Hoe meer je eet, hoe meer je afvalt, van eiwitten van je af

Wist je dat je van eiwitten gezond wordt?

Na mijn laatste twee blogs, ‘wat smeer je op je huid’ en ‘wat doen emoties in je darmen’, zal ik het vandaag wat luchtiger houden. Ik ga het niet hebben over afvallen, zoals de titel misschien wel doet vermoeden. Dat is namelijk helemaal niet belangrijk, het gaat erom hoe gezond jij bent. Want wist je dat dunne mensen helemaal niet per definitie gezond hoeven te zijn?

Ik had een klant, graatmager. Maar ze at alleen maar stroopwafels, pizza’s, cola en rundergehakt.

Toen ik dat hoorde schrok mij de #$*@%&, ik denk dat iedereen wel snapt dat dat niet gezond is! Ze kwam met de ziekte van Crohn de praktijk in lopen en liep uiteindelijk met een zak groenten en gezonde darmen de deur uit. Dus, laat je niet misleiden door wat je ziet. Er is vaker meer aan de hand dan dat je denkt (oh, wat een wijsheid).

Afijn, de eiwitten. Daar eten we over het algemeen te weinig van en negen van de tien weten eigenlijk niet eens welke eiwitten er allemaal bestaan op onze mooie aarde 🌎.

Ja, dieren kunnen we opnoemen en dan denken we gelukkig ook nog wel aan vis, maar dat is lang niet het enige!

Ons lichaam heeft elke dag 8 essentiële soorten eiwitten nodig uit voedsel. Essentieel, omdat ons lichaam deze 8 soorten niet zelf aanmaakt of opslaat maar wel elke dag nodig heeft om de machine, het lichaam, draaiende te houden.

Deze 8 eiwitten zitten voor de volle 100% in dieren en dierproducten. Denk daarbij aan een ei, een lammetje, kipje, visje, vogeltje en de melken die onze dieren produceren. Belangrijk om te eten dus.

Maar wist je dat we deze eiwitten niet perse uit dieren hoeven te halen? We hebben namelijk nog zo veel meer op onze aarde 🌎.

Namelijk plantaardige eiwitten 🌾. Jup, ook in granen zitten eiwitten. 100 gram graan bevat al snel 11 gram eiwitten, bijna net zoveel als een ei, daar zit 13 gram aan eiwitten in.

Wat valt allemaal onder plantaardige eiwitten? 

Peulvruchten, granen, avocado, algen, hennepzaad, haver, kiemen, kokos, noten, zaden, tempeh, maïs, groenten en fruit.

Eén nadeel is echter: plantaardige eiwitten bevatten niet alle 8 essentiële eiwitten in één product. Maar dat is geen probleem wanneer je gevarieerd eet. Want als je plantaardige eiwitten met elkaar combineert dan krijg je ze wel alle 8 binnen. En dat hoeft niet perse allemaal in één maaltijd, zolang je het verdeeld over de dag binnenkrijgt is het goed. Om je plantaardige eiwitten ‘compleet’ te maken is er een vuistregel: combineer peulvruchten met een ander soort plantaardige eiwitten.

Een voorbeeld: lupine bonen met naakte haver. Hiermee heb je een compleet plantaardig eiwit dat gelijk is aan een stuk vlees. Als je precies wilt weten hoe je dit doet lees dan even dit artikel.

Niet alle granen zijn goed voor je darmen. Maar ook daar is een vuistregel voor: kies alleen voor volle granen (die moeder natuur op haar manier voor jou heeft gemaakt). Hoe kom je daar makkelijk achter? Als er op de verpakking staat dat je een graan 30 minuten of langer moet koken dan kan je het eten en kunnen je darmen het verteren. Dus niet 25 minuten of 10 minuten, ook niet je witte rijst dan 30 minuten laten koken (dat stond niet op de verpakking hé). Er moet echt op staan: KOOKTIJD 30 MINUTEN.

Denk daarbij aan wilde rijst, naakte haver, zwarte rijst, ronde korrelrijst etc.

Hoeveel heb je aan eiwitten nodig?

Een persoon heeft gemiddeld 0,8 gram eiwitten per lichaamsgewicht + 10 à 20 nodig.

Ik hou echt niet van eten wegen en punten tellen. Ik zeg altijd: eet gewoon!!!

Maar weet je niet waar je moet beginnen? Google dan je voeding eens, typ in hoeveel eiwitten per 100 gram [voedingsmiddel], kijk op het etiket naar de voedingswaarde of track wat je eet voor een tijdje met een app.

Om even terug te komen op die formule, een voorbeeld: weeg jij 80 kilo, dan doe je 0,8 x 80 = 64 en dan doe je er 10 bij.

Zorg dan dat je ongeveer rond de 70 à 80 gram eiwitten binnen krijgt (en je gaat zien, dan moet je echt flink eten).

En dus niet meteen bakken vlees en eieren eten. Neeeeeeeeeee, want dan heb je mijn blog voor niks gelezen. Eet juist lekker die plantaardige eiwitten en tel ze gewoon eens.

Hoe nu verder?

Heb je nu een beetje een idee hoeveel eiwitten jij nodig hebt? Dan weet je hoeveel je er op een dag moet eten. EN LET OP! Eet eiwitten bij elke maaltijd (Jup, ook je tussendoortjes).

Combineer elke maaltijd met goede eiwitten (lekker variëren met plantaardig en dierlijk) groenten OF fruit (dus niet EN fruit hé, fruit eten we los van een maaltijd gewoon als tussendoortjes). Eet lekker veel goede biologische groenten (je hebt ongeveer een kilo groenten per dag nodig) en biologische eiwitten.

Je zal zien dat je veel zit te eten, je lekker en gezond voelt en als bonus wandelt je lichaam vanzelf naar het gewicht waar hij wil zijn.

Fijne en mooie dag.

Geniet van jezelf, je bent een mooi mens.

Liefs Janneke

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en

ontvang wekelijkse mooie tips voor gezonde darmen & 10% korting op de online curuse!