De relatie tussen Mondverzorging en je Darmen

Slechte weerstand door het niet verzorgen van je tanden

Je tandarts en je mondhygiënist vertellen je altijd dat je goed je tanden moet poetsen en nog belangrijker, dat je ook moet flossen of stoken.

Maar hoe heeft dat dan met je darmen en je weerstand te maken?

Even een klein lesje over wat er in je mond aanwezig is en wat daar gebeurt.

We hebben wangen, een tong, tanden en speeksel. En eigenlijk draait het om dat laatste. Veel mensen hebben nog nooit echt over speeksel en zijn functie nagedacht.
Speeksel is gefilterd bloed; het bloed wordt gezuiverd/gefilterd in de speekselklieren die zich in je mond bevinden. De rode bloedcellen in je bloed worden tegengehouden, omdat we die nodig hebben in onze aderen en niet in onze mond.

Wat er overblijft is een slijmerig goedje wat bestaat uit; natuurlijk slijm, kalk, hormonen, afweerstoffen, pijnstillende stoffen, eiwitten en enzymen.

Over de kalk in het speeksel gaan we het over hebben. Het is een ontzettende belangrijke stof voor onze tanden, kalk is alleen maar bezig om het glazuur van je tanden harder te maken. Om ze sterk te houden zodat je op je 80ste nog steeds goed kan eten. Echter als je tanden continu worden belaagd is het een beetje te veel van het goede. Kleine moleculen die onschuldig in de buurt rondzweven, worden gewoon mee versteend. Het probleem in je mond is niet eens het tandsteen zelf. Maar omdat het vermengd met de moleculen wordt het tandsteen ruw.

Slechte bacteriën kunnen zich hierdoor makkelijker hechten aan je tanden en aan het tandsteen. Dat gaat namelijk een stuk makkelijker op een ruw oppervlak dan op een glad oppervlak zoals het glazuur.

Als die bacteriën daar blijven hangen, kunnen ze voor veel narigheid zorgen. Bekend zijn natuurlijk de gaatjes, slechte adem en ontstoken tandvlees. Maar het kan ook zorgen voor een slechte weerstand en een slechte darmwerking. Dat laatste is voor de meesten waarschijnlijk een verrassing.

Zoals ik al zei zitten er in ons speeksel afweerstoffen. Deze afweerstoffen hebben als doel slechte bacteriën te doden en als het ware weg te spoelen, zodat ze nergens in ons lichaam kunnen gaan etteren en irriteren. Echter door de tandplak en tandsteen kunnen de bacteriën lekker aan onze tanden blijven hangen en dat is geen goed teken. Want deze slechte bacteriën kunnen hierdoor in ons lichaam terecht komen en gaan irriteren in ons spijsverteringskanaal.

Op die manier kan je hele afweer lager worden en kun je je dus flink ziek voelen. Last van je darmen zoals obstipatie of juist diaree, krampen, winderigheid, een opgezette buik. Vaak zijn er bij deze klachten meerdere oorzaken aan de hand, want eigenlijk heb je het dan al te lang laten door gaan.

Elk pijntje in je lichaam is eigenlijk een signaal dat er iets niet goed gaat. Denk maar eens aan wanneer je iets verkeerds hebt gegeten, dat merk je meteen en je weet dan ook waardoor het kwam. Als je vaak diaree hebt geeft je lichaam ook aan dat er iets niet goed; dat kan zijn dat je je eten niet goed verteerd, je darm immuunsysteem niet helemaal goed werkt en/of dat er bacteriën in je darmen zitten die daar helemaal niet horen te zijn.

Dit zijn allemaal voorbeelden van een verlaagde weerstand. En een hele simpele manier om daar al iets aan te doen is je mond goed verzorgen.
Dus poets, flos en steek die tanden schoon. Niet alleen voor een goede adem maar ook voor gezonde darmen!

Lees ook de blog over 20x kauwen en welk effect dat heeft op je darmen

Met vriendelijke darmflora groetjes,

Janneke de Boer – GezondBegin
Orthomoleculair Darmtherapeut