Oh jee.. is het alweer zó laat! Moet jij niet alweer iets eten?

Oh jee.. is het alweer zó laat! Moet jij niet alweer iets eten?

‘Janneke, wat is nou het beste tijdstip om iets te eten? En wat is beter: 2, 3 of 6 keer per dag eten?’

Eigenlijk kan ik daar geen eenduidig antwoord op geven, er zijn hier heel veel, maar dan ook echt héél veel wetenschappelijke onderzoeken over te vinden. 

Download hier deze blog

En om die toe te lichten in een klein bericht is eigenlijk niet te doen, want dan zou het geen klein bericht maar een heel boek worden.

Veel wetenschappers en goeroes zweren bij intermediate fasting. Hierbij eet je niks voor een periode van 8 á 9 uur en daarna 1 á 2 keer een beetje. Zij zeggen dat dat het allerbeste en het gezondste is om te doen. 

En daar sluit ik mij bij aan! Althans, voor een deel dan. Waarom? 

Zoals ik al vaker heb gezegd zijn we niet allemaal hetzelfde en leven we ook niet meer in grotten in het bos. 

We rennen alleen nog maar als we de bus moeten halen of nog even de winkel in moeten vóór sluitingstijd. En in dat laatste geval ratsen we de schappen leeg, halen thuis het dier en de groenten uit de verpakking, gooien het in de pan, dan op het bord en hup op tafel. En dan: pfff RUST, we zijn blij dat we even zitten. 

Dit zou andersom eigenlijk beter zijn. Eerst even tot rust komen en ontstressen en dan pas gaan eten.

Eten is namelijk best stressvol voor je lichaam, het verteren van voedsel kost veel energie.

Wat mij betreft hoef je niet iedere dag aan intermediate fasting te doen. Maar ik raad wel aan elke maaltijd kleine porties te eten. Dit is namelijk veel beter voor je maag en spijsvertering. En wat moet je vooral ook doen? LUISTEREN!!!! Luister naar wat je lichaam nodig heeft. Dit zijn we met alle diëten en regeltjes een beetje verleerd, maar je lichaam weet perfect wat en wanneer het iets nodig heeft! Dit zal in het begin wat lastig zijn, maar dat komt vanzelf terug.

Afgelopen zaterdag bijvoorbeeld at ik om 17.00 uur pas voor het eerst en tevens voor het laatst die dag. Mijn nicht die naast mij zat vroeg of ik op dieet zat. Nee, ik zit nergens op, ik luister! En die dag dacht ik niet aan eten, het kwam niet in mij op totdat ik om 17:00 stil een bakkie zat te doen en ineens honger kreeg. Je begrijpt wel dat ik na een goed gevulde kop snert, met sla en avocado wel vol zat en de rest van de dag hoefde ik niks meer te eten.

Wat ik je eigenlijk gewoon wil vertellen. Laat alle regels weg en ga luisteren. Eet nét voordat je gillende honger hebt. En voel wat bij jou past! 

Ik vind het bijvoorbeeld fijn om pas om 10:00 uur te ontbijten, ergens tussen 12:00 – 16:00 uur te lunchen en dan een keer te dineren. Maar het kan heel goed zijn dat ik een lunch of diner oversla. Wat vandaag zo is geweest. 

Test het uit, sla eens een maaltijd over of eet eens een tussendoortje of juist niet. Kijk wat bij jou past en wat jij lekker vindt.

Maar wel bij elke maaltijd groenten of fruit eten he!

Wil je nu echt precies weten wat bij jou past of wil je nog meer leren over het menselijk lichaam dan is mijn basiscursus ‘gezond eten en leven’ op 9 mei echt iets voor jou!

Schrijf je snel in om je plekje te reserveren.  

 

Groetjes Janneke