Hoe kan je door te poepen buikpijn en buikkrampen voorkomen!

Hoe poep je nou eigenlijk, en hoe kun je buikpijn en buikkrampen voorkomen?

Het is niet eens zozeer hoe je moet poepen, maar meer waardoor je moet poepen. Hoe werkt dat nou eigenlijk in je anus?

Waardoor je moet poepen gebeurt allemaal in een klein deel van de endeldarm.

De endeldarm is het laatste stukje van je dikke darm en is zo’n 15 á 20 cm lang. En in het laatste deel van je endeldarm zit de anus, die ongeveer 4 á 5 cm lang is.

Maar vergis je niet, in dat kleine stukje gebeurt ontzettend veel!
De anus:
  • Heeft een binnenste sluitspier
  • Heeft een buitenste sluitspier
  • Heeft sensoren
  • Is de controlepost
  • Vangt poephapjes op

Je kent het vast wel, dat je ineens aandrang voelt aan je anus (een soort jeuk of een samentrekking). Dit is het teken dat je zo naar de wc moet gaan.
Vaak kun je nog wel even wachten maar niet heel erg lang meer.

Hoe werkt dit nou? 

Je poep verzamelt zich in het laatste gedeelte van je endeldarm, net voor je binnenste sluitspier, deze sluitspier gaat onbewust open en dicht.
Vóór de binnenste sluitspier zit een soort douane van hardwerkende controleurs. Zij zien de poep aankomen en raken eigenlijk in paniek: “ohhhhh dit moet eruit”! Zij zetten je binnenste sluitspier open en laten voorzichtig kleine hapjes ontlasting ontsnappen naar de laatste kamer: je anus.

In je anus zit ook weer een heel leger dat aan het werk gaat: de anus sensoren. Zij pakken de stukjes en beoordelen het: “ja, dit is ontlasting, dat moet er uit”. Deze sensoren geven vervolgens signalen door aan de hersenen. Die signalen reizen via alle zenuwen in je ruggenwervel door naar je hersenen.

Jouw hersenen vertalen dat signaal met: “ZOEK EEN WC EN WEL NU”. Jij kijkt rond en bedenkt waar de dichtstbijzijnde wc is.

Soms sta je net naast een wc, soms ben je er heel ver van af. Dat signaal wordt weer teruggestuurd naar je anus.
De sensoren geven het door aan het leger van de binnenste sluitspier.

Kan het nog niet, omdat je nog niet thuis bent of je staat in de file, dan trek jij bewust stevig je buitenste sluitspier dicht.

Dit proces gaat de hele tijd heen en weer totdat jij op de wc zit.

Echter, duurt het te lang, dan gaat het binnenste leger zich zorgen maken want ze worden bijna geplet door jouw poep, het moet eruit.
Ze gaan nog meer actie ondernemen zodat jij echt even gaat luisteren. Je geur sensoren worden aangetast er komen langzaam pufjes van scheetjes vrij zodat jij gaat ruiken dat je naar de wc moet.

Ga je dan nóg niet, dan krijg je buikkrampen. Je moet dit zien alsof je leger van binnenuit tegen je darmwand staat te trommelen met alle kracht die ze hebben om te roepen ‘ Joeee hoeeee het moet eruit, GA NAAR DIE WC’!

Ja Janneke, maar thuis poep ik het fijnste.

Wat heb je liever? Buikpijn, krampen, en aan het einde van de dag stinkende, rottende, keutel ontlasting die er moeilijk uit komt of ga je gewoon ff snel zitten op de dichtstbijzijnde wc? Nou ik weet het wel hoor.

De simpelste en enige TIP: Wil je geen buikpijn, GA ALS JE MOET GAAN!

Want wat gebeurt er als je het ophoudt: jouw spijsvertering gaat gewoon door.

Je dikke darm is er zo op gemaakt dat hij het water uit je ontlasting haalt, deze functie blijft gewoon doorgaan. Zoals de lopende band in een fabriek, hij blijft zijn werk doen en stopt echt niet omdat het jou even niet uitkomt.

Je ontlasting wordt dus steeds harder en harder. Want zachte ontlasting bestaat voor ongeveer 75% uit water. Dat is niet voor niks, dat is om het zacht te houden zodat het er makkelijk uit kan en jouw poepgaatje niet pijn doet.

Dus harde poep die er niet makkelijk en pijnlijk uit komt. En alsof dat niet vervelend genoeg is, gaat je ontlasting ook nog rotten en stinken.

Dus in het kort: niet naar de wc gaan geeft heel veel ongemakken, harde ontlasting en heel veel buikpijn.

Dus ik zou zeggen, gaan met die banaan en pak de wc die je ziet. Want newsflash: IEDEREEN POEPT, zelfs Doutzen Kroes 😉

Mega interessant hè? Door zo’n proces in je lichaam te begrijpen kun je zelf voorkomen dat je pijn in je buik krijgt. Wil je nou nog meer leren over hoe het lichaam werkt, en hoe je jezelf verder helemaal gezond kan maken?

Dan zeg ik: doe dan mee met de ’Sh*t Show’ masterclass!

Met vriendelijke darmflora groetjes,

Janneke

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en

ontvang wekelijkse mooie tips voor gezonde darmen & 10% korting op de online curuse!