De sh*t begint in de mond.

De sh*t begint in de mond.

Die zin heeft twee betekenissen.

De meest voor de hand liggende is natuurlijk logisch: alles wat we eten verandert uiteindelijk in sh*t, oftewel in ontlasting als we het netjes willen houden. Gek eigenlijk, dit snapt iedereen, maar we willen er nooit over praten. Als het eten er in gaat dan vinden we het allemaal heerlijk, maar over het er uit komen houden we onze mond. Want dat vinden we vies.

Nou praat ik wel ontzettend graag over onze ontlasting en dat heeft een reden. Ik ben namelijk Orthomoleculair darmtherapeut en ik vind het maar al te belangrijk om te weten hoe jouw ontlasting eruit ziet. Omdat ik zo te weten kom wat er tussen je mond en je kont is gebeurd. Want als niet alle processen helemaal lekker lopen dan kan dat veel ongemakken veroorzaken.

Dat brengt ons bij de tweede betekenis van ‘sh*t begint in de mond’. Ik wil dus graag weten hoe alles verloopt in je lichaam en waar we verbetering kunnen aanbrengen om er voor te zorgen dat er goede ontlasting ontstaat. In zo’n geval beginnen we bij het begin. Bij de mond dus, want de ellende van een slechte spijsvertering kan daar al beginnen.

De mond zien veel mensen als doorvoer kanaal om de maag te vullen. Niets is minder waar, de mond is een belangrijk onderdeel van het spijsverteringskanaal! Hier gebeurt heel veel om je voedsel voor te bereiden op zijn grote lange reis richting de uitgang.

Je mond bestaat uit slijmvliezen, spieren, je kaak, je tanden, je gebit, speeksel en speekselklieren.

Over die speekselklieren gaan we het hebben:

Als jij niks eet zit er toch altijd wat speeksel in je mond, dit doen jouw tongklieren, de naam zegt het al, deze klieren bevinden zich bij de tong. Zij produceren altijd speeksel, dit is omdat ze je glazuur constant harder willen maken. Echter zit er in speeksel heel veel kalk. Vandaar dat je snel kalkaanslag op je voortanden ziet, ook wel tandplak genoemd. Waardoor jouw tandarts altijd zegt dat jij je tanden moet flossen of met een tandenstoker tussen je tanden moet zitten. Om ervoor te zorgen dat er niet te veel kalk ophoping komt.

Het speeksel in je wangklieren wordt pas actief als daar ook echt aanleiding toe is. En die aanleiding is, jawel, jouw voedsel. Zodra jij eet worden je wangklieren actief. Dus je kan je voorstellen dat het één grote speeksel brei wordt als jij wat eet.

Maar waarom is dat speeksel zo belangrijk? Speeksel is zoiets leuks, het is gefilterd bloed! Gek hé? Dat vond ik nou ook toen ik dat voor het eerst leerde. Maar het is een super goed goedje dat speeksel, het bestaat namelijk uit kalk, hormonen, pijnstillende stoffen en afweerstoffen.

Je speeksel zorgt er ook voor dat de foute bacteriën in je mondholte weinig kans maken. Je moet het als het ware zo zien: als jij genoeg speeksel produceert, dan worden de foute bacteriën daarmee weggespoeld. Ze krijgen dan een soort van speeksel douche.

Gelukkig maar, want die foute bacteriën kunnen je goed ziek maken.

Ik schreef net ook al over kalk en tandplak. Die kalk doet heel veel goed maar is het te veel en zet het zich af als tandplak dan doet het minder goed. Die foute bacteriën zijn namelijk dol op tandplak, daar kunnen ze heerlijk aan blijven plakken. En dan worden ze niet weggespoeld door jouw speeksel douche. Dus daarom is het heel belangrijk dat je er een goede mondverzorging op nahoudt.

Dus als we het hebben over de sh*t begint in je mond, dan is het van belang dat je 20x op je eten kauwt om ervoor te zorgen dat er voldoende speeksel vrijkomt om je bacteriën weg te spoelen. Want als die blijven zitten dan begint de ellende van nare ontlasting in feite al in je mond. Je tanden elke dag goed poetsen helpt hier dus ook heel erg bij. Niet alleen om je tanden goed te houden zodat je altijd je tanden hebt om mee te kauwen en om te voorkomen dat je geen gaatjes krijgt. Maar dus ook voor een goede spijsvertering.

Daarnaast doet je speeksel nog veel meer goede dingen voor je spijsvertering. Zo zitten er enzymen in die helpen om je voedsel te verteren, pijnstillende stoffen die er voor zorgen dat je wel blijft eten als je een wondje in je mond hebt. (Is het je al ooit opgevallen dat wondjes in je mond zoveel sneller genezen?)

Waarom je mond zo goed is voor je spijsvertering daar kan ik wel een uur over praten. Dat ga ik as. maandag dan ook doen! Met mijn ‘DIY sh*t show’ * neem ik je mee op een 7 dagen durende reis door de wondere wereld van je spijsvertering. We beginnen natuurlijk bij de mond, en ik geef je meteen praktische tips die je kan toepassen om je spijsvertering te optimaliseren.

Op de anderen dagen spreek ik over de maag, de darmen, welke voeding wel of niet goed is voor je darmen en op de laatste dag hoe we meer energie kunnen genereren.

De 7 dagen zijn verdeeld over twee weken en elke dag kom ik live in een zoom meeting om 09:30 uur. Kan je er niet bij zijn? Geen probleem want elke dag ontvang je de replay van de zoommeeting in je mail.

Daarnaast krijg je digitaal het GezondBegin boek, elke dag ontvang je een werkboekblad waarin je je opdrachten kan in schrijven en de PowerPoints toegestuurd.

Ik kijk er naar uit! Hopelijk zie ik velen van jullie online in de sh*tshow!

Met lieve darmflora groetjes,

Janneke

* De DIY sh*t show is ondertussen geevolueerd tot een volwassen Online Sh*tshow Academie. Wellicht iets voor jou? Doe de ‘gezonde darmen’ Quiz en je weet hoe je darmen eraan toe zijn en of het iets voor jou is!