Ik dacht wat ik had normaal was. Hoe moet je ontlasting er eigenlijk uitzien

“Janneke als jij zegt dat we mijn ontlasting moeten onderzoeken dan doen we dat, maar ik heb helemaal geen last van mijn darmen.”

Toch kwam er het een en ander uit het onderzoek! Het was niet zo pluis als ze dacht. Zo ging de vertering niet goed en zaten er aardig wat pathogenen in (pathogenen zijn ziekmakers zoals bacteriën, schimmels, virussen, candida en parasieten) en de darmflora was niet optimaal (de goede darmbacterie die aanwezig zou moeten zijn in je darmen).

Al na een week in de behandeling vroeg mijn klant zich af of het volgende normaal was: “Janneke mijn ontlasting is veel schoner, het stinkt niet meer (waar is de geur gebleven), het plakt niet meer, ik zit veel korter op de wc, ik hoef bijna niet te vegen, ik laat geen boertjes meer, windjes zijn weg en de vorm is prachtig. Het is in mijn buik veel rustiger. Wel moet ik 2 en soms 3 keer per dag naar de wc. Is dit normaal Janneke?” (Waarbij ze me toevertrouwde dat ze het wel een beetje raar vind om over haar ontlasting te praten.)

Ik ga je 3 dingen vertellen: ik praat dagelijks over de ontlasting van mijn klanten, dus deze verhalen vind ik heel erg normaal, als je het tegen één iemand kan vertellen ben ik het wel.

Gisteren had ik wel zes gesprekken hierover gehad (dat is veel, daarna ben ik ook wel opgebrand hoor ;-)).

Ten tweede: Jep, zo hoort je ontlasting te zijn, dit is helemaal perfect.

Het derde punt: is mijn eigen verbazing, want zo ook sprak ik gisteren een nieuwe klant die zei: “Echt waar, ik wist niet eens dat dit niet normaal was, ik dacht echt dat iedereen elke dag buikpijn had en een opgeblazen buik krijgt na het eten. Moeilijk naar de wc gaat en dat het allemaal niet zo makkelijk was. Ik wist niet dat dit een uitzondering was, maar eerder een regel.”

Pas als je het hoort en de verandering ziet én voelt weet je dus dat het niet oke was hoe je ervoor voelde!

Goeie ontlasting geeft je dus meer tijd, want je zit veel korter. Je hebt minder wc verbruik, dus het is goedkoper als we op de kleintjes letten. En je voelt je veel frisser. Met de wetenschap dat je van binnen veel schoner wordt.

Je zal je dan misschien wel afvragen wat is dan goede ontlasting?

Check even wat je herkent…

  1. Het ruikt dus niet, misschien een klein beetje, maar je ruikt het eigenlijk niet.
  2. Je hoeft bijna niet te vegen, eigenlijk hoor je helemaal niet te vegen. Want goede ontlasting is zo gemaakt, dat er een laagje van je slijmvliezen om de ontlasting heen zit wat je anus schoonhoud. Geweldig hè, hoe ons lichaam in elkaar zit. De eerste keer dat je dit meemaakt en een schoon wc papiertje ziet, weet je eigenlijk niet wat je ziet en je denkt dit kan niet 🥰
  3. Zinkt langzaam naar de bodem en laat geen sporen achter in de pot.
  4. Komt er met *gemak uit.
  5. Heeft een mooie worstige vorm.
  6. Je gaat ongeveer 2 á 3 x per dag (weet je nog mijn blog over de dikke darm, je ontlasting moet er 24 uur over doen, dus eet je 3 x per dag goed, dan kan het heel goed zijn dat je 3 x per dag naar de wc gaat).

Zo hoort het en je bent binnen 5 minuten klaar 😊 (tenzij je natuurlijk heerlijk op de wc mijn Instagram account bekijkt, dan zit je wat langer 😉).

Als je nou toch voelt dat er iets niet helemaal lekker loopt van binnen, dan kan je met je mooie poppenogen bij je dokter zitten en vragen: “Wat is er mis met mij?”

Het gaat er dan vaak om dat we niet kunnen zien wat er van binnen aan de hand is in je lichaam. Terwijl jouw lichaam juist alle signalen geeft wat er van binnen mis is (vooral in je darmen), echter moet je wel weten wat het allemaal betekend.

Wat vertelt je ontlasting jou allemaal;

💩 Je geur vertelt je al zo veel. Rottende geur: betekent dat je dierlijke eiwitten niet zo goed verteerd (eet deze dan ook eens een tijdje minder) Zure geur: je eten is aan het gisten (eet eens wat minder koolhydraten eet wat meer groentes). Weerzinwekkende geur: waar de hele familie van zegt ‘pffff wat een stank’: dit kan komen door medicatie of parasieten.

💩Veel vegen en vettige ontlasting: je kan je vetten niet goed verteren. Dit kan een tekort zijn aan enzymen, je gal werkt niet optimaal of je pancreas werkt niet perfect. Of je eet gewoon te vet. Je blijft dus vegen.

💩 Blijven vegen: of je ontlasting is te vettig of je slijmvliezen functioneren niet naar behoren. Is het laatste het geval dan weet je ook meteen dat je darmweerstand niet optimaal is.

💩Blijft hij drijven dan is je ontlasting te vet, zinkt hij meteen naar de bodem dan zitten daar nog te veel etensresten in en gaat de vertering in je darmen niet goed, waardoor je obstipatie kan krijgen maar ook weet je dat je voedingstoffen die je zo hard nodig hebt niet goed worden opgenomen.

Perfect is als je ontlasting in het water valt en langzaam met een draaiende beweging naar de bodem zakt. Je vetten en voedingstoffen worden goed verteerd en je darmflora die met pensioen gaan en hun taak goed hebben volbracht zitten er nog in. Zij zorgen voor de gassen, de luchtbelletjes in je ontlasting waardoor hij draait.

💩 De vorm vertelt je heel erg veel: je hebt 7 soorten (!!) ontlasting. – Hard tot keutels vertelt je dat je obstipatie hebt, je ontlasting blijft te lang in je lichaam. – Zachte keutels, zachte stukjes of een waterige bedoening, zonder vaste stukjes vertelt je dat je diaree hebt, je voeding gaat te snel door je lichaam. De perfecte vorm is een worst met wat barstjes aan de buitenkant. De echte topper de koning onder de ontlasting is een lange worst als een slang, hij is glad en zacht.

💩 De frequentie: als jij 3 keer per dag groenten eet, krijg je hele goede vezels binnen waar je dikke darm jou heel erg dankbaar voor is. Hierdoor kan hij goed zijn werk doen. En beloont hij jou door 2 á 3 keer per dag met gemak naar de wc te gaan. Je bent dus goed bezig.

💩 Branderig gevoel aan je anus: dan is je ontlasting te zuur, we spreken dan van een te lage pH waarde. Hierbij is een goede vertering niet mogelijk (je voedingstoffen worden niet goed verteerd), dit is mogelijk doordat je verteringsenzymen niet goed werken.

💩 Op het gemak eruit: dit is een leuk weetje. Je kent hem wel ‘zit je op je gemak’. Vroeger heette een houten wc met zo’n gat erin een gemak. Waarbij je dan kon vragen: waar is Pietje? ‘Oh die zit op zijn gemak’. Want rijke mensen hadden allemaal een eigen gemak.

Dan hoor ik je nu vragen; ‘Maar Janneke, ik heb een wc met direct een gat erin en de ontlasting verdwijnt meteen in het water. Ja, dat is een groot probleem, maar op te lossen ☺️. Doe een plastic zak om een bord heen, en leg die boven het gat in je wc. Doe daar je behoefte op en bekijk je ontlasting. Echt, je weet meteen wat er van binnen met je is. Het kan een beetje onsmakelijk klinken, maar het is zo effectief. Daarna gooi je de drol weg en knoop je de zak dicht en gooi je hem in de container weg. Simpel als wat.

Wil je meer weten over wat je ontlasting je allemaal vertelt en wil je weten wat je eraan kan doen? Lees mijn e-book. 

En kom je er nu achter dat het bij jou van binnen nou helemaal niet zo optimaal functioneert en denk je ik wil ook gezonde darmen?

Vraag een gratis mini-consult bij me aan, dan kijken we samen wat ik voor jou kan betekenen.

Liefs Janneke

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en

ontvang wekelijkse mooie tips voor gezonde darmen & 10% korting op de online curuse!