‘Gezond’ eten is allang niet meer een objectief feit

Lieve Jij,

‘Gezond’ eten is allang niet meer een objectief feit.

Een veganist kijkt daar heel anders tegenaan dan een Keto fan. Daarnaast hebben zieke darmen iets anders nodig om te herstellen. Als je darmen gezond zijn kun je ze met gezond eten vaak goed onderhouden (weer afhankelijk van wat jij als gezond beschouwt) maar zieke darmen kunnen nog zieker worden door wat jij als ‘gezond’ eten beschouwt.

Ik heb persoonlijk helemaal niks tegen lijfstijl overtuigingen, maar ik zeg er wel bij, dat deze niet altijd even goed kunnen zijn voor jouw darmprobleem. Elk probleem (ziekte) heeft een andere aanpak nodig.

Ga jij met een zaadbal probleem naar de gynaecoloog?

Ik zal je een voorbeeld geven; Als jij een zaadbal probleem hebt los je deze niet op met de behandeling voor een baarmoeder. Ik zal nog een voorbeeld geven: als jij last hebt van een jeukende anus dan los je deze niet op met neusdruppels. Als je dit zo leest denk je, nou doe niet zo raar Janneke, dat is toch gek en logisch.

Ik ben het helemaal met je eens. Maar waarom doen we dit dan wel met onze darmgezondheid? Iemand met de ziekte van Crohn heeft hele andere voeding nodig dan iemand met diverticulitis en iemand met een prikkelbare darm (pds) heeft weer hele andere voeding en begeleiding nodig dan iemand met een lekkende darm. Ik wil voeding in dit opzicht dan ook helemaal niet gezond of ongezond noemen.

Het is allemaal gezond eten en het is allemaal in je darmen!

Terwijl je misschien denkt: het is allemaal gezond eten en het is allemaal in de darm, dus hoezo zit daar verschil in. Nee, je darmen hebben heel veel functies en het is maar net wat er kapot is. Zie het als een auto; als de accu het niet meer doet, heeft deze extra energie nodig en moet ie weer aangeslingerd worden, terwijl als je olie slang lekt, dan moeten je die dichten (ik weet dat we dat in een auto zouden vervangen, in het lichaam kunnen we nog geen darmen vervangen, alleen maar weghalen, dus daarom deze vergelijking).

Dus als jij gebrek hebt aan energie en jouw voedingstoffen, vitamines en mineralen worden niet goed opgenomen. En ze worden daarnaast ook niet goed omgezet in jouw cellen, in jouw energie fabriek (In je mitochondrion die ervoor zorgt dat er energie vrijkomt waarop wij leven wat ATP is). Dan moeten we gaan zorgen dat deze accu van je darmen het weer gaat doen.

Lekken jouw darmen dan moeten we ervoor gaan zorgen dat ze gedicht en verstevigd worden. (je tight junctions moeten dan gefixt worden).

Bij de ene is het dan super goed om keto te eten maar voor de andere juist helemaal niet. Sterker nog, je kan je darmen dan zelfs nog zieker maken. En dat geldt voor alles waar ‘gezond’ op staat. Wat ik al zei; ‘Gezond’ eten is allang niet meer een objectief feit.

Met zieke darmen weet je eigenlijk niet waarmee je te maken hebt.

Met een zieke darm of een niet zo fantastisch functionerende darm weet je zelf eigenlijk helemaal niet waar je mee te maken hebt. Je kan immers niet naar binnen kijken en er kan zoveel aan de hand zijn, symptomen overlappen elkaar ook vaak. Dus tenzij je een (ontlasting)onderzoek hebt gedaan weet je niet waar je mee te maken hebt en hoe het met je darmen is gesteld. Dan kun je helaas meer kwaad dan goed doen met je goedbedoelde pogingen om het te fixen.

Dus Cut the Crap en fix die sh*t zelf. 

Dus fix alleen je darmen zelf als je weet waar je het over hebt, leer erover, lees erover en ga ervoor naar een darmspecialist. En je weet het, deze darmspecialist helpt je graag via 1op1 begeleiding of via de nieuwe online darmspecialisten academie waarin ik je d.m.v. heel erg veel video’s over alles omtrent darmen vertel zodat jij wel zelf leert hoe jij je darmen kan gaan fixen.

Ik hoor wel hoe jij je darmen gaat fixen,

Liefs,

Janneke