Enzymen

Enzymen?

Wat zijn dat eigenlijk? In deze blog ga ik je uitleggen wat enzymen voor je doen en waarom je ze zo hard nodig hebt.

Enzymen helpen om je eten te verteren en zijn om die reden onmisbaar voor je lijf. Bij veel mensen met darm- of spijsverteringsproblemen werken hun enzymen niet naar behoren. De klachten zijn erg vervelend, maar het goede nieuws is dat je dit op een eenvoudige manier gewoon zelf weer kunt oplossen. Lees snel verder als je wilt weten hoe 🙂
 
 
Enzymen zitten in onze voeding, dus dat is al een mooi begin. Ze zitten ook in ons speeksel. Deze enzymen hebben wat meer tijd nodig om vrij te komen, en dit is precies waarom het zo belangrijk is om 20x te kauwen op je eten. Dit geeft het speeksel de tijd om de enzymen vrij te maken. Enzymen zijn als het ware een soort Pac-mannetjes die je eten in stukjes ‘happen’, waardoor je lijf het voedsel beter kan verteren en de voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen. Win win situatie dus!
 
Het enzym amylase breekt in je mond de koolhydraten af. Met andere woorden, als je niet goed kauwt, worden de koolhydraten die je eet niet goed afgebroken, wat verderop in je darmen voor problemen zorgt. 
Pepsine is het enzym dat in je maag eiwitten splitst en afbreekt. Daarnaast helpt ook het maagzuur in je maag om je voedsel verder af te breken in kleinere stukjes. Uit die kleine stukjes kunnen vervolgens je darmen voedingsstoffen als mineralen en vitamines goed opnemen. Ook worden in de darmen de vetten en eiwitten uit het voedsel verder afgebroken. Daarna zorgt je galblaas ervoor dat de vetten uit het voedsel worden opgelost en opgesplitst, en de sappen uit de pancreas (alvleesklier) helpen om de eiwitten nog extra af te breken.
Tegen de tijd dat jouw maaltijd je darmen heeft bereikt is die dus afgebroken tot drie verschillende voedingsstoffen: koolhydraten, eiwitten en vetten. 
De bruikbare stoffen worden door je lichaam opgenomen en wat er met de rest gebeurt, tsja, dat hoef ik je niet te vertellen 😉
 
Kortom, als JIJ goed voor je enzymen zorgt dan zorgen zij weer goed voor jou. Dit betekent dat je voedsel beter wordt verteerd, dus geen blok-in-je-maag of opgeblazen gevoel, betere ontlasting, betere spijsvertering en een betere stofwisseling. Stofwisseling betekent letterlijk het onderling uitwisselen van stoffen; met andere woorden, je darmen nemen de goede stoffen uit de voeding op en zorgen ervoor dat de slechte stoffen (gifstoffen) je lichaam verlaten middels je ontlasting. 
 
Dan nu het belangrijkste: wat kun jij er zelf allemaal aan doen om je spijsvertering te optimaliseren en de activiteit van jouw enzymen te verhogen? Dat zal ik je vertellen. 
 
  1. Meteen niet de eenvoudigste: eigenlijk mag je je voedsel niet hoger verhitten dan 60 graden, omdat boven die temperatuur veel enzymen verloren gaan. Het lastige is alleen dat als je al een moeilijke spijsvertering hebt, dat jij rauw voedsel erg moeilijk verteert, dus raw food is in dit geval ook geen oplossing. Ik adviseer je om je maaltijden slechts kort te verhitten en te balanceren door niet rauw te eten, maar ook niet doodgekookt.
  2. Eet zoveel mogelijk plantaardige eiwitten, want in plantaardige producten zitten gewoonweg veel meer enzymen dan in dierlijke producten. Denk daarbij aan linzen, bonen en kikkererwten.
  3. Kauwen, kauwen, kauwen. Zoals ik eerder al schreef worden de enzymen in je speeksel pas na enige tijd actief. Daarom is het verstandig om veel te kauwen. Mijn tip: je hoeft niet te gaan zitten tellen hoe vaak je kauwt. Als je van een kleiner bordje eet met kleiner bestek (zoals een gebaksvorkje of kleinere lepel) dan kauw je automatisch meer. Klinkt gek misschien, maar geloof me, het werkt.
  4. Eet veel groenten en fruit. Die zitten namelijk tjokvol goede enzymen. 
  5. Rust&natuur. Eet in rust, zoek eens een mooi plekje in de natuur voor een picknick of kijk lekker naar buiten. Daardoor eet je automatisch langzamer en bedachtzamer.
  6. Weet wat je eet. Zorg er ten eerste voor dat je herkent wat er op je bord ligt, dus geen pakjes, zakjes en poeders. Ten tweede, eet met je volle aandacht en kijk naar het voedsel wat je in je mond stopt, zodat je niet ineens denkt ‘hee, is mijn bord nu al leeg?!’
  7. Een super makkelijke en goede tip: eet 30 minuten voor je maaltijd een stukje ananas, papaja of kiwi. Deze fruitsoorten doen dienst als ‘activators’ en maken de enzymen in je speeksel al actief, zodat ze al op volle gang aan de slag kunnen zodra je daadwerkelijke maaltijd eraan komt. Tip: je kunt gewoon wat stukjes ananas in een bakje bewaren, zodat je niet elke keer voor je maaltijd ananas hoeft te gaan staan snijden. Een verse ananas snijden is uiteraard wel vele malen beter dan ananas uit blik of voorgesneden uit de supermarkt. 
 
Bekijk de illustratie hieronder maar eens, zodat je meer beeld krijgt bij dit hele verhaal.
 
Mocht je dan nog vragen hebben of samen met mij aan een goede en fijne spijsvertering gaan werken, neem dan contact met me op. 
Samen maken we jouw darmen weer gezond!
 
Groetjes,
 
Janneke de Boer
 
 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en

ontvang wekelijkse mooie tips voor gezonde darmen & 10% korting op de online curuse!