Maart internationale maand van darmkanker

Sta jij stil bij hoe het met je darmen is?.

Helaas is het deze maand de internationale maand van darmkanker.
Helaas omdat het bestaat, helaas omdat we er bij stil moeten staan en helaas omdat ik van dichtbij heb meegemaakt wat deze ziekte met een mens kan doen.

Vooral wat deze ziekte voor verdiet geeft aan de mensen die achter blijven.

Hoe moet je nou de juiste woorden kiezen bij zo’n onderwerp? En juist dan doe ik het, hoewel ik er in mijn werk niet mee te maken heb, omdat dat ik daarvoor niet heb gekozen. Ik zou het emotioneel echt kunnen en heb er ook serieus erover nagedacht om mij hierin te specialiseren om mensen met deze ziekte te begeleiden. Maar ik vond en vind nog steeds mij hier te jong voor, het is ook niet 100% mijn passie en specialisme, deze ziekte laat ik over aan andere specilasten in mijn vak. Mijn specialisme ligt echt ergens anders: namelijk bij het voorkomen ervan en dat het stadium ervoor.

Dat klinkt heel erg gek, net alsof wat ik met mijn werk doe ‘net een stadium voor darmkanker’ is. Maar het is juist niet gek als je het zo ziet: om het te voorkomen. Om jou en anderen bewust te maken wat jij zelf kunt doen om gelukkig en mooi oud te worden en in die tussentijd zo min mogelijk ziek te worden.

Dat vind ik leuk en dat geeft mij vreugde en op welke manier ik mijn kennis met jou mag delen dat maakt mij niet uit. Zolang het via deze mail, een video op instagram, via een webinar bij een bedrijf als de Grote Boodschap maar overkomt. En het liefst met een liefdevolle lach en een beetje humor.

Grote Boodschap

Maar ja, wat kan ik je nou voor iets leuks, leerzaams vertellen na zo’n start van dit bericht. Ik maak het mijzelf soms (en soms ook wel vaak) een beetje moeilijk 😆

Echter maakt dat het leven voor mij ook wel weer leuk, zodra de uitdaging en de rek eruit is, vind ik het niet meer zo leuk en gaat mijn interesse in het onderwerp verloren. Ik had het denk ik erg goed gedaan als ontdekkingsreiziger of wetenschapper. Maar ik zal niet te veel uitweiden over mijzelf 😉

Wat ik je wil vertellen is de kracht die de natuur heeft. En zo ook de mens, die de kracht heeft om te willen winnen, te overleven en ervoor te vechten om te ontvangen wat hij wil.

Bij ziektes is het heel erg lastig, want je wil er voor vechten, hoewel het ook zeker gaat over acceptatie. Dit is denk ik toch wel het moeilijkste wat ik mensen kan leren en wat mensen kunnen doen. Ik zie het dagelijks bij mij in de praktijk. Sommigen hebben echt een nare chronische ziekte waar ze mee moeten leren leven, maar ik weet en help ze waardoor het veel minder zwaar is. Op het moment dat zij het hebben geaccepteerd en hand in hand samen gaan leven met hun ziekte / beperking / een ander leven: dan verdwijnen de wolken voor de zon en kunnen ze weer doen wat ze willen. De Geest en het lichaam werken zo goed met elkaar dat ze echt voor genezing kunnen zorgen.

Bij de oude indianen zeiden ze dit over ziekte: “Ziekte bestaat niet, de ziekte verschijnt alleen om aan jouw geest en lichaam door te geven dat je uit balans bent. Dat je dingen in het leven doet of met je lichaam doet, die niet of niet meer bij je passen. Accepteer wat je lichaam en je geest je willen vertellen, luister ernaar en volg het pad. Kom weer in balans en je ziekte verdwijnt.”

Als ik dit zeg of beschrijf kan ik hier en daar wel eens een reactie ontvangen van “Janneke, dus jij wil zeggen dat ik mijn ziekte zelf heb veroorzaakt!!! Nou ik heb echt heel veel pijn en dat wil ik niet hebben!!”. Ik begrijp dat ook heel erg goed en dat is ook absoluut niet wat ik wil zeggen: waar het om draait is hoe je ermee omgaat als je ziek geworden bent.

Ik weet uit eigen ervaring en van wat ik zie bij mijn lieve klanten dat, op het moment dat de acceptatie plaatsvind, er rust en liefde is.

Dus hiermee ga ik de brief van deze week afsluiten; wees lief voor jezelf en voor je lichaam en natuurlijk vooral voor je mooie lieve darmpjes.

Adem eens heel goed diep in en uit en bedenk je eens wat kan jij vandaag al kan doen om goed voor jezelf te zorgen.

💫Maak een heerlijke wandeling
💫Maak een overheerlijke fruit smoothy
💫Lees een fijn boek
💫Ga even heerlijk boodschappen doen en verwen je zelf met een heerlijk gezond gerecht

Liefs,
Janneke

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en

ontvang wekelijkse mooie tips voor gezonde darmen & 10% korting op de online curuse!