Jij! Hormonaal? klachten menopauze, menstruatiepijn, acne, PMS, etc.

Jij! Hormonaal? Nee, joh daar heb jij helemaal geen last van!

Ik heb het vaak te doen met mijn niet-cliënten, de vrouwen denken dat ze nergens last van hebben maar zitten zichzelf ondertussen zo in de weg. Veel vrouwen hebben last zonder dat ze het zelf door hebben. Ze vinden het ‘normaal’. Ze gunnen zichzelf de tijd en energie niet om aan hun eigen gezondheid te werken. Want ze heeft daar toch geen tijd voor, moet nog werken, de kinderen, vrienden etc.

Als we in de overgang zijn of zwanger zijn dan erkennen we het vaak wel (omdat het algemeen geaccepteerd is dat dat erbij hoort) en dan nog durven we er niet echt aan toe te geven. Want je moet immers gewoon doorgaan met het dagelijkse leven. Dus laat staan dat we gaan toegeven dat we nu al last hebben van onze hormonen! Maar als ik je nou zeg dat je je niet elke maand zo beroerd hoeft te voelen, en dat je er wel wat aan kan doen, blijf je er dan nog steeds mee doorlopen? 

 Download hier deze blog en je hormonale checklist

Veel mensen weten dus eigenlijk niet dat ze last hebben van hun hormonen. “Want die klachten zijn toch ‘normaal’ Janneke?” hoor ik vaak. Ja, ze zijn voor jou normaal, maar als ik je vertel dat je eigenlijk geen last hoeft te hebben van je hormoonklachten/overgangsklachten/menstrueerklachten wat denk je er dan van?

Hoe ‘normaal’ vind je deze klachten dan die je elke maand hebt? 

Zo kwamen er van de week twee vrienden, afzonderlijk van elkaar, bij mij langs. Vriendin 1 kwam emotioneel binnen en plofte neer op de stoel, ze had wijn nodig, en luchtte haar hart bij mij. Ze was ervan overtuigd dat ze overspannen aan het raken was, wist niet wat ze moest doen, op het werk verliep het allemaal niet lekker, ze zat niet lekker in haar vel, was ook al weer zo moe de laatste week en de grootste ramp was ook nog eens dat haar vriend haar niet begreep omdat die vroeg of ze zwanger was terwijl ze ‘gewoon normaal’ ongesteld was! Nou ik viel bijna van mijn stoel van het lachen en zei tegen haar dat er niks aan de hand was en dat ze gewoon ongesteld was. Ze is niet overspannen, haar vriendje is heel erg lief en de vermoeidheid is ook weg. Wel vroeg ik haar een klein beetje verwijtend “Lees je mijn blogs, nieuwsbrieven en Facebook berichten niet? En kijk je mijn video’s niet?” “Jawel, maar dacht dat is niet voor mij, ik heb geen hormoonklachten.” “Juist wel! Muts, dit zijn juist precies hormonale klachten!”

Dat je geen buikpijn hebt of niet extreem boos of verdrietig bent betekent nog niet dat je niet hormonaal kan zijn. Zoals je ziet, in het voorbeeld hierboven waren het ‘normale’ emoties, die dus ook na twee dagen bij haar weer waren verdwenen. We gaan het nu bijhouden hoe haar emoties zijn en hoe overprikkeld ze is tijdens en in haar pms week. Om erachter te komen wanneer haar hormonen de kop op steken. 

Uiteraard heb ik haar meteen goed verzorgd met een heerlijk ijzerrijke maaltijd, mijn menstruatiethee en heb haar liefde en aandacht gegeven. 

Vriendin 2 kwam twee dagen later bij mij thee drinken. We waren heerlijk aan het bijkletsen en ze vertelde mij dat ze nu even niet sportte, eigenlijk al een tijdje niet, maar zeker niet nu ze ongesteld was. Nee, dan kon ze echt niks doen, ze werd dan duizelig en viel flauw, maar vloeit dan ook wel 6 dagen heftig en was daar dan zo moe van. Werken lukt maar net in die week en ze is altijd blij als die week elke maand voorbij is. “Maar ja, dat is toch normaal Janneke? Ik heb het mijn hele leven al.” 

Toeval? Dat ik in één week tijd twee vriendinnen op bezoek kreeg die hun klachten ‘normaal’ vonden en niet als hormonaal zagen.

Herken jij jezelf, je vrouw, een vriendin hierin?

Ik had daarom meteen inspiratie voor deze nieuwsbrief. 

Vriendin 2 heb ik ook meteen geholpen en gaat aan een hormononbalans kuur en traject bij mij. 

Wat ik je duidelijk wil maken is dat het niet ‘normaal’ is om deze klachten (in een erge mate) ook te hebben.

Dit geldt dus ook voor de overgang. Dat opvliegers en zweten erbij horen dat is nu eenmaal zo, maar het scherpe randje kan er echt wel vanaf en de opvliegers kunnen echt wel behapbaar worden. 

Dus doe je zelf en mij nu een lol en geef jezelf mij deze kerst cadeau 😉

Maar even serieus, bedenk voor jezelf waar je last van hebt, lees mijn berichten nog eens na, volg de tips op, bekijk mijn video’s op Facebook en Youtube en dan kom je al een heel eind om je eigen hormonen in balans te brengen. En ik ben benieuwd hoe ‘normaal’ je klachten dan nog zijn, laat me dat ook zeker weten! En wanneer je extreme klachten hebt (zoals bijvoorbeeld vriendin 2) kom dan eens op een vrijblijvend intake gesprek bij mij om te zien wat we daaraan kunnen doen! 

Hieronder geef ik je een lijst met de ‘normale’ klachten waar veel vrouwen last van hebben die wij therapeuten bestempelen als hormonale [niet-normale] klachten. 😉

1)     Obstipatie (vóór en tijdens menstruatie)

2)     Niet lekker in je vel zitten

3)     Acne

4)     Lange cyclus. ‘normaal’ is tussen 21-35 dagen

5)     PMS 

6)     Migraine (vóór, tijdens, na menstruatie)

7)     Pijnlijke borsten

8)     Vocht vasthouden

9)     Duizelig

10)   Flauwvallen

11)   Heftig vloeien

12)   6 tot 7 dagen vloeien

13)   Uitblijven menstruatie

14)   PCOS

15)   Stemmingsverandering [heftig of lichtjes]

16)   Emotioneel

17)   Beren op de weg zien zitten die in putten vallen 😉

18)   Prikkelbaar

19)   Hogere gevoeligheid

20)   Overgewicht

21)   Pijnlijke gewrichten

22)   Korte menstruatie/kort op elkaar

23)   Auto-immuunziekte

Overgangsklachten 

1)     Opvliegers

2)     Nachtelijk zweten

3)     Vaginale droogheid

4)     Geheugenproblemen

5)     Gewrichtsklachten

6)     Depressie

7)     Obsitpatie