De fabels van biologische eten. 

De fabels van biologische eten.

In mijn vorige blog sprak ik over wat je allemaal kan doen om je te beschermen tegen griep en virussen. Waarin ik ook vertelde dat goed en gezond eten heel erg belangrijk voor je is.

Ik krijg steeds meer de vraag hoe dat nou zit met groenten, het schijnt slecht voor je te zijn 🤯, biologisch eten is ook niet goed voor je en het zijn allemaal fabels.

Ik ga mijn uiterste best doen om je dit goed uit te leggen. Want er zijn (uiteraard) meerdere factoren aan de hand.

Een tip is om de documentaire op Netflix te kijken: ‘Kiss the ground’. Hierin zie je wat er allemaal gebeurt met onze aarde. Het doet mij persoonlijk veel verdriet en pijn wat er gebeurt met onze mooie natuur en aarde. Als er niet snel iets verandert, hebben we over 60 jaar geen groenten meer. Dan denk je, ja dan blijft er toch vlees over? Die eten veel gras en als dat er niet meer is… Tjaaaa… Maar laten we het positief benaderen.

We gaan heel eventjes 76 jaar terug in de tijd, het was het jaar 1945.Er zaten een aantal doctoren en wetenschappers bij elkaar en met elkaar waren ze aan het brainstormen over de volksgezondheid, die toen op dat moment echt bar slecht was. Mensen waren ondervoed en hadden een chronisch vitamine en mineralen tekort.

Hoe moesten ze dat gaan herstellen? En belangrijker nog: hoeveel had één persoon nodig. 

Dit wisten ze niet, op zich hadden ze een slimme oplossing, echter niet heel erg accuraat, maar ja, je moet ergens beginnen toch. Ze hadden van elkaar alle bloedwaardes naast elkaar gelegd en daarvan een gemiddelde genomen om te onderzoeken wat de behoefte was van één lichaam aan vitamines en mineralen.

En zodoende kwam het ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) aan vitamines en mineralen het leven in. Wij noemen het achterlijke dagelijkse hoeveelheden, omdat het soms echt veel te laag is.

Afijn, zij gingen ervan uit dat een mens minimaal 500gr groenten nodig had op een dag. Wat eigenlijk al een 1000gr moet zijn (maar ja dan zit je echt de hele dag te kauwen). Met de daarbij berekende vitamines en mineralen wat in die 500gr groenten zit, heb je dan dus nog een aanvulling nodig uit suppletie van de ADH.

Aan die 500gr komt bijna niemand, dus dat is opgeschroefd naar 200gr. Ik ben echt niet een verkoper van suppletie, maar je hebt het echt wel nodig, zelfs al eet je 1000gr groenten op een dag.

Nu komen we weer terug bij de uitputting van de aarde. Want wij zijn als mens heel slim en willen alles hebben en snel ook. Maar erg slim zijn we nou ook weer niet, want onze aarde, net zoals ons lichaam, leeft in een ritme. We kunnen heel veel van onze aarde en lichaam vragen en dat blijft wonderbaarlijk echt lang goed door draaien, totdat het er echt klaar mee is. De aarde geeft geen vruchten meer en jouw lichaam wordt ziek (hoe erg het ook klinkt, maar ik kan mijn boodschappen doen, omdat mensen ziek worden, gek idee eigenlijk hé, maar het is wat het is).

Door die uitputting van de aarde zitten er veel minder vitamines in de grond, waardoor er ook veel minder vitamines en mineralen in onze groenten zit.

(Pin mij er even niet op vast in de waardes van de cijfers. Maar neem dit wel even van mij aan.)

We bekijken een broccoli. In de broccoli van de na oorloogse wetenschappers zaten veel meer vitamines en mineralen dan in de broccoli anno nu. Dus hierdoor hebben we al meer ADH nodig dan toen. Als we zo door blijven boeren, eten we dadelijk alleen nog de groenten vanwege de goede vezels. Misschien maak ik je nu boos, maar lees even verder.

Kunnen wij het tij nog keren?Natuurlijk!!! En gelukkig ook.

Eet biologisch… !!! 🥦, nu hoor ik je denken ja, maar dat is onzin en dat is een fabel dat biologsch eten. KLOPT. In een niet biologische broccoli zitten net zoveel vitamines en mineralen als in een biologische broccoli. Hmmm, waarom zou je het dan kopen? Heel erg veel duurder is het niet, en als je slimmer boodschappen gaat doen en alle troep laat staan dan geef je net zoveel geld uit. Het kan echt, ik weet er alles van.

Het gaat om de grond en om de gifstoffen. Eventjes weer terug naar de oorlog. Weet je nog dat er gas werd gebruikt in de gaskamers? De mensen die die gassen hadden bedacht, werden na de oorlog in dienst genomen in VS om diezelfde gassen te gaan gebruiken om ongedierte weg te spuiten op onze gewassen. 😱 Tegenwoordig hebben ze zelfs meer gifstoffen nodig om hetzelfde effect te bereiken. Deze gifstoffen jagen niet alleen de insecten weg, maar maken de grond onvruchtbaar, doden de wormen (die we juist nodig hebben om de aarde gezond te houden, zij eten de verrotte aarde op en poepen gezonde aarde uit) en de gifstoffen komen in onze gewassen terecht (wat wij weer opeten en krijgen daardoor een zware metalen overbelasting in ons lichaam).

Ik weet het, je wordt er soms echt een beetje moedeloos van en je wilt het eigenlijk allemaal niet weten en met rust gelaten worden en gewoon vrolijk je leven leven. Heb ik ook. 🤗

Helaas boeren niet alle biologische boeren alles zoals het hoort, maar laten we hierin uitgaan van de goedheid van de mens. Anders worden we helemaal gek. Biologische boeren werken vaak met het concept zonder gifstoffen en niet het uitputten van de aarde. Dus zij zorgen ervoor dat het tij gekeerd kan worden.

Hoe meer mensen vragen om goede groentes, hoe meer er op deze manier onze gewassen verbouwd worden. Want echt één persoon kan de wereld veranderen. Kijk maar Steve Jobs, we lopen nu allemaal met een mobiele telefoon rond en we hebben nog veel meer producten van hem in huis. We kopen geen cd’s meer, maar luisteren goedkopere muziek digitaal. Allemaal dankzij Steve Jobs 🤗.

Je ziet dat dit onderwerp mij echt aan mijn hart gaat en ik schrijf er niet veel over, maar soms mag dat wel toch? Ik schrijf je met alle liefde alle kennis die ik heb om jou te helpen in jouw gezondheid, maar soms liggen er dingen na aan mijn hart.

Ben ik een missionaris? Nee, ik denk het niet. Maar als ik alleen al jou aan het denken heb gezet en als jij vanmiddag al één extra biologisch product koopt, dan ben ik al super blij en heeel heeel misschien vertel jij het aan een andere persoon. Op die manier krijg je het ‘pay it forward’ effect en zo kunnen we iets bereiken.

Ik wil je echt heel erg bedanken voor het lezen van dit bericht. Laten we het, met de kerst in het vooruitzicht, allemaal met liefde bekijken en goed voor ons zelf en alles om ons heen goed zorgen en in liefde omarmen.

Met heel veel liefde voor de aarde en jou,

Lieve groetjes

Janneke

Alleen groenten eten wat onder de grond groeit 

Voor als je toch nog iets wilt weten hoe het met deze stelling zit. Ik heb het niet bij het bovenste verhaal geplaats (want ja, mijn blogs zijn al zo lang). De theorie is dat je alleen groenten kan eten wat onder de grond groeit. Maar ja, als die grond is uitgeput, wat heeft dat dan voor zin. Maar groenten hebben we nodig: wat er ook gebeurt.

Echter ze zeggen dat de groenten die boven de grond groeien teveel vervuild zijn door de zure regen, wat weer komt door alle gifstoffen die we de lucht in spuiten. Dan eet je dus te veel gifstoffen. Ik zou zeggen hier gaan we niet teveel op letten. Koop gewoon goede groenten en zo kunnen we alle tijen keren. 🥰