Hoe laat je je ziel op

Lieve Jij,

Het wordt tijd voor een nieuw doel.
Voor ruimte, vernieuwing, een soort voorjaarsschoonmaak

Van de week kwam ik deze zin op mijn social media voorbij: “This how I recharge my soul” (dit is hoe ik mijn ziel oplaad).

En dit zette mij aan het denken, hoe doe je dat en wat heb ik daarvoor nodig?

Dat weet ik eigenlijk wel van mijzelf; ik heb dan rust en natuur nodig. Even niet (te) bereikbaar voor mensen. Tja, ik zie en spreek heel erg veel mensen terwijl ik goed gedij als kluizenaar. Je zou denken wat een contradictio in terminis dan. Nee, ik ben best wel aardig in balans met mijn introverte kant (naar binnen gekeerd) en mijn extraverte kant (sociaal, gezellig, doener, actief). Maar soms kan dit een beetje uit balans raken. En dan is het goed om snel op de Grote Rode Stop knop te drukken. En in te gaan op de kansen die je voorgeschoteld krijgt. Want het universum (of jouw God, ik hou hem even neutraal met het universum ☺️) geeft je wat je aankan maar geeft ook de oplossingen. Het is alleen wel van belang dat je ze opmerkt en er vervolgens iets mee doet.

Soms zit je in een draaimolen die maar blijft draaien en niet wil stoppen. En dan denk je alleen maar: ik ga hier vanaf springen, ik zie later wel hoeveel pijn het doet.

Begin januari zat ik een super goeie documentaire te kijken: Limitless, echt een aanrader, (helaas wel alleen op Disney plus). Het gaat over hoe en wat je kan doen om gezond oud te worden. Met elke aflevering was ik super blij, omdat ik bij alles zei: ja dat is wat ik altijd zeg en bedoel. Ik hou er van om docu’s te kijken die met gezondheid te maken hebben want het geeft altijd weer zoveel inspiratie. In deze docu werd ook uitgelegd wat de stad met jouw lichaam en geest doet. Het maakt je vermoeid, het brengt een soort van armoede in je gedachten en in je zijn. Het is heel erg druk, je hebt continu prikkels. Eigenlijk is het constant in een extraverte omgeving zijn. Daarnaast gaven ze het voorbeeld wat er gebeurt als je diezelfde persoon in de natuur zet, dus een introverte omgeving. Je wordt rustig, je stress gaat naar beneden, je hoge bloeddruk zakt, er worden meer gelukshormonen aangemaakt en je bent omgeven door de rijkdom van de aarde. Hoe mooi is dat? Dat een beetje groen, bomen, diertjes en vogelgeluiden dat met je kunnen doen. Je staat even stil en ziet wat er om je heen gebeurt.

Nu weet ik dat ik er heel goed op ga om in de natuur te zijn, en al helemaal in mijn eigen stadsdorp Scheveningen aan de kust, heeeerlijk om daar te wandelen. Ik ben normaal naast mijn werk alleen maar buiten te vinden. Maar, sorry voor mijn taalgebruik, niet met dit zeikweer. Tijdens de kerst in mijn vakantie kwam ik dit jaar ook niet echt tot rust dankzij veel feestjes en alle leuke dingen die er gebeurt zijn, en helaas ook minder leuke gebeurtenissen. Daten bijvoorbeeld, laat ik het zo zeggen, dat is niet altijd even leuk  🙈☺️.

En hup, toen begon het werk weer. Ik zat nog vast in de vorige draaimolen en liep nu al vast in de nieuwe. Wat Theeee Piep…..

Ik was wandelen met mijn nicht en die vroeg: wat heb jij eigenlijk nodig? Ik zei rust, natuur en troep opruimen in mijn huis. (Hint 2.. Heb je hem al door 😊, hoeveel hints moet je krijgen hé).

Mijn nicht heeft een huis op het platteland van Frankrijk (let wel, oud huis, vochtig, koud, echt boerenland, veel natuur, stil en afgelegen). Dus zij zegt: waarom ga je niet naar mijn huis? Daar kan je ook werken, je werkt toch online via ZOOM, er is rust en overal natuur. (Hint 3)

Ja, dat is wel wat ik net zei ja. Maar als het daar ineens is… eeeeeuuuhhhh. Dat huis openen is wel een ding en dan de kou. Het huis openen betekent overal zware luiken voor de ramen weghalen, eventuele wespennesten, overal spinnen (ja, ik ben echt geen held met dieren en insecten, lekker laten leven maar niet in mijn buurt😂😂😂), het gas, water en elektra aan krijgen en checken of alles het doet (dat is een gedoetje want het is allemaal heel oud.). En dan zit ik daar alleen in de nacht, dadelijk komt er een man langs in de nacht met een kettingzaag. Waarop later de man van mijn nicht keihard moest lachen en had gezegd: “de enige die daar altijd druk is met een kettingzaag is zij, bomen omzagen en hout zagen voor het vuur” ☺️.

Allemaal beren en problemen op de weg dus. Maar het idee om nieuwe energie op te doen, en mijn ziel op te laden knaagde wel (hint 4 of 5). “Uhhhhmmmm was daar niet een klusjesman die in de buurt woonde die het huis goed kent?”

Die lieve man geappt, en wauw.. Hij gaat het huis voor mij openen, zet een extra slot op mijn kamerdeur (want ja, die kettingzaag hé), hij zal zijn telefoon aan houden in de nacht zodat ik hem altijd kan bellen, hij gaat er voor zorgen dat de houtkachel in huis het doet (hij kent mij, ik hou van een vuurtje). Hij  haalt zelfs de spinnenwebben voor mij weg en gaat voor mij kijken of er geen muizennesten in de bank en matrassen zitten 🙈. En, of ik het nou wil of niet, komt hij ook nog 2 x per week langs om te kijken of het allemaal goed gaat.

Afijn…. Ik moest dus 7 of 8 hints negeren en over 26 angsten en tegenargumenten heen stappen om mijn ziel te gaan opladen.
Heerlijk werken in de natuur, ik ben zo benieuwd hoe dat is. Wakker worden, meteen naar buiten en even in het gras staan met blote voeten en dan heerlijk aan het werk gaan. Ik denk dat ik veel mooie en lieve energie aan mijn klanten kan meegeven.

Ooit zei een klant tegen mij: “Janneke, wil jij alsjeblieft zo vaak als je kan op vakantie gaan, jezelf opladen en als de beste voor jezelf zorgen? Want anders kan je er niet voor ons zijn en wij zijn zo blij met je.” De lieve schat.

Lieve  Jij! Wat gaat jouw nieuwe doel zijn? Hoe ga jij je ziel opladen? Natuurlijk hoef je niet op het platteland te gaan zitten in de kou (is wel echt mega goed voor je immuunsysteem) . Hoeveel hints heb jij al gehad?🙈😂. Ik hoor het graag van je.

Ik ga heerlijk genieten in het gras en in de natuur. Heerlijk verder werken aan mijn Online Academie die eind februari start (ZIN IN), lekker lezen, schrijven, en natuurlijk mijn lieve klanten begeleiden, motiveren en helpen.

Liefs Janneke

Ps ik kan me goed voorstellen dat je nog vragen hebt. Stel ze gerust! Je kunt me mailen door op deze blog te reageren of bel me op 070- 444 35 24 of mail mij naar janneke@gezondbegin.nu

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en

ontvang wekelijkse mooie tips voor gezonde darmen & 10% korting op de online curuse!