eten en bijna geen koolhydraten, ook niet uit groenten. Ik heb letterlijk mensen drie tot vier keer per dag hompen vlees zien eten en een doos eieren. Denk je nou echt dat dat gezond is? Nee.

Ja, we hebben eiwitten nodig elke dag, maar met mate (handje vol, per maaltijd = nog minder dan 100gr). Maar elk lichaam is anders, dus voel wat jij nodig hebt. Zit je overvol = te veel eiwitten, gier je van de honger binnen 30 min na de maaltijd = te weinig eiwitten.

3. Eet zo veel mogelijk vers voedsel, herken je het met je ogen, dan herkent je lichaam het ook.

4. Koop ingrediënten zonder etiket 🥬🥒🫒🥚. Zitten er meer dan 3 ingrediënten in een product dan is het geen voedsel meer.

5. Kan jij de naam niet uitspreken op het etiket, dan kunnen jouw darmen het al helemaal niet 😉. Ze hebben geen idee wat ze ermee moeten doen. Je moet dit voedsel een beetje zien als dat laatje in je keuken waarin je alles stopt waarvan je eigenlijk niet weet wat het is. Dat doet jouw lichaam ook met troep, hij slaat het op in vet, in je gewrichten, overal uit het zicht, uit het oog, totdat je pijn krijgt en niet meer heerlijk loopt.

6. Als je vlees wilt eten, kies dan bij voorkeur wild vlees, gras gevoerd en geen rund of varken
* side note: ik had een klant die allergisch was voor mais, maar we konden maar niet vinden waarom ze zo’n last bleef houden van haar darmen. Alle onderzoeken lieten zien dat de darmen het goed deden. Bleek ze kip te eten die met mais bijgevoerd werd… Ja, zo kan het dus al doorwerken. Ik heb in het wild nog nooit een koe mais zien eten. 😂 Dus eet dieren die niet bijgevoerd worden en die alleen voedsel eten wat voor hun natuurlijk is. Gras gevoerd, heet dat. ☺️🙈

7. Als je echt vis wilt eten (je weet hoe ik erover denk), eet dan geen kweekvis, maar het liefst goede verantwoordelijk gevangen vis (als die daadwerkelijk echt bestaat).

8. Kies biologische producten.

9. Eet met de seizoenen mee. Welk voedsel er in het seizoen is, vraag je je dan af? Kijk naar wat er in de aanbieding of nu heel goedkoop is, wat er in overvloed is. Nu is het bv echt niet de tijd van de pompoen of de kolen, daarom zijn ze ook schaars in de schappen en ipv €1 nu €4. Zo weet je dat dus. Simpel.

10. Lokaal geproduceerd voedsel is zo veel beter. Zeker als je buiten de stad woont is hier makkelijk aan te komen.

11. Koop het liefst groenten en fruit wat heeft kunnen groeien onder de zon en zonder een kasdakje. Dus vanaf het veld en niet in de kassen geproduceerd.

12. Eet kleurrijk!!! Eet lekker gevarieerd kies voor alle kleuren groenten 🌽


EXTRA tips Voor gezonde darmen
1. Eet het liefst 1 kilo groenten per dag 😱 Oké, da’s veel, maar begin dan met 500gr: dat is al meer dan die lullige 2 ons groenten per dag. Je darmen poepen goed op vezels. Nee, niet de vezels uit brood. De vezels uit je groenten. Groenten bestaan voornamelijk uit vitamine, mineralen en vezels. Goed poepvoer😂

2. Eet de volgende groentes niet! (omdat ze je lichaam verzuren, ze beschadigen je darmwand, waardoor ze voor ontstekingen kunnen zorgen, hierdoor ontregelen ze je immuunsysteem (je afweer, waardoor je weer ziek kan worden). Dus als je darmen al niet helemaal lekker functioneren gaan ze er goed op om deze groentes te laten staan.)
Tomaat, paprika, aubergine, witte aardappel (ja, zoete mag wel), ui, knoflook, prei, zuurkool en witte asperges (ja, de groene mogen wel).

Nou dit is toch wel een mooi rijtje met 12 / 14 geboden. Ik kan je nog zó veel meer vertellen over voeding. Volgende week vertel ik je het volgende deel.

Kan je niet wachten? Je kan altijd mijn online training volgen. Vertel ik nog veel meer in, hoe je lichaam werkt en welke voeding wel en niet goed voor je is (ook als je gezonde darmen hebt 🙈)

Liefs,
Janneke

En heb mooie en gezonde poep

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en

ontvang wekelijkse mooie tips voor gezonde darmen & 10% korting op de online curuse!