Koolhydraten simpele en complexen

Zoals als ik al eerder geschreven heb is het voor je gezondheid heel erg belangrijk om preventief goed op je voeding te letten om klachten te voorkomen. 

Als je al gezondheidsklachten en/of ziektes hebt is het al helemaal geen overbodige luxe om goed uit te kijken wat je eet.

In mijn praktijk zie ik dan ook heel veel mensen met verschillende soorten klachten en ziektes denk daarbij aan: energie gebrek, acne, migraine, hormoon problemen en spijsverteringsklachten. 

In al mijn behandelingen komt er altijd een ‘hoofdstukje’ voeding aan de orde. Dit is dan specifiek op jouw klacht gericht. 

Je kunt echter zelf al heel erg goed opletten op wat je eet en op die manier al heel erg goed met je gezondheid bezig zijn. 

Zoals al eerder verteld zou elke maaltijd moeten bestaan uit eiwitten, vetten, water en koolhydraten. Over deze laatste wil ik je vandaag graag het een en ander vertellen.   

— 

Koolhydraten

Koolhydraten heb je nodig want deze geven je lichaam brandstof en dit betekent voor jou: energie

De vezels in koolhydraten houden je bloedsuikerspiegel in balans, dit voorkomt dat je energie dipjes krijgt. Daarnaast maken deze vezels je darmen schoon, wat weer goed is voor je weerstand. Als we het over koolhydraten hebben gaat het niet over de koolhydraten van tarwe maar over die uit groenten en fruit. 

Je hebt 2 soorten koolhydraten de goede- en de slechte koolhydraten. Hieronder leg ik per koolhydraat uit wat het voor je doet of juist niet doet en in welke producten ze zitten.

Complexe koolhydraten

– De GOEDE –

§  Deze koolhydraten bevatten natuurlijke suikers die het lichaam makkelijk en gedoseerd kan afbreken.

§  Ze geven je een goede, langdurige energietoevoer, een heldere geest en een gelijkmatig humeur.

§  Daarnaast bevatten ze heel veel vezels.

§  Deze vezels worden langzaam door het lichaam verteerd en houden zo je bloedsuikerspiegel goed in balans.

§  Ze voorkomen energie dipjes dus je wordt niet moe.

§  Ze worden veel minder door het lichaam als vet opgeslagen.

§  Deze koolhydraten zijn in de strijd tegen de overtollige kilo’s je beste vriend, maar ook voor een gezond en gelukkig leven.

Complexe koolhydraten zijn: Volkoren en hele graanvarianten

 zoals;

§  Bruine rijst

§  Quinoa (ook een volledig eiwit)

§  Rogge

§  Boekweit

§  Haver

§  MAAR ook GROENTEN en BONEN

Dus eet volop groenten en bonen!

Bonen & linzen

Simpele koolhydraten

– De Slechte –

§  Deze koolhydraten worden tijdens hun bewerkingsproces (in de fabriek dus) ontdaan van alle vitaminen, vezels en mineralen waardoor er uiteindelijk een onnatuurlijke en zoetere variant overblijft.

§  Dit ziet je lichaam als pure suiker, wat je bloedsuikerspiegel torenhoog doet schieten waarna het vervolgens nog eens veel sneller en verder daalt. Vervolgens vraagt je lichaam weer om veel meer suikers. (lees alles over je bloedsuikerspiegel in mijn E-Book: Alles over suikers)

§  Die snelle daling van je bloedsuikerspiegel maakt je dan ook weer eens heel erg moe en slaperig

§  Ze beroven je van je energie.

§  Vaak berooft het je lichaam van zoveel energie dat je na het eten in slaap valt, je raakt in een soort van coma eigenlijk. Je lichaam heeft op dat moment te weinig energie om aan de ene kant: jouw eten te verteren en aan de ander kant jou wakker te houden. 

§  Klets! op je heupen! Bij het eten van deze koolhydraten plak je het voedsel bijna letterlijk op je heupen. Het lichaam kan het zo moeilijk verwerken en uit je lichaam afvoeren, dat het deze koolhydraten omzet in suikers en deze opslaat als vet en deze op je heerlijke dikke heupen plakt. 

 ‘lege’ producten!

Deze koolhydraten zijn eigenlijk leeg; er zit niks in aan voedingsstoffen en doen weinig goeds voor je lichaam. Het zit in producten zoals: 

§  Suiker

§  Wit brood

§  Witte pasta

§  Croissants

§  Koekjes

§  Taart

§  Bagels

§  Cake

§  Etc, etc, 


Fruit is wel goed!

§  Ja, fruit is ook een simpele koolhydraat.

§  Dit is vanwege het hoge simpele-suikergehalte.

§  Gelukkig door de hoeveelheid vezels in een stuk fruit worden de suikers in je lichaam voldoende geremd en kunnen ze goed worden afgebroken en goed worden afgevoerd.

o   Ze verhogen dus je bloedsuikerspiegel niet al te veel en houden het goed in balans.

§  Fruit is vrijwel de enige gezonde enkelvoudige koolhydraat in deze categorie. Laat het dus vooral niet liggen omdat er te veel suiker in zou zitten! Het zit ook boordevol belangrijke vitaminen die je juist wel weer nodig hebt.

Ken jij iemand die mijn hulp heel erg goed kan gebruiken om gezond te beginnen of weer te worden?

Dan staat mijn praktijk daar altijd open voor. [En natuurlijk ook voor jou zelf.]

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Bel of mail mij dan en we maken een afspraak voor vrijblijvend kennismaking gesprek. 

Janneke de Boer

Want Gezond Beginnen dat doe je bij mij

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en

ontvang wekelijkse mooie tips voor gezonde darmen & 10% korting op de online curuse!