Fruitsmoothie dat is echt niet gezond voor je!

Ik ben een heel geduldig mens. Maar soms, SOMS kan ik me toch ZO ONGELOOFLIJK opwinden als mensen tegen mij zeggen dat ze geen groentesapje of fruitsmoothie meer nemen omdat ‘dat slecht is, want dat doet je bloedsuikerspiegel zo stijgen, nee dat is echt niet gezond voor je’.

Mensen raken er helemaal opgefokt van en gaan met mij hele discussies aan om mij er echt van te overtuigen dat een fruitsapje echt heel erg ongezond is.

Download hier deze mail op PDF

Maar schuiven op de eerste de beste verjaardag wel een kwart slagroomtaart naar binnen.

Maar Janneke, er zitten toch heel veel suikers in fruit? Ja, dat klopt.

Ja, fruitsuikers, net als alle suikers, doen inderdaad je bloedsuikerspiegel stijgen.

Maar het klopt ook dat je er heel veel energie van krijgt.

Ga nu eens na wat je de afgelopen week hebt gegeten?

Zat daar echt maar 1 stukje chocolade bij? Wat chipjes, een nootje, een koekje of een yoghurt met suikersmaak, misschien wel een eierkoek of een ontbijtkoek?

Diezelfde mensen die met mij in discussie gaan over de suikers in fruit vinden het meestal de normaalste zaak van de wereld om zo af en toe te genieten van al die lekkere dingen.

Maar een fruitsmoothie één of twee keer in de week kan dan niet omdat er teveel suikers in zitten?

Heb je al een beetje door waar ik heen wil gaan…? Precies, dat ik dat dus echt onzin vind! Als jij elke dag een fruitsmoothie drinkt is er echt niks aan de hand. Sterker nog, het is nog gezond ook.

Maar Janneke, en die suikers dan en bloedsuikerspiegel?

Mensen zijn lekker stug en volhardend om maar niet dat fruit te hoeven eten of die overheerlijke groenten, dus ik zal het nog verder uitleggen om je te overtuigen dat die smoothie echt geen kwaad kan.

Ja, er zitten veel suikers in fruit: het grote voordeel ervan is dat je lichaam deze natuurlijke suikers herkent en ze heel goed kunnen worden omgezet in snelle energie.

Nog een pluspunt: er zitten ook heeeeeeeel veel vitamines in fruit: in koek en chocolade niet echt…!

Ja, het doet je bloedsuikerspiegel stijgen maar als jij geen diabetes hebt heb je daar echt geen last van. Je zult eerder last krijgen van je bloedsuikerspiegel als je een bonbon eet of een paar paaseitjes. En die heb je vaak sneller in je mond dan dat je erover na hebt gedacht.

Fruit is echt super mooi! Een stukje puur natuur. Het heeft alles in zich wat je nodig hebt, het is zoet voor energie, het bevat veel vitamines die nuttig zijn voor je stofwisseling, energie, je immuunsysteem, heel veel vezels. Neem als voorbeeld maar eens een ananas: één en al vezels, die ervoor zorgen dat je snel vol zit,  je darmen super goed schoonmaken en ze helpen ook bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel.

Van fruit eet je nooit teveel. De natuur en jouw lichaam zijn heel erg goed op elkaar afgestemd, alleen zijn we soms een beetje vergeten ernaar te luisteren. Je eet nooit te veel fruit omdat je dat niet opkrijgt en niet lekker vindt, na een bakje ananas heb jij echt geen zin in nog een bakje, je zit vol en hebt wel genoeg zoet gehad. Terwijl je wel een blok chocolade op eet (dat is de suikerverslaving die de suikers in je hoofd los maken) Wil je hier meer over lezen lees dan eens mijn suikerhandboek over wat suikers met jouw lichaam doen.

En die fructose dan?

Fruit bevat fructose maar dat heeft geen negatief effect op je gezondheid.

Dit wordt pas een probleem als het aan voedingsmiddelen wordt toegevoegd in de vorm van suiker zoals in diksap, het concentraat van fruitsap etc.

Oké, als je nou toch nog een beetje bang bent voor fruit en de smoothies: doe dan het volgende.

Zoals ik al vaker heb aangegeven is de balans op je bord en in je kop heel erg van belang en zo ook bij een smoothie.

Zorg er altijd voor dat de volgende elementen in elke maaltijd zitten, zodat je bloedsuikerspiegel niet te snel stijgt en het dus niet wordt omgezet in vet. Doe in je smoothie wat noten en zaden, gemalen of bijvoorbeeld notenpasta, en je maaltijd is compleet. Want noten en zaden bevatten eiwitten en vetten.

Of je doet er wat groenten bij, een theelepel hennepzaad proteïnen bij (dit zijn plantaardige eiwitten) en een scheutje vet zoals lijnzaadolie, sesamzaadolie. Dat zijn dan je goede vetten.

Weet je niet meer zo goed hoe je een complete gebalanceerde maaltijd maakt lees dan nog eens mijn oude blog hierover terug.

 

Be Happy!

Vind je dit nou ook super boeiend en wil je hier meer over weten en leren?

Dan is mijn Basiscursus Gezond Eten echt iets voor jou!

Let op! Ben je aanvullend verzekerd dan betaal in meeste gevallen bijna helmaal niets voor de cursus.

Wordt zelf de expert op het gebied van je voeding en gezondheid.

Schrijf je nu in voor de basiscursus ‘gezond eten en leven’.

Snelle beslissers krijgen vroeg boekkorting! Kijk hiervoor op www.gezondbegin.nu/cursus

 

Wat de geleerde zeggen!

Volgens Bruce Bistrian – professor aan de Harvard Medical School – is fructose in fruit niet ongezond. Fruit is in bijna elke hoeveelheid goed voor je gezondheid. Fructose wordt pas een probleem zodra het aan voedingsmiddelen wordt toegevoegd in de vorm van tafelsuiker, rietsuiker, high fructose corn syrup (HFCS), melasse, siroop, honing of diksap (concentraat) van vruchten.*1

In tegenstelling tot fructose uit ‘toegevoegde’ suikers heeft fructose dat in fruit zit geen negatief effect op je lever. Het vermindert je leverfunctie niet. Waarschijnlijk komt dit doordat fruit ook vezels en anti-oxidanten bevat die het negatieve effect van fructose tegen gaan.*2 Ook is er geen verband gevonden tussen fructose uit vruchten en een hoge bloeddruk, terwijl dit wel is aangetoond bij fructose uit ‘toegevoegde’ suikers.*3

1.Harvard Health Letter, July 2013: http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/rethinking-fructose-in-your-diet

2.Petta, S., Marchesini, G., Caracausi, L., Macaluso, F. S., Cammà, C., Ciminnisi, S., … & Di Marco, V. (2013). Industrial, not fruit fructose intake is associated with the severity of liver fibrosis in genotype 1 chronic hepatitis C patients. Journal of Hepatology, 59(6), 1169-1176. 

3.Johnson, R. J., Nakagawa, T., Sanchez-Lozada, L. G., Shafiu, M., Sundaram, S., Le, M., … & Lanaspa, M. A. (2013). Sugar, uric acid, and the etiology of diabetes and obesity. Diabetes, 62(10), 3307-3315.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en

ontvang wekelijkse mooie tips voor gezonde darmen & 10% korting op de online curuse!