Eet jij wel genoeg suikers? Essentiële suikers zijn super gezond

Waarom suikers goed voor je zijn!

Alles wat je voedt dat groeit, voed je darmen: vul ze niet!
 
 
Als ik spreek over suikers dan schrikken mensen meteen en vragen me “Dat eet jij toch niet Janneke?”.
 
 
Oh Ja, wel… ik eet ze volop en elke dag. Maar natuurlijk heb ik het dan niet over onze geraffineerde kristalsuikers zoals de suikerklontjes, de M&M’s, cakes, cola en andere troep die je lichaam weinig goeds doen en alleen maar verslavend werken.
 
 
Bekijk daarvoor nog maar eens een keer de TEDTV over wat suikers met je doen 😉
 
 
Ik heb het echt over de suikers die jou voeden en jou helpen te genezen.
 
 
De semi Essentiële suikers
Semi omdat we er een paar wel zelf aanmaken in ons lichaam en essentieel omdat we ze ook niet zelf aanmaken in ons lichaam: en we ze daarom moeten eten. Daarom worden ze essentieel genoemd: omdat ze essentieel voor je zijn.
 
 
Deze suikers zijn een voedingsvezelgroep die we scharen onder het Macronutriënt (voedingstof): Koolhydraten.
 
 
Nu ga je denk ik helemaal stuiteren en denk je misschien; ‘hé Janneke jij spreekt jezelf wel heel erg tegen, want een tijdje geleden heb jij mij gemaild met het verhaal dat tarwe niet zo goed voor je zijn en dat zijn toch echt wel koolhydraten’.
 
 
Klopt als een bus!
 
 
Maar ik heb het over de koolhydraten uit groenten en fruit: daar zitten ook koolhydraten in 😉! Gelukkig maar, want we hebben ze heel hard nodig.
 
 
Deze essentiële suikers zijn een basis behoefte van jouw residente flora (jouw goede darmbacteriën die in je darmen leven en je ook zeker moet voeden). 
 
Deze voeding is hoofdzakelijk (zee)groenten, paddenstoelen, zaden en fruit.
 
Waar het voedingscentrum je de richtlijn geeft voor 250gr groenten per dag te moeten eten (ja, ze hebben het opgehoogd eindelijk), daar doet de orthomoleculaire geneeskunde nog eens een behoorlijke schep bovenop! Het liefst zien we dat je een kilo groenten/fruit per dag eet. Maar laten we zeggen dat 500gram ook al een goede basis is. En ook voor de meesten een pittige klus is om te eten.
 
Deze voedingsvezels uit de koolhydraten (vezelstructeren) van de bovengenoemde voedingsmiddelen ((zee)groenten, paddenstoelen, zaden en fruit), zijn dus de voedingsbron die je nodig hebt en deze worden ook wel Glycoysiden (glycososiden of Glycans). Glycosiden worden naast glucose en fructose gerekend tot de essentiële suikers. 
 
Deze essentiële suikers zijn natuurlijke bouwstenen van planten, zaden, paddenstoelen, vruchten en zeewieren. Deze bouwstenen hebben een belangrijk stofwisselingseffect en medicinale werking op ons (menselijke) lichaam. 
 
Anders dan de gewone suikers uit de suikerpot die je lichaam in geen enkel opzicht goed doen, eerder kwaad, daar ondersteunen en helpen deze suikers juist je lichaam en kunnen zij je lichaam ondersteunen in zijn zelfgenezend vermogen. 
 
Want ja echt, ons lichaam is heel erg goed in staat om correcties te maken en functies in je lichaam te herstellen. 
 
En je raadt het misschien een klein beetje: ook ons darmslijmvlies (je afweer, je immuunsysteem van je darmen) is opgebouwd uit deze mooie essentiële suikers. 
 
Om elke cel in ons lichaam zitten deze suikers en zijn ze ook van belang. Ze zijn betrokken bij je afweer, immuniteit, vetstofwisseling, het beschikbaar maken van mineralen uit je voeding, opbouw van je slijmvliezen, wondgenezing. Ook zijn ze betrokken bij je spijsvertering, brein, je geheugen en je hormonen. 
 
Het is goed om te weten dat sommige essentiële suikers verloren gaan bij verhitting. Dus wissel je je voedsel bereiding het best af: met rauwe en verwarmde voeding.
 
We hebben acht soorten van deze suikers
 
1. Mannose – niet verhitten dan raak je deze suikers kwijt
Vooral de bladeren van de aloë vera plant is hier rijk aan.
Mannose is een histamine remmer, remt schadelijke ontstekingen en verhoogd de macrofagen werking in de aanval op schimmels. Dit zijn een soort stofzuigers in je lichaam die ziektemakers opzuigen en doodmaken. 
 
Het zit in: Aloe vera, ananas, appels, aubergine, blauwe bessen, broccoli, cayenne, cranberry’s  fenegriek, groene bonen, kelp, kool, kruisbessen, linzen, paddenstoelen, perziken, rode bessen, shiitake, sinaasappels  tomaten, veenbessen, zwarte bessen. 
 
2. N-Acetyl Glucosamine
Is een zeer belangrijke suiker die door te veel mensen te weinig wordt gegeten. Het is een bouwstof voor je slijmvliezen, stollingsfactoren in het bloed, het is aanwezig in je kraakbeen, je gewrichten en je botweefsel. Daarnaast verminderd het de hechting van schadelijke bacteriën en candida.
 
Je hebt mij (en elders misschien) er al wel over gehoord dat bouillon gemaakt van botten ontzettend gezond is. Dat is het ook echt: een krachtige bron van collageen. Ik gebruik bottenbouillon ook klinisch als natuurlijke remedie voor lekkende darmen en andere darmklachten zoals IBS, IBD, SIBO, GERD en coeliakie. Dit omdat het je slijmvliezen van je maag en je darmen beschermt en versterkt. Daarnaast versterkt het je immuunsysteem en helpt het bij afweer van infecties. Daarom werkt oma’s kippensoep zo geneeskrachtig als je ziek bent. Het is ook rijk aan mineralen, vermindert ontstekingen, wordt als uitstekend beschouwd voor een goede gezondheid van je schildklier en je bijnieren. 
 
Let op! Zelfgemaakte bottenbouillon is het lekkerste, makkelijkste en het gezondste. Je kan natuurlijk ook collageen in poedervorm kopen. Maar je weet het ik: ben voorstander van eerst voeding dan de rest. Dus eerst halen we alle voedingsmiddelen uit ons eten lukt dat niet dan potjes, pilletjes en poeders (gezonde pillen en poeders natuurlijk wel hé) 
 
Glucosamine zit daarnaast ontzettend veel in insecten. Helaas eten we daar echt te weinig van, want zij zijn echt de eerste bron voor Glucosamine. 
 
Het zit voor de rest in: Agar Agar, Chitinie (schildje van insecten, garnalen en schimmels), Roodwieren (noriwier), Runder-bot, Shiitake.
 
3. N-Acetyl-Galactosamine
Zit vooral in: zeewier, shii take paddenstoelen en in botten van runderen. Ze helpen voor je darmen en je darmvlokken te versterken
 
4. Glucose
Het zit in: Alle groenten en fruit
 
5. Xylose
Deze remt de groei van schimmels en bacteriën in je darmen.
 
Het zit in: Aloe vera, aubergine, berkensap (let op met allergieën), boswellia, broccoli, echinacea, erwten, frambozen, gerst, gist, gojibes, groene kool, guave, kelp, longanbessen, mais, okra, peer, psylium (acaciavezels), rogge, sperziebonen, spinazie, zaden, zwarte bessen.
 
6. Galactose
Ondersteuning van opname van mineralen en speelt een rol bij de wondgenezing.
 
Het zit in: Bonen, borstvoeding, fenegriek (goed in combinatie met galactose en mannose), gojibessen, hazelnoten, pectine (citroenschil), tomaten, zuivel (geit en schaap), zwarte bessen.
 
7. Fucose
Is een belangrijke voedingsbron voor je bacterieel die werkzaam zijn bij je collageen opbouw. Daarnaast remmen ze bacteriegroei in je darmen, breken schadelijke e.coli soorten en helicobater pylori bacteriën af. 
 
Het zit in: Borstvoeding, champignons, Coriolus vesicolor (is een zwam), gojibessen, japanse bruine algen, kelp, meitake en Reiskhi (zijn paddenstoelen)shiitake, zaden en zeewier (wakame).
 
8. IN-Acetyl Neuraminic Acid
Dit wordt ook wel Siaalzuur genoemd. Ze zijn een erg belangrijk onderdeel van je slijmvliezen waar het je afweer versterkt. 
Het zit vooral in: borstvoeding, rauwe melk en kippeneieren. 
 
Heel veel eet en leesplezier.
 
Janneke
 
Mocht je vragen hebben of wil je weten wat ik voor jou kan betekenen boek dan een vrijblijvend mini consult aan. KLIK HIER om deze aan te vragen